• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    TAPINA: COQUINE: KATIA: aha tak to čumím teda.. Já mám ještě jednu pubošku a s tou jsem dost cestovala a tudíž měnila školky.. Ve všech(6 jich bylo) kam jsem jí dala se zuby čistily a natíralo krémem. jako jo, je to už deset let, takže ted jsou asi nějaký novinky.. a jak se uvádí dole, čištění zubů ve školkách má mít spíše návykový charakter.. Protože jako těch rodičů, kteří nedbají o zuby svých dětí znám opravdu hodně.

TAPINA: proím odkaz, kde se to uvádí. já našla pouze názory pro:
    nevím, jaké studie kolegyně četla, ale zásadně s jejím názorem nesouhlasím. Bylo by možno je získat? Všichni zubní lékaři vám potvrdí, že zuby se čistí nejlépe po každém jídle, min. však 2x denně. Každé čištění zubů je zdravé, jelikož odstraňuje zubní plak. Velmi důležitý je výběr vhodného dětského zubního kartáčku, který nesmí být příliš měkký, aby plak odstranil a ani příliš tvrdý, aby nepoškodil jemnou dětskou dáseň.

Pokud používáte správnou zubní pastu, tak navíc vyrovnáváte kyselé pH a dodáváte sklovině fluoridy, které jsou nejlepší formou prevence zubního kazu. Výzkumy a studie z roku 2013 prokázaly, že v ČR má min. 50% dětí v předškolním věku neošetřené zubní kazy, což je alarmující. Navíc čištění zubů ve školkách má mít spíše návykový charakter
    KATIA
    KATIA --- ---
    KOPRETKA: Zuby a krémy mi přijdou dost jako praxe dle instituce, u nás teda bohužel nefungovalo vůbec. Čili nemyslím, že je to někde závazně stanoveno.
    Vážnější úraz by se určitě měl hlásit. Nějaké šrámy a boule, to bych asi nečekala, že budou řešit.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Prosím o ujištění/vyvrácení

Ve školce se po obědě čistí zuby(když jsme nastoupili, říkali něco o covidu a proto nečistí) ted by podle mě už čistit měli né? nebo u vás taky z tohoto důvodu děti zuby nečistí? Je nějaké nařízení, které to upravuje?

Děti se mažou krémem na opalování před předáním do školky, pak už mazány nejsou - zase z hygienických důvodů.. Jako na dopolední program na dvorku to chápu, ale to znamená, že odpoledne je už nikdo nenatírá. Je toto taktéž někde ukotveno ve směrnicích MŠ.

A poslední, hlásí vám učitelky, pokud se vašemu dítěti něco stane? Mladej už několikrát přišel s dost velkou boulí na hlavě, jednou i s vyvrtnutou nohou a nikdo mi nic při předávání dítěte neřekl. Podle mne je taktéž nějaká směrnice, která nařizuje informovat rodiče.

Příští týden máme třídní schůzku, tak chci být připravená. Dík
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    PETATA: Ja ji chci dat prave až v září 2023, to ji bude 3.5 roku.
    KATIA
    KATIA --- ---
    PETATA: Jestli to dobře chápu, tak to dítě bude už v září tříleté (píše o příštím roku), děti které nejsou v září tříleté nemají bohužel nárok na místo.
    Praxe, zda můžou či nemůžou mladší přijaté rovnou chodit je odlišná dle školky. U nás bez problémů nastoupí od září (musí být teda bez plen).
    PETATA
    PETATA --- ---
    BEZPRIZORNI: ještě tedy doplním, i když to možná už víš...
    U nás, když se přijme takto narozené dítě, tak se musí od září do té doby reálného nástupu, platit školkovné. Otázka tedy je, zda se to člověku vyplatí a nedá ho na ty zbylé 3 měsíce raději někam do soukromé
    KATIA
    KATIA --- ---
    BEZPRIZORNI: Máš a myslím, že je potřeba to využívat. Zvýšená kapacita je potřeba dlouhá léta a když je konečně závazek v zákoně, tak by ho měly obce plnit. Každopádně držím palce, aby to nebylo potřeba :-)
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    KATIA: Diky za podnět, mě vůbec nenapadlo, ze mam možnost nepřijetí dítěte nějak rozporovat. Kdyby to nekoho zajímalo, níže uvedené je z r. 2018, ale asi to porad platí.

Na otázku, jak se mohou bránit rodiče dětí, které v rozporu se zákonem nebyly přijaty do školky, Deníku Referendum odpověděla právnička z Kanceláře veřejné ochránkyně práv Jana Mikulčická. „Mohou se ve stanovené lhůtě odvolat ke krajskému úřadu proti rozhodnutí ředitele školky o nepřijetí. Pokud ovšem školka nemá dostatečnou kapacitu, tak je to odmítnutí v souladu se zákonem. Ten totiž zaručuje právo na přijetí pouze do výše povoleného počtu dětí,“ řekla

„Pokud i přesto krajský úřad konstatuje,“ pokračovala Mikulčická, „že dítě má být přijato a že si obec a školky měly kapacitu zajistit, má obec ve spolupráci se školkou čas do začátku školního roku situaci napravit — protiprávní stav (překročení kapacity) by totiž nastal až s počátkem docházky dětí do školky.“

Dalším krokem je podle Mikulčické soudní spor. „Rodiče odmítnutého dítěte mohou po vyčerpání zmíněných možností zvážit žalobu ke správnímu soudu. Ředitel školky totiž o případném nepřijetí a krajský úřad o odvolání rozhodují jako orgány státní správy,“ vysvětlila. Další možností je soudní obrana proti porušení povinnosti obce zajistit podmínky pro vzdělávání. Žádná z těchto možností ale neposkytuje rychlé řešení, které rodiče dětí potřebují.
    KATIA
    KATIA --- ---
    SUCHNA: To není pravda už pěkných pár let. Nárok mají všechny 3-lete, původně měla naběhnout garance i pro dvouleté, ale to se Klausovi mladšímu podařilo zrušit.
    KATIA
    KATIA --- ---
    BEZPRIZORNI: Na místo pro tříleté je nárok, fakt bych jim nedala pokoj teda. Tak ať platí příspěvek nebo soukromou školku.
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    KATIA: Jasne, ale třeba na Praze 5 je prý dlouhodobá situace taková, ze místa nejsou a děti od 3 proste neberou, tak sonduju, jestli nekdo nemá podobně info z Nuslí.
    KATIA
    KATIA --- ---
    BEZPRIZORNI: Tak tříletá má nárok na místo. Ne nutně v tebou vybrané instituci. Kapacita se ale přece mění rok od roku - závisí na počtu předškoláků/odkladech.
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Zdravím, mate někdo zkušenost s umístěním do MS v Nuslich, konkrétně Mendiku nebo K podjezdu? Budem to řešit až pristi rok, dceři budou 3 v březnu 2023, ale zajímalo by mě, jaké jsou reálné šance, ze ji vezmou. Díky!
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    Zdar - vrcholi zapis do skolek na P-6, mam to stesti, ze si nejspis budu moct vybrat z nekolika skolek pro syna (resp. pro syny, jelikoz se k prvnimu pripoji i druhy za cca 2 roky). Na vyber bude Volavkova, Na Okraji, Meziskolska a mozna Sbihava. Nemate nejake relevantni informace (asi spis 'red flags') u nekterych z nich? Meziskolska a Sbihava se jevi jako progresivnejsi, ty Petrinske spis prumer.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANNAWA: zpetne si rikam, ze jsem Jindru mohla prihlasit od ledna, on je narozenej 31.12., takze v lednu mu byly cerstve 2 roky, jenze kdo to mohl tusit, zejo a dalsi vec je, ze takhle malyho bych ho do skolky asi ani dat nechtela popravde. no, ale vyresilo by se to tim, uz by tam chodil, takze uz by ho nevyhodili. kdyby, kdyby. :)
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ANNAWA: Uz mi Pozitron odpovedela. Co ja slysela, je primarne problem s prostredim pro deti mladsi 3 let.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SAAYURI: Když byla místa, proč by ne, to zákon umožňoval už v době dinosaurů. Jedno moje dítě do státní školky chodilo, tři mu ještě nebyly, ale bylo to v pravěku, on je ročník 2000 a nebyly to tak silné ročníky. Moje nejmladší dva kousky v tom věku měly smůlu, ročník 2011 se do státní školky dostal, až když mu bylo pět, to byl mazec.

TAPINA: Vida, a to ta naše školka schodů měla až až. A schody byly už z ulice.
    MEI
    MEI --- ---
    POZITRON: Dobra příležitost mu vysvětlit rčení ´man plans and God laughs´, imho jedna z nejdůležitějších znalosti pro život ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: ale to je právě to, co píšu - pokud alespoň jedna třída je bezbariérová, tak je splněno. Ten zbytek může mít přístup po schodech.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: No a to právě u nás není, třídy nahoře a třídy dole mají samostatné vstupy a do těch horních se jinak než po schodech vstoupit z ulice nedá.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: ano, to je ta druhá linkovaná vyhláška. a ta fakt určuje jen povinnost bezbariérového VSTUPU. nereguluje to, že nějaké části budovy jsou přístupné pouze po schodech, stačí, když jedna třída je v přízemí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam