• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ATUARFIK: presne takhle jsem to myslela. dekuju.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ATUARFIK: Ano, to jsem napsala :) viz SAAYURI.
    Ale máš pravdu, je můj problém, že se nechám rozčílit tím, že někdo k pomoci přidá hromadu svejch "first world" problémů místo argumentů, proč spíš a jak pomoci :) Omlouvám se všem za svou slabost :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    SAAYURI: Mínus je ode mě. Nechci se míchat do sporu vás dvou, ale znovu jsem si přečetla ten původní příspěvek příspěvek a taky to chápu jako "nabízí nám obědy, nechce se mi do toho, vidím v tom samé zápory (viz), ale jestli tím potřebují podpořit kuchařky, tak to udělám". Stačilo slušně napsat "pro tebe opruz, ale některým rodinám to fakt pomáhá, o kuchařky nejde."
    Není důvod z toho rozdmýchávat takovouhle hádku.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    BONEMINA: taky vyzvedavame obědy ve škole, aspoň trochu změna.. Navíc můžu obědy odhlásit libovolně podle chuti.. dneska mám třeba já segedin, který děti nejí!!a doma bych ho tudíž nevařila
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: Na tvém místě bych se do debaty o hlouposti nepouštěla, pokud tvoje první tři věty v příspěvku zněly " Statni skolka nam nabizi, ze muzeme brat obedy, jedna detska porce. Myslite, ze potrebujou timto podporit? Moc se mi do toho nechce, muset pro nej kazdy den jit, za kazdeho pocasi, ve 30 minutovem okne."

Z čehož mi bohužel jako hloupému člověku zní, že tě tato forma podpory obtěžuje, protože tobě se NECHCE, protože by ti vadilo jít za každého počasí si pro jednu porci jídla a nenaloží ti kotel, protože pak by ti to dávalo teprve smysl.

Obecně nechápu, proč se na takovou věc musí někdo ptát (to zase přijde hloupé mě), tak buď chceš někoho podpořit a něco pro to uděláš a seš ochotná to udělat, nebo se ti nechce a tak se ti nechce. Co si čekala, že ti tady lidi řeknou?

Pak je tu třeba třetí aspekt a to je známá / kamarádka / sousedka, které ta jedna tvoje porce třeba pomůže s tím, že může vypustit jednu večeři - finančně, nebo i časově a věnuje ten čas dětem, nebo se dá domluvit někde po okolí a někomu to předat, pokud to má být pomoc a chceš někoho podporovat... Ale začít tady s příspěvkem o podpoře státní (obecní) instituce a v tom samym příspěvku vypsat hromadu důvodů proč tě to obtěžuje... nevim, v tom je nyx zase nepochopitelnej pro mě..
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TAPINA: pro nas ma vyzvedavani obedu ze skoly ten zasadni vyznam, ze synove pravidelne zvednou zadek od pocitace a jdou si pro nej do jidelny a zpet. Je to pro nas alespon nejake pojitko se skolnim rezimem. O to jidlo samotne jde az v druhe rade, i kdyz nekdy se z jejich dvou porci naji cela peticlenna rodina, kucharky byvaji obcas hodne stedre.
    U skolky ale to, ze by si dite zaslo pro obed, asi tak vyznamne nebude.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Ano, prisla jsem sem s dotazem, jestli pomuzu tim, ze si objednam, nad cim "ohrnuju nos", abych pripadne pomohla tim, ze to udelam a zjistim, ze trpim nedostatkem empatie. Nyx, no, cemu se divim.
    KATIA
    KATIA --- ---
    POZITRON: píšeš "ale pomoc rodičům je to dost o ničem" a tím bych to uzavřela.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Ja se ptala, abych mohla pripadne pomoct tim, ze si objednam, co nepotrebuju a ty mi napises, ze to je projev nedostatku empatie? Nejses tak trochu hloupa?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SAAYURI: na co si stezuju, prosim tebe? ptala jsem se, jestli tim skolce pomuzu, protoze kdyby odpoved byla ano, tak si ty obedy (ktere nepotrebuju a ani nechci) objednam. o to mi slo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    POZITRON: To nabízí i škola. Kdybych byla doma jen já a jedno dítě, tak do toho asi jdu, když je doma pět lidí, tak to smysl fakt nemá.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: A jaka pomoc je podle tebe adekvatni a nestezovala by sis na ni? Pro spoustu lidi je pomoc i ta jedna porce jidla. To, ze ty nad tim, kor v teto dobe ohrnujes nos, je spis otazka tvoji povahy a ocividne nedostatku empatie vuci jinym rodinam, kterym toto muze pomoci.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KATIA: ne, "detska porce dle platnych norem". takhle to stalo v mailu.
    KATIA
    KATIA --- ---
    POZITRON: nenabídli vám za jinou cenu i jídlo pro dospělého? jinak je to primárně fakt pomoc rodinám, jídlo je dotované, je levnější vzít ho ve školce než vařit doma.

a prosím vás nemáme státní školky. jsou zřízené obcemi, ty na to pak mají dotaci na část provozu od státu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RYBKA: fajn, na to jsem se ptala, diky.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SAAYURI: ok. pomoc rodicum je to ale prave dost o nicem, nemyslis? jedna mala porce nic moc jidla v jednorazovem obalu. jakoze dite si da prinesene jidlo a mama rohlik, aby teda nemusela varit? to za me nedava moc smysl. :)
    jestli tedy nejde o to, aby v pripade dostatecneho zajmu rodicu, ktery je podminkou, nemusely sedet kucharky doma s nizsim prijmem, tak na to kaslu.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    POZITRON: Když si to nikdo brát nebude, bude kuchařka doma, ale prachy dostane, pokud je to státní školka.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: He :D Ja myslim, ze to primarne delaj proto, aby rodicum pomohli v ramci aspon nejake uspory casu, kdy rodic nemusi stat u plotny a ne proto, aby te 30 minut denne omezovali, kdyz budes nekde, odkud si to zrovna nechces vyzvednout.
    Pravdepodobne to ma byt pomoc. Skolka je statni instituce, podporovat nebo pomahat ji bude stat.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Statni skolka nam nabizi, ze muzeme brat obedy, jedna detska porce. Myslite, ze potrebujou timto podporit? Moc se mi do toho nechce, muset pro nej kazdy den jit, za kazdeho pocasi, ve 30 minutovem okne. Skolku mame za barakem, ale co kdyz budeme zrovna nekde, odkud se nam nebude chtit, nebo bude prset, budu muset pobalit obe deti. Zaroven obedy budou v jednorazovych obalech, nebude mozne nosit si svoji nadobu. Syn, ktereho se to tyka, to podle me bude ochotny zrat tak v polovine pripadu, ale kdyztak by to snedl mladsi.
    Zas na druhou stranu pokud jde o to, aby mohla bezet kuchyn a kucharky chodit do prace.
    Jak to mate vy?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KATIA: priorita zamestnanych je pekna sracka. nejsem zamestnana, jsem doma, ale on takovej vybor svj s cca 130 jednotkama je taky slusnej zrout casu. takze to at ani nezkousej, az se nekdy v budoucnu rozhodnou skolky zase otevrit. bojim se napsat i konkretni mesic, abych to nezakrikla. :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    PROMETHEA: ja myslím, že to, co potřebujeme je kombinace dobrovolnosti (tzn akceptovat i to, že bude doma předškolák a zadáme mu úkoly) a smysluplných opatření (max pobyt venku, nespojování tříd, zmenšení tříd, kde to jde atp). jako v ČR, kde se před pár lety uzákonil povinný rok předškolního vzdělávání, je ta celková myšlenka fakt absurdní a zase jeden z kroků, jak narušit důvěru ve stát.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: no vidíš. i jsem na to reagovala, a stejně mi to teď vypadlo :)
    psala jsem tenkrát, že dobrovolná báze fungovala: doporučení/prosba vlády zněla: kdo může, ať nechá děti doma. nebylo to paušální nařízení. samozřejmě v první řadě nechaly doma děti rodiny na MD/RD, některé i na HO. takhle zůstalo prosinec-únor ca.40% dětí doma. ale v těch 60% byly samozřejmě i děti nezaměstnaných a matek na RD, ale nikdo zvenčí do rodin nevidí, takže kdo potřeboval, děti poslat mohl. lidí, co to “zneužili” určitě nějaké procento bylo. odhadnout nedokážu. po těch 3,5m se ale řeklo, že mají na školku zase nárok všechny děti (právě kvůli sociálním kontaktům), a v důsledku toho se z kapacitních důvodů zkrátila otvírací doba. taky bylo pár rodin, které to postihlo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam