• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RYBKA: fajn, na to jsem se ptala, diky.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    POZITRON: Když si to nikdo brát nebude, bude kuchařka doma, ale prachy dostane, pokud je to státní školka.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: He :D Ja myslim, ze to primarne delaj proto, aby rodicum pomohli v ramci aspon nejake uspory casu, kdy rodic nemusi stat u plotny a ne proto, aby te 30 minut denne omezovali, kdyz budes nekde, odkud si to zrovna nechces vyzvednout.
    Pravdepodobne to ma byt pomoc. Skolka je statni instituce, podporovat nebo pomahat ji bude stat.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Statni skolka nam nabizi, ze muzeme brat obedy, jedna detska porce. Myslite, ze potrebujou timto podporit? Moc se mi do toho nechce, muset pro nej kazdy den jit, za kazdeho pocasi, ve 30 minutovem okne. Skolku mame za barakem, ale co kdyz budeme zrovna nekde, odkud se nam nebude chtit, nebo bude prset, budu muset pobalit obe deti. Zaroven obedy budou v jednorazovych obalech, nebude mozne nosit si svoji nadobu. Syn, ktereho se to tyka, to podle me bude ochotny zrat tak v polovine pripadu, ale kdyztak by to snedl mladsi.
    Zas na druhou stranu pokud jde o to, aby mohla bezet kuchyn a kucharky chodit do prace.
    Jak to mate vy?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KATIA: priorita zamestnanych je pekna sracka. nejsem zamestnana, jsem doma, ale on takovej vybor svj s cca 130 jednotkama je taky slusnej zrout casu. takze to at ani nezkousej, az se nekdy v budoucnu rozhodnou skolky zase otevrit. bojim se napsat i konkretni mesic, abych to nezakrikla. :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    PROMETHEA: ja myslím, že to, co potřebujeme je kombinace dobrovolnosti (tzn akceptovat i to, že bude doma předškolák a zadáme mu úkoly) a smysluplných opatření (max pobyt venku, nespojování tříd, zmenšení tříd, kde to jde atp). jako v ČR, kde se před pár lety uzákonil povinný rok předškolního vzdělávání, je ta celková myšlenka fakt absurdní a zase jeden z kroků, jak narušit důvěru ve stát.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: no vidíš. i jsem na to reagovala, a stejně mi to teď vypadlo :)
    psala jsem tenkrát, že dobrovolná báze fungovala: doporučení/prosba vlády zněla: kdo může, ať nechá děti doma. nebylo to paušální nařízení. samozřejmě v první řadě nechaly doma děti rodiny na MD/RD, některé i na HO. takhle zůstalo prosinec-únor ca.40% dětí doma. ale v těch 60% byly samozřejmě i děti nezaměstnaných a matek na RD, ale nikdo zvenčí do rodin nevidí, takže kdo potřeboval, děti poslat mohl. lidí, co to “zneužili” určitě nějaké procento bylo. odhadnout nedokážu. po těch 3,5m se ale řeklo, že mají na školku zase nárok všechny děti (právě kvůli sociálním kontaktům), a v důsledku toho se z kapacitních důvodů zkrátila otvírací doba. taky bylo pár rodin, které to postihlo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KATIA: to já nezpochybňuju - koneckonců schválně jsem to formulovala jako "vyloučení dětí z předškolního vzdělávání" a ne "právo rodičů odložit děti ve školce".

Ale Promethea se rozohnila nad tou pomyslnou špičkou ledovce - že některé školky tlačí i na rodiče na HO, aby si děti nechávaly doma, což je už totálně na pěst. To ale nenavrhovala ani Motylek.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: coz jakkoli chápu prioritu zaměstnaných je past sprostá lenost, řešit to pořádně. příkladů, proč i děti pečujících potřebují mezi děti, tu padlo dost.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PROMETHEA: tady byla řeč o tom, že z předškolního vzdělávání by měly být, i po znovuotevření školek, po dobu pandemie vyloučené děti z rodin, kde jeden z rodičů aktuálně není zaměstnaný (ať už proto, že čerpá MD/RD na mladší/ho sourozence, OČR na starší/ho sourozence, nebo je nezaměstnaný).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: *po neomezeně dlouhou dobu
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: ještě doplním, že asi všechny rodiny by zvládly po neomezeně pečovat o svůj počet dětí. ale pracovat u toho paralelně z domova už dlouhodobě zvládnout nejde.
    já to vidím u nás v práci. pro bezdětné a lidi s většími dětmi se ve druhém lockdownu téměř nic nezměnilo. (ale aspoň mají pochopení)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MOTYLEK: holky už všechno napsaly...
    samozřejmě umíme všichni a všechny vyřešit krátkodobé výpadky škol a školek. před covidem to byly i klasické “rýmičky”, kdy děti třeba půl roku do školky nejdou. ale to se nedalo srovnat s pandemií, která trvá už rok. Ve spoustě rodin ty výpadky pomáhali ustát prarodiče, kteří minimálně loni na jaře (a ještě letos na podzim) také nepřipadají v úvahu. mít teď malé děti (školka a první stupeň) a muset k tomu pracovat, přičemž často to může být tak, že jen jeden z rodiny může být na HO, fakt výhra není. Už to postupně (alespoň tady v DE) uznává i politika. Nehledě na sociální a psychické následky u dětí, hlavně těch znevýhodněných.
    Tvoje argumenty bych chápala, kdybys byla šedesátiletý chlápek, který se nikdy pořádně o děti nestaral. Od ženy s dětmi (sice odrostlejšími) bych takový názor nečekala. I v téhle oblasti je ještě dlouhá cesta, než se ženy začnou vzájemně víc podporovat a ne si navíc podkopávat nohy.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MOTYLEK: žijeme v 21.stoleti v něčem co přes všechny výhrady má charakter sociálního státu. máme tu nějaký systém opory a pomoci v nouzi - v nemoci, živelné katastrofě či stáří nebo té péči. platíme daně a z nich se tenhle systém podporuje - vzájemná dohoda mezi lidmi a státem. někdo víc platí a méně čerpá, někdo naopak, a dohromady je cílem tu společnost nějak stabilizovat. zajistit, že dítě navíc nezůstane hladové na ulici nebo že si ho někdo nevezme na náhradní orgány nebo nepůjde někde dřít do služby za byt a stravu. výsledkem je celkem bohatá a vzdělaná společnost. kdyby platilo to, co říkáš ty, tak rodič vezme dítě ze školy a pošle ho do práce, takhle to dřív prostě fungovalo (a i dneska to některé rodiny takhle řeší, ale je jich drtivá menšina a týká se to mladých 15+). naštěstí v té době nejsme a můžeme se s klidem rozčilovat nad tím, že veřejné služby mají fungovat pro všechny stejně a každé dítě má mít rovné šance na vzdělávání.
    IF_
    IF_ --- ---
    MOTYLEK: Zena?? Nechybi ti v te rovnici nekdo?

Ano, tohle me teda vytaci do bela :D
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    TEKKIT: kdyby byl zájem tak můžu ty jednotlivý body rozebrat, ale myslím že to není potřeba
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ANTIHERO: vnímám to dost podobně jako ty...celý lockdown se mi absolutně nedaří nahradit:

1) opravdovou povinnost
    2) pravidelný režim
    3) cizí autority
    4) spontánní hra s kamarády ve svým věku
    5) kvalitní náplň dne

Opravdu se snažím to nějak zvládat (žena maká, já mám zavřeno skrz covid), ale mám při tom na krku mimino, který mi do mých představ vesele hází vidle...Výsledkem potom je že dcera (6), která výše uvedené body potřebuje jako sůl se denně kolem 15h mění v neřízenou střelu (přetažená, otrávená, rozjívená). Prostě jít na dvě hodiny na procházku do lesa s fotrem, ti lítání s dětma dlouhodobě nenahradí (tolik známých co by bylo ochotných navzdory opatřením se sejít a nechat ty děti vyblbnout zase nemám)...

Myslím si že to s "umět se postarat" nemá co dělat...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOTYLEK: něco jsem chtěla napsat, ale ony to předřečnice už řekly za mne.

Spíš se ty zamysli, proč tě to tak triggeruje - ten problém nebude v těch ženách, které se rozhodly pro další dítě s tím, že se spoléhaly na normální fungování věcí, ten bude někde v tom, co nemáš dořešené sama v sobě.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MOTYLEK: já mám taky pocit, že jsi úplně mimo realitu. kdyby tahle blbá situace trvala týden, dva, měsíc...ale už to trvá rok, konec v nedohlednu a jasně školky nejsou celou dobu zavřené, ale školy ano až na drobné výjimky, mnoha lidem se hroutí živobytí. já osobně si takovou situaci naprosto neuměla představit natož se na ní připravit. pokud ty jo, tak smekám před tvou představivostí.
    každopádně v téhle situaci je ideální děti nemít nebo je mít aspoň větší...třeba jako mám já nebo ty. ale menší se "nehodí", takže co...mají je rodiče zavést do lesa nebo je popotahovat, aby rychleji vyrostly ?
    tvoje moudro o počtu dětí se hodí možná a to možná podtrhuju do "běžných" časů a podmínek. ovšem my teď žijeme v hodně nenormálních podmínkách a mnoha lidí se to dotklo daleko víc, než že jsou jen otrávení, že nemůžou na chalupu nebo k moři.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Požadavek "má mít jen tolik dětí, o kolik se může postarat" mi přijde opravdu mimo, pokud je člověk v situaci, kdy má práci, bydlení a fungující rodinu a žije ve státě, který je nějakým způsobem stabilní a s fungující podporou. Když to dovedu ad absurdum, tak s myšlenkou "a co když se zhroutí státní podpora" bych pak musela kromě uzavírky školek správně počítat třeba i s tím, že nebude fungovat zásobování potravinami (kolik brambor dokážu vypěstovat na zahradě, abych uživila rodinu?) nebo že vypuknou občanské nepokoje (mám dostatečně velký sklep pro celou rodinu?) Navíc i za normálních okolností je přece tolik neočekávaných situací, které mohou do toho plánovaní hodit vidle - jedno dítě se narodí postižené a potřebuje mnohem víc péče (kolikrát už jsme tady řešily, jak náročná může být i "pouhá" porucha učení?), partner přestane fungovat, rodina přijde o zdroj obživy, atd.

Myslím, že jsem tady psala, že jsem v pololetí v naší ZUŠ platila školné za někoho, kdo by jinak dítě musel odhlásit, protože mu kvůli covidu došly zbytné finance. Podrobnosti samozřejmě nevím (anonymita), ale z té komunikace se ZUŠ mám dojem, že to byla normálně zajištěná rodina, kterou prostě vyčerpal rok bez příjmu. Tohle se fakt nedá předvídat.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MOTYLEK: jasne, a co kdyz ti pak treba umrou rodice, nebo manzel, dostanes rakovinu nebo ataku psychicke nemoci, prijdes o nohu... proste se radikalne zmeni situace a cos predtim zvladal, ted nemuzes. co pak? euthanasie ditete?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam