• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    DINEN
    DINEN --- ---
    Jak to máte ve školce s každoroční schůzí SRPMŠ? Je povinná? A je přínosná? U nás je sice účast všech rodičů životně nutná, ale celá akce mi připadá totálně nepřínosná...

- Skoro stovka lidí se vecpe do místnosti, kam se tak tak vejdou.
    - Podepíšou prezenčku a stanovy. (Není čas si je přečíst, takže člověk jen tak tiše doufá, že nepodepisuje souhlas s vlastní vivisekcí nebo tak něco :D)
    - "Zvolí" se noví zástupci za ty, kteří odešli. (To jest, paní ředitelka přečte hrst jmen a všichni poslušně zvednou ruku, že s nimi souhlasí.)
    - Více či méně chaoticky nám předhodí přehršel informací. (Je ale často problém si je zapsat, protože i vcelku klidná skupina přece jenom produkuje nějaký šum a paní ředitelka není rozený řečník :)

Snaha o nějakou diskusi nebo podněty je víceméně marná (zkoušela jsem) - moc lidí, většina tam vůbec nechce být a dost spěchá, aby tam tedy už nebyla. Pokud chce někdo něco fakt řešit, musí si paní ředitelku pak odlovit extra...

Jediná pozitivní věc snad je, že rodiče na tu hodinku stmelí pocit "společného znechucení" :D

Je to standardní? Nebo to někde umí i líp? :)
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    NIXMA: u nás předškoláci ani nenosí pyžamo, ale mají od jedné do dvou klidový režim, při kterém někdo usne. Jinak jim učitelka čte, kreslí si, prohlizeji
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NIXMA: spaní a jídlo! moje dvě noční můry z doby, kdy byl syn ve školce!
    furt mi účy vykládaly, jak moje dítě zlobí. a pak jsem zjistila, že ono "zlobí" vypadá tak, že se během toho vynuceného "spaní" vrtí, pošťuchuje vedle (ne)spícího a mluví na něj.

za jídlo dostávám sprdunk stále, i v druhé třídě. Přes můj výslovný pokyn, ať mu dávají na talíř jen to, o co si řekne, to furt zkoušejí a diví se, že to nefunguje. Mně je doboha u prdele, jestli z oběda sní akorát ovoce, co dostanou jako zákusek - bude mít hlad, ale to je jeho problém. Když u toho nejsem, tak to fakt nemůžu řešit (zajímavé, že když dozoruje v jídelně jeho třídní, která je po všech stránkách úžasná, tak problém není nikdy, řešila jsem to s ní velmi konkrétně).

Jinak v té školce trochu zabralo, když jsem si, vyzbrojena informací ze školní inspekce bo odkud, že děti po obědě spát nemusí, pokud nechtějí, vyžádala školní řád a aby mi konkrétně ukázaly, kde se píše, že spát musí. Samozřejmě se to nepsalo nikde, že. Asi si to spaní pokoušely vydupat i tak, ale minimálně přestaly prudit mě s tím, že nespí. Malé vítězství taky vítězství, že?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VENIKA: jídlo je kapitola sama o sobě, chápu že děti by měly ochutnat,ale sama si pamatuju nucení ze školky i školy a fakt ne..
    No snad jsme se dohodly, že to co dcera nejí dají trochu a bokem (zelí, špenát, omáčku),a ochutná,a zbytek jídla jí v tom nevymachaji,aby aspoň něco snědla.. ona totiž jídlo ráda suché a zvlášť.
    Jí piškoty, jí přesnídávku - zvlášť .. ne, kuchařky mají odpočítáne piškoty na dítě,tak je do toho nahažou.. a dcera nejí,,...aestou domu si dá ovoc.kapsicku :)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    NIXMA: Zatim to mam zprostredkovane, syn neni predskolak a navic spi, ale je to mala skolka, deti vsechno vykecaj, tak jim to i verim. Chteji, aby vsichni meli cca 20 min odpocinek, jakoze kvuli zazivani a kafi ucitelek mozna :) atd. To podle me vyjde na pohadku a kus cumeni do stropu mozna. Ale na spani netrvaji a pak maji nespici deti naplanovane aktivity, hodne zminuji logopedii, ptz jedna z ucitelek je logopedka. A rikali, ze i nejaky sesity/aktivity, etc.

Ona mi ta nase skolka prijde dobra. I kdyz je to brzo. Ma svoje specifika, hlavne pro nas, kteri prichazime z tech soukromych, ale v tech dulezitych vecech je to vcelku ok. Vetsina personalu mi prijde, ze ma ty deti rada a snazi se, co muzou.
    (vcera byla schuzka ohledne jidla a prekvapive to nebyl vubec takovej masakr jako vedle v auditku :).
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    ZEMINO: vidim spoustu vyhod smisenych trid - i pro predskolaky to v byvale fungovalo ;)

jako vsechno, je to o ucitelich...
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    NIXMA: jo a to “spani” oduvodnuji tim, ze se deti musi naucit delat i veci, ktere nechteji a prizpusobit se!
    to me dostalo tedy. pocitam, ze to je taky z pohodlnosti ucitelek

o zmene skolky dost uvazuju, jen bohuzel misto v okoli nehrozi :(
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    NIXMA: já tohle řešila u dcery nonstop a řešení jsem se nedobrala. ona ve školce nespala NIKDY ani jako tříletá natož jako předškolák.
    ředitelka prostě trvala na tom, že VŠECHNY děti potřebují spát a tečka a jak s ní jinak byla na všem v pohodě domluva, tak tohle prostě NE. Já to teda ve finále řešila tak, že tam byla na spaní málokdy, ale chápu, že ne každý má tu možnost.
    Nejvíc mě krkalo, že školka by i měla prostory, kde by nespící děti mohly být, protože spali mimo hlavní hrací prostor, ale asi učitelky chtějí mít dvě hodiny klid...nevím.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    NIXMA: syn chodil do smíšené třídy a tam to podle mě spíš neměli vyřešené..jak u vás - děti musely ležet, pokud měla učitelka náladu,tak po jednom se mohli převléct a potichu si hrát, protože místnost nebyla nijak rozdělena na spaní a hraní.. taky mi paní učitelka tvrdila, že většina dětí usne..no moje ne.
    Přitom kdyby spojili třídy a předškoláky daly do jedné, bylo by líp..
    Byla jsem ráda, že synovi nedali odklad (je červencový) a nemusel tam být další rok, protože bych zvažovala změnu školky.

Dcera chodí do školky se třídami podle věku,tak uvidíme jak to bude mít.. ale už taky narážím na "problémy" které ve smíšené třídě nebyly problém,.. hlášky typu "to mají až předškoláci" apod

Jsem zvědavá na srovnání,ale asi milejší jsou mi smíšené třídy.. jen dotáhnout ty předškoláky.
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    s cim sem ale jdu, skolka nova, zadna velka hitparada. jak to maji/meli prosim vasi predskolaci se spanim resp. s nucenim v klidu lezet a neopustit luzko i po docteni pohadek? toto z predchozi instituce nezname (tam meli naopak misto spani predskolni pripravu) a vyplouvaji moje skolkova traumata ;) ve tride plne predskolaku jich pry cca 1/2 usne, coz je pro me prekvapive, ale ok, a ti ostatni si nesmi vzit ani knizku treba :( nezpochybnuju potrebu spavych, ale trapi me ten zbytek.
    NIXMA
    NIXMA --- ---
    koukam, ze jsme meli skvelou skolku, bez naroku na adaptaci. prvni den byl po o a od dalsiho spal, sam to tak chtel. trida vekove smisena, takze mozna o to jednodussi. ucitelka na me teda zkusila, ze bych mohla v patek vyzvedavat po o, ze je maly a bude rad se mnou aspon jedno odpoledne ;) tak jsem rekla, ze jiste, ze po o ve ctvrtek mam planovany kvuli plavani :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    U nás se první roky do sešitu psalo, kdo jde po obědě, což mě až tak netrápilo, protože se nás to týkalo výjimečně, a předškoláci si dávali sami magnetky.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: v mém okolí mají rodiny buď funkční a ochotné babičky nebo má aspoň jeden z rodičů (obvykle matka, ale ne vždy) natolik flexibilní pracovní úvazek, že prostě děti může odpoledne plně nebo částečně obhospodařit a zajištění prázdnin pak taky není taková bojovka. Ale když není ani jedno, tak je to mazec. Zažila jsem si to dva roky hned po mateřské a nic moc. Smekám před rodiči, kteří to dávají.

ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    U syna ve školce si děti dávali značku/magnetku sami ve třídě, že budou spát,já v šatně max napsala do připravené tabulky, když by šel po O.
    U dcery hlásím každé ráno, že bude spát a učitelka si jde udělat poznámku, což mi přijde dost opruz pro všechny strany.
    S chozením domů po O v ani jedné školce nenutili..
    PETATA
    PETATA --- ---
    u nas kazdy den rano nahlasujeme, zda jde po spa nebo po obede
    v 8:30 obchazi kucharka tridy a sbira prave tyto papiry kvuli jidlu

a mimochodem.. u nas ve skolce je take jedna vyhlasema ucitelka.. kdyz ji mela dcera, naucila nas, ze v patek chodi deti poo a nejede pres to vlak
    o rok pozdeji jinou maminku nutila, aby si dite poo brala po cely rok, protoze je ve skolce prvni rok
    strasne praktiky!
    nastesti je to jedina dura ze 12, jinak jsou ostatni moc fajn
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    IKARIE: U nás taky tak. Odpoledne a prázdniny flexibilní, ale všechny večery včetně víkendových trávím u kompu a jsem totálně nevrlá, když děti do půl devátý neusnou. Najela jsem na tenhle režim, když byli kluci mimina a zaměstnavatel mi umožnil pracovat hodně z domu, a zůstalo mi to i teď, když jsou už v první třídě. Postupně bych to chtěla překlopit zase zpátky na 8 hodin v kanclu s možností večerní kultury a společenského života, ale nevím, kdy se mi to podaří úplně.
    MONI
    MONI --- ---
    VENIKA: ta tabulka je hlavně pro hospodářky - berou si ji s sebou když připravují postele a taky v kuchyni podle ní chystají zabalené odpolední svačiny pro děti s sebou domů.
    ANNAWA: dítě si to ráno při příchodu označovalo samo, byly to magnety :-)
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    EDERA: jsou to ucitelky
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: tvl.

VENIKA: to bych nezvládla označovat ani smykem.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    VENIKA: no jasny, ja jsem jen chtela rict, ze proste treba ty odpoledne spolu jsou vykoupeny nakyma kompromisama. takze sice mam v tomhle pracovne kliku a vim, neni to standard, ale zas proste nemam nikdy takovou tu cistou hlavu, ze padla a nemusim se stresovat.
    nicmene ja budu teda urcite i vzhledem k mladsi ani ne pulrocni myslim jeste pak dlasi 2-3 roky taky na part time, takze to snad nejak pujde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam