• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAERI: "šel po louce, zakopl, utrhl si slezinu" !!!
    Mimo tema, ovsem tohle se stalo kamaradovi. Po ceste DO hospody. Nebyt toho, ze kluk, s nímž se mel sejit, ho ode dveri odlifroval na pohotovost v nemocnici, tak... no, i tak se doktori dost zapotili, aby ho udrzeli nazivu.
    KAERI
    KAERI --- ---
    POZITRON: Já bych se tady na tomto místě a v tomto ohledu trochu zastala všech učitelek a lidí, co dělají s lidmi a s mládeží zejména. Nechci nijak zlehčovat konkrétně tuhle tvoji zkušenost, k tomu nemám dost kontextu, ale čistě obecně, uhlídat stádo dětí, aby se nikomu nic nestalo a abych o všem, co se šustne věděla, mi přijde zhola nemožné a kdokoli si troufá mít to jako job má můj obdiv, protože je pořád jednou nohou v kriminále (tady opět pro jistotu zdůrazním, že pokud Jindrovi z hlavy cákala krev proudem, tak by o tom učitelka vědět měla, to zase jo, tady mluvím spíš o běžných oděrkách, modřinách a věcech, které nekončívají u doktora nebo v nemocnici). Naše letos prvním rokem bývalá školka má docela štědrou zahradu, kde jsou i různé keře a schovávačky. V Káči třídě těch dětí tuším bylo okolo dvaceti, třídy na spodní zahradě bývaly dvě, učitelky čtyři. To neusleduješ a ty nejlepší nápady chodívají náhle a pan Murphy dobře ví, jak to chodí. Já mám občas problém uhlídat tři vlastní děti, a to jsou to holky a už přece jen aspoň z části rozum vzaly, představa, jak se snažím ostrážit hromadu maláčků, které neznám, mi působí tik v oku. Navíc občas k nepěkným úrazům dojde i z na pohled celkem nevinných příčin. Na táboře si kdysi holka zlámala ruku na dvou místech, protože se jí nechtělo obejít hromádku větví, tak ji přelézala a zakopla. Kamarádka má z jejich tábora moc libovou historku "šel po louce, zakopl, utrhl si slezinu". No a naše Kikina se letos z tábora vrátila ve stavu, který muž popsal "jako by ji někdo vypral v pračce s pytlíkem štěrku". Není to triviální, udržet ty naše děti naživu a nepoškozené :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    DINEN: rekla jsem ji, ze to mel cerstve, kdyz jsem ho v patek vyzvedavala na zahrade. dal uz jsme se o tom nebavily. :)
    DINEN
    DINEN --- ---
    POZITRON: To je dobrý, cos jí na to řekla?? :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Me dostala vcera rano ucitelka, kdyz se me ptala, co se zase Jindrovi stalo na cele, ze tam ma takovej strup. No tak kdyz jsem ho v patek odpoledne vyzvedavala na zahrade ve skolce, tak to mel docela cerstvy a to odpoledne tam byla prave tahle ucitelka, takze to bych se mela ptat spis ja ji, co se mu stalo. :)
    DINEN
    DINEN --- ---
    BEZPRIZORNI: Já bych ze své zkušenosti doporučila co nejotevřeněji se zeptat, jak takové situace vypadají z jejich pohledu. Jen ve stylu sběru / ověření informací, zcela bez emocionálního zabarvení, jen se prostě zeptat, jak to dělají. Čím více se ti podaří udržet komunikaci ve stylu "spolupráce" a držet se od "konfrontace", tím lépe. Až získáš konkrétní informace, je dobré si dát chvilku (pár hodin až den) na promyšlení (případně vystydnutí :) a pak teprve řešit další strategii... (Ehm, ne že by se mi dařilo tenhle postup vždycky dodržet, ale když jo, tak se dost osvědčil :)
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Ahoj, dcera (2r8m) chodí od září do dětské skupiny, není z toho nadšená, ale snáší to celkem dobře. Minulý týden jsme si hrály a ona přišla s hláškou: "Tady si sedni a budeš tady, dokud se neuklidníš!". Doma tohle neříkáme, prý to říkají tety ve školce, je tam spací místnost, tak je asi zavírají tam. Neznám podrobnosti, pozadí, nevím, jak často se to děje, ale dost mě to znepokojuje a nepřeju si, aby se k ní takhle chovaly. Nevím, jak mám teď reagovat, jestli konfrontovat přímo učitelky, nebo se to snažit nějak oklikou dozjistit... máte někdo podobnou zkušenost nebo radu?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    PROMETHEA: Ono to bylo složitější v tom, že školku slíbila firma, co stavěla nové byty, aby vyhrála zakázku, nevím, v jaké fázi do toho zřizovatel mohl začít mluvit, a do poslední chvíle se nevědělo, komu tu školku přifaří - byly ve hře dvě nejbližší školy. Nakonec jsme to "vyhráli" my (můj soukromý názor je, že to bylo kvůli tomu, že u nás byla stabilnější personální situace ve vedení).
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    SEVERINE: naše dcery postupně chodily do tří různých školek a učitelek jsem zažila dost, nicméně mi přišlo, že jsou to vesměs fakt zlaté ženské, protože prudit se s tou bandou prťat za ty peníze může jen osoba se svatozáří. na druhou stranu je fakt, že jsem se taky potkala s učitelkou, která byla k dětem super, ale tak nějak to neuměla s dospělými, takže na mě její chování působilo dost odtažitě a chladně a zezačátku jsem si říkala, kam jsem to dítě vrazila, ale dcera jí měla ráda a když jsem jí líp poznala, tak se i ke mně začala chovat jinak a vlastně jsme si pak vysvětlily, že je osobou , která si vlastně celoživotně víc rozumí s dětmi než s dospělými a mimo jiné proto taky dělá tohle povolání....a myslím, že takových tam bude povícero. Chci prostě říct, že chování vůči dospělým není úplně měřítkem jejich chování k dětem a ve výsledku to ten dospělý vydrží....tedy za podmínky, že jeho dítě je v pohodě. Nedělala bych z toho nějakou větší aféru nebo dalekosáhlé závěry o nasranosti učitelek obecně.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    TRISSIE: Tak to neříkám. Jen to, že si manžel přišel nerespektovaný. A že je to o přístupu. Dál bych to řešila v SZ.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    RYBKA: taky se mi hned vybavila tahle otázka. a k těm projektantům: správně by to mělo být tak, že ředitelka je s projektanty v úzkém kontaktu, a je v podstatě u zrodu konceptu už od začátku. takže to je fail na straně zřizovatele nebo projektanta (snad ne běžná praxe v Čechách)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEVERINE: přijde mi fascinující to, že si ze situace, u které jsi nebyla, ani netušíš, jaké jsou provozní podmínky dané instituce, a dokonce tu ani nepadlo, co přesně učitelka říkala (koneckonců u toho nebyla ani původní tazatelka, ale její manžel) rovnou vybereš to, že školka je nerespektující a učitelky se chtějí po někom vozit.
    to je to nastavení "všichni mi chtějí ubližovat".
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    TRISSIE: hele, já jsem teď dva roky sledovala na fb stránku “učitelky MS sobě”. Je tak hrozné moc skvělých ženských. A par jich skvělých není.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    TRISSIE: Ale zdaleka všichni ne. Ale některý jo. ,-)
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    SEVERINE: A to je právě ten rozdíl mezi “mohli byste … protože …” a “vyper!” No.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEVERINE: tý jo, já teda jsem asi idealista, ale fakt nechodím po světě s nastavením "a všichni mi chtěj jen ubližovat". To by mi přišlo dost smutný...
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    TRISSIE: Myslela jsem to tak, že jsou lidi, kteří hledají příležitost, jak si na druhých zchladit svoji věcně vřelou žáhu. A mezi učitelkami MS jich je myslím podobně jako mezi lékaři. Je to takhle srozumitelnější?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    TAPINA: jenže on je fakt rozdíl táhnout s sebou "matraci" nebo jen "povlečení"
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    IDLE: Na druhou stranu,to se stému dětmi prostě občas stává. Kdyby se mu počůralo (pokadilo, poblilo) až cestou domů, tak taky musí přeházet plány a napřed jít domů řešit.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ATUARFIK: tady je to pekne videt

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam