• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    KATIA: Taktéž to bývalo u nás. Děti zavčas uklidily hry a hračky, pokud si pak ještě s něčím hrály, byla to jedna hra, která se dala uklidit velmi rychle. Směrem k zavírání školky se směrovaly do šatny, kde se oblékly a přezuly, a pokud učitelka spěchala, čekala s nimi už venku.
    EDERA
    EDERA --- ---
    KATIA: U nás ve školce to takhle fungovalo taky. Děti s učitelkou uklidily, případně se i přesunuly ze třídy v patře dolů do šatny, převlíkly se a buď si hrály tam (měly tam obchod a skluzavku) nebo v přilehlé tělocvičně (tam zas byly tříkolky). Nikdy kolem odchodů těsně před pátou nebyl problém.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: takhle to fungovalo u nás, před půl už to dítě začaly chystat, když se jednou muž sekl v zácpě, tak ho i oblékla a už čekali připraveni. za mě ok, stejně tak jako se oplatilo, že byli schopní chvíli před zavíračkou zavolat, ono se fakt může stát, že někdo zapomene :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEVERINE: formou hry :-)
    "schválně, jestli se zvládneš převlíknout, než napočítám do dvaceti?" postupně zmorfovalo v "mami, počítej!"

S_V_E_T_Y_L_K_O: tak proč ta učitelka prostě patnáct minut před zavíračkou nezavelí, že se jde uklízet?
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    EDERA: já si pamatuji svou kolegyni, která proto, že jsme měli do půl páté běžně kvůli pár maminkám chodila z práce i o hodinu! později a vždy říkala " nechce se mi tam viset do pěti ani do šesti" , tak z tohoto důvodu jsem zase já vyvodila něco jiného :) Ach ty domněnky.
    BONEMINA: aha. A zeptala jsi se jí proč, když mají pracovní dobu do 17:00?
    ANNAWA: nenapsala jsem nic špatného :) z popisu BONEMINA: jsem pochopila, že školka je do 16:30 (což bylo vysvětleno, že není) a 16:23 je samozřejmě v pořádku, ALE upřímně? Většině dětem na uklizení hraček (nebo té konkrétní činnosti) po sobě a obléknutí 7 minut jaksi moc nestačí, moc to nezvládají a učitelka je pak nucena odcházet později, než je její pracovní doba. Ale jak se dočítám dále, jsou zde takoví supermani, kteří to zvládnou i za tři minuty. To bych chtěla upřímně vidět. Ještě jsem to nezažila za celou dobu mé praxe :)) Je jasné, že pokud je někde daná otevírací doba, je fajn ji respektovat a to z obou stran :) Záleží také na školním řádu. Ve většině školních řádů je napsáno, že by se rodič měl dostavit nejpozději 15 minut před zavírací dobou. Každá instituce to má však nastaveno jinak. Takže těžko usuzovat, proč to tak tato učitelka řekla. Kdyby mě takové řeči prudily, osobně bych se nebála zeptat proč je nutné chodit o víc než půl hodiny dříve pro dítě.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    TRISSIE: jako že vyneseš před dveře dítě i oblečení? jak přinutit dítě k rychlému převlékání, když nejsem příznivec metod cukrových ani bičových?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: 23? to je naprosto zbytečná rezerva, to se dá stihnout i s příchodem v 16:27 :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNAWA: U nás se ti bralo tak, že když mají do půl páté, tak má nejpozději v 16:30 převlečené dítě vycházet ze dveří. Jsou rodiče, kteří to zvládnou i s příchodem v 16:23, no a pak jsou ti druzí :o)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Jako sorry, pokud by měli do půl 5, je vyzvednutí v 16.23 ok. Jinak to beru jako když má obchod do půl páté, ale už ve čtvrt na pět vytírají.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Jak píše Edera. škloka je otevřená do pěti.
    U nás v práci se částečné úvazky moc nepodporují, občasné přesčasy jsou nutné a pracuju těch 45 minut od školky, když není nějaká nestandardní dopravní situace. Takže to vidím na řádnou pracovní dobu od sedmi do půl čtvrté a v záloze manželův homeoffice, abych tak jednou do týdne dohnala případné resty nebo naddělala něco do zásoby. Už teď se na to vstávání o půl šesté netěším :D
    EDERA
    EDERA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Z “nechce se jim tam viset do pěti” bych vyvozovala, že mají provoz do pěti.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Jsem z okraje Prahy a czkrácené úvazky tu ma tak odhadem minimalně polovina maminek, ja zvládám ted celý, ale hodinové dojíždění jsem eliminovala.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    BONEMINA: pokud je školka do půl páté, pak tomu rozumím, nikdo ji ten čas navíc nezaplatí. Pokud se to děje často...
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: Přesně tak jsem to měla. Práce 45 minut od školky, pracovní doba 7:45-16:15. V jednom člověku se to nedalo stihnout, ani když jsme u školky stepovali přesně v 7:00, neb pak ještě nějakou dobu zabralo převlékání, přezouvání a předávka dítěte.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    RYBKA: tak u nás už má klíče páťák i třeťák, ale že by byli ochotně doma s mladší opicí provokatérkou (což jsou všichni, ale on zrovna vyhrává), to se říct nedá.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ZEMINO: Tak to ti nezbývá, než dál vyzvedávat osobně ;-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    RYBKA: u nás je starší kluk a navíc provokatér.. mladší pro změnu opice. Smrtelná kombinace :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ZEMINO: Naše děti jsou relativně klidné, navíc starší jsou holky, nejmladší kluk. Občas mi někdo volá a brečí do telefonu, že ho některý ze sourozenců bouchá/štve... ale není to tak často, a navíc to zatím vždycky šlo vyřešit po telefonu. Oni si tu asi hlavně hrajou. Navíc tu nejsou sami půl dne, ale tak hodinku, max. dvě. Včera jsem přišla z práce a předškolák tu myl nádobí :-) Někdy z toho vyjde bonus s bonusem :-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    RYBKA: u nás starší taky může vyzvedávat mladší ze školky,ale nedovedu si představit,co pak budou spolu doma dělat,mimo to že se zabíjí! :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    U nás letos nejstarší (10letá) dostala klíče, což má tu výhodu, že může mladší sourozence vyzvednout. Nevyjde to každý den, ale i tak mi to dost ulevilo.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: mám to z domova do práce přesně hodinu, z domu do školky 10 minut, čili z práce 50.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: matky v mém okolí dost využívají home office plus tu volnou pracovní dobu, prostě to pak dodělávají nějak po večerech. případně v kombinaci s těma babičkama. od nás to máš do práce do Prahy tak na hodinu a půl jedna cesta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam