• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: Minulý týden se mi dostalo jedovaté "Měla byste chodit dřív", v 16:23, když tam v naší třídě zbývaly 3 děti. Jako jo, chápu, že se tam učitelkám nechce viset do pěti, ale někdy to už trošku přehánějí, mi přijde.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    DINEN: máme to podobný, šli jsme tam první rok prvního dítěte a pak už ne. Ta učitelka, se kterou jsem ze začátku měla takové problémy a stresy, je nyní můj velký spojenec v boji proti bývalému. Ono není všechno černobílé. Třeba ta naše úča si ze začátku drezíruje nové děti i rodiče a pak dá pokoj. Hlavně si to tak neber.
    JANOCKA: to si sedne, já první rok u syna měla pocity nevolnosti, když jsem ho měla vyzvedávat, co zas uslyším a párkrát jsem se i rozbrečela a nakonec se s ním těžko loučili a radostně se s ním zdraví, když s ním jdu vyzvednout mladší dcerku.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    SEVERINE: tak klidně do SZ, jestli je to tajný.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIXMA: nenosí si pyžama, jen polštářek, zřejmě jen odpočívají. Alenka teda po obědě ve školce spí (doma teda ne), Tonda nespal a mohl si tiše hrát.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VENIKA: přesně! taky jsem si připadala jako jediná workoholička, která vyzvedávala poslední dítě.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    JANOCKA: a náhodou nemáš tu školku v Praze? To bych byla zvědavá, kdo je na tohle vybavenej a jak to dělá. A před učitelkama smekám, jestli to dávají se ctí.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    SEVERINE: No, nejak takhle divoke je...
    Ja to ted probirala primo s reditelkou. Cekala jsem, ze se po mesici sami ozvou a taky ze jo. Pozvali si do skolky specialni psycholozku, se kterou spolupracuji, aby okoukla syna a dalsi deti. Jeste jsem s ni nemluvila, takze zavery mam jen kuse informace od ucitelky (=je divoky). Ale vyhazovat ho nebudou. Coz byla hlavne ma obava. Trochu jsem si ten strach asi sama navodila těmi stiznostmi, které jsem denne poslouchala. Takze se uz tak aktivne neptam a jsem klidnejsi.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    JANOCKA: A probíralas to s nima - že a proč sis je vybrala a dáváš jim důvěru? A jak přesně vypadá to tvoje "divoké" (taky jsem mívala podobný poznámky v ŽK) - co s ním pozoruješ doma / venku? Ony se děti téměř nikdy nechovají úplně stejně doma a ve školce. Pokud to "divoké ve školce" znamená, že během celého oběda pobíhá okolo stolů a není jak se s ním domluvit, nebo třeba hází svačiny ostatních dětí do vody, když se začne nudit - tedy vyžaduje asistenci - tak bych tomu i rozuměla.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    JANOCKA: Ta naše školka má část tříd po 15 dětech a je státní. Nikde se tím teda nechlubí. Chodí tam ještě studenti na praxi, takže občas (specielně v zimě) byly 4 děti na 4 dospělé :-)
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    ANNAWA: to jsem uplne nechtela slyset :), ale budu doufat, ze si to v tehle nejak sedne.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    No, uvidim. Objednala jsem ho k psychologovi, abych kdyztak mohla necim argumentovat.
    On ho rozjizdi hlavne ten velky kolektiv, ale ten bude ve statni skolce vzdy.
    A taky se prestavam tolik ucitelek ptat. Jsem snadny terc pro jakykoli jejich natlak.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    JANOCKA: moje velmi divoké dítě ze školky kdysi vyhodili, jako jako nepřímo, ale vcelku jednoznačně. My už ho tam pak stejně nechtěli nechat, v jiné státní byl v pohodě.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    JANOCKA: To je teda fakt smůla :-( Myslím si teda ale, že z takové školky by ti ho rozhodně neměli vyhodit. Naopak, pokud je i na ně takový oříšek, že si na něj musí stěžovat hned po pěti dnech, by ho měli brát jako výzvu a snažit si s ním poradit. (ideálně bez toho, aby tím stresovali rodiče) Nebo, protože ho znáš nejlíp, zřejmě víš, jak na něj v různých komplikovanějších situacích, mohla bys jim trochu poradit nebo je nasměrovat. A oni třeba později, až zjistí, co na něj platí, poradí tobě.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    RYNA:
    LORAIN:
    No, tuhle skolku jsem schvalne vybirala s tim, ze si se synem poradi. Je to specialni, kde maji specialni tridy pro ruzne postižené a praktikují inkluzi, kde to jde.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    JANOCKA: Holky chodí do velmi proinkluzivní školky a v každé třídě je jedno inkludované dítě s vážnějšími projevy a ještě zpravidla 1-2 s lehčími projevy plus děti cizinců. Slyšela jsem 1x za tři roky, že si učitelka stěžovali na chování dětí rodičům, a to bylo v den, kdy chlapec fyzicky atakoval většinu dětí ve třídě a roztrhl školkový ručník (stížnost byla popis situace a prosba, ať to s ním proberou a zkusí nějaké techniky). Jinak netuším, jak to dělají, ale zvládají to celkem v klidu a děti se tam mají dobře. Chci tím říct, že posláním učitelek nemá být, aby si na dítě první týden stěžovali rodičům, ale aby si o dítěti zjistili maximum informací a našli spolu nějakou cestu (případně i s asistentem).
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    JANOCKA: Souhlasím s tím, že je to hodně o školce. Moc nevím, jak bys mohla ty nějakým ovlivňováním či domluvou dokázat, že by se tvé živé dítě chovalo ve školce jinak. Je to, dle mého, na učitelkách, aby si s tím poradily. Stížnosti zřejmě moc nepomůžou. Věz, že jsou školky, kde to zvládnou a nemají potřebu to řešit s rodiči. Pokud ta vaše taková není, je to fakt škoda, někdy stačí promluvit s učitelkami, někdy nepomůže ani mnohem víc :-( třeba je školka s lepším přístupem někde v okolí.
    RYNA
    RYNA --- ---
    JANOCKA: Kamarádčin syn byl v podobné situaci a myslím, že cca po měsíci podlehla tlaku a dala ho jinam. Dali ho do jine státní(!), kde jsou strašně spokojeni, jejich (velmi!) živého syna tam zvládají s občasným laskavým povzdechem, ale prostě v pohodě. V té první školce to podle mě zavánělo skoro šikanou učitelek a v takovém ovzduší asi nemá moc smysl zůstávat. Pět dní je asi trochu brzy na předčasné soudy, ale asi bych byla na pozoru.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Mam extremne divoke dite. Ted nastoupil poprve do statni skolky a hned po prvnich 5 dnech na nej slycham kazdy den stiznosti. Je to strasne deprimujici. Muzou mi ho ze skolky vyhodit? On uz strasne potrebuje a touzi po kolektivu.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIXMA: zjevně školku od školky jiné, i v pravěku moje nespavé dítě spát nemuselo, druhák naopak spával až do doby, než šel do školy, ale co vím, kdo nespí, může si potichu hrát.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    DINEN: ty schůzky jsou pro mě vždycky esencí zoufalství, ale životně povinné nejsou, chválabohu. Jak můžu, vyhnu se tomu. Zatím dobrý, v červnu byla v té době školní akademie osmiletého, teď v září musím na teambuilding a muž bude vyzvedávat dvě děti a tohle už by nedal.

Já si pamatuju, že se vždycky dlouhé předlouhé minuty hlasuje o tom, zda příspěvek SPRŠ bude 550 nebo 500 na půl roku. A v jaké frekvenci se to bude platit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam