• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EKIMSkútr
    JAVESEU
    JAVESEU --- ---
    SAMOUT: Jen mi teda cena přes 100k přijde u skútru do města jako moc (můj pocit). To už jít snad do nějaký motorky..
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Honda vymyslela městský SUV-skútr. Nadchne jízdou díky skvělému řízení - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/honda-adv-350-suv-skutr.A220210_194001_automoto_mom
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    HARVIE: No někdo tam přes léto nechal plnou nárž kdovíčeho, takže tipuju, že to je zanesený tím.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    NIKDAS: Cistice karburatoru co se lejou do benzinu se delaji, ale nikdy jsem je nezkousel. Vyhoda je, ze bys TEORETICKY pak nemusel karburator znova serizovat po tom co ho rozeberes a znovu smontujes. Ale osobne myslim, ze fyzicky vycisteni kartackem a jehlou (nebo ultrazvukem) asi zadna chemie neprekona. Zalezi cim a jak moc je to zasrany. Ale jestli nevis co s penezma, tak neni duvod to nezkusit :-)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    HARVIE: Díky, už jsem si našel nějaké návody na YT. Nějakým aditivem by se to asi nedalo vyřešit, co? :)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    NIKDAS: rozebrat a vycistit karburator?
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Sice se jedna o sněžnou frézu, ale je tam dvoutakt, tak možná budete vědět co s tím. Dneska jsem jí startoval poprvé po roce, chytla celkem pěkně, sice z ní šel asi 5 min hustej bílej dým, ale aspoň jsem si neurval ruku.
    Nicméně po těch 5 min chcípla a od té doby jede jen když nechám napajecí páčku nastavenou na startování, tzn přiškrcenej přívod vzduchu.
    Pracoval jsem s ní asi hodinu, za tu dobu v ní 2x došel benzín, takže je tam uplně nová směs, palivem to tedy nebylo (leju tam 100oktanovej 1:50mix)
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    HARVIE: zajímavé, 14kg není o tolik méně, než standardní Siemens 4kW 22kg co stojí cca. 4000 kč. Že by těmi rozměry?
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Takze pinlock - pochopitelne to nemohlo dopadnout jinak, nez ze v momente, kdy mi konecne dojde, napadne snih, a se skutrovanim je amen :-). Vcera jsem to konecne vytah, a nutno rict, ze to docela dobre funguje. Na svetlech teda stit dole nechat nemuzu, pacto se mi mlzi dioptrie, ale stit jako takovej je vyrazne odolnejsi. Za jizdy, byt pomaly, naprosto v klidu, i kdyz vzdusna vlhkost byla nemala. Takze palec hore, tohle je fajn.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PAN_MYVAL: 10kW za 30 tacu:
    10KW Electric Motorcycle Electric Boat Electric Car Electric Scooter Brushless Air cooled Motor|Power Tool Accessories| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/1005001565826213.html
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PAN_MYVAL: nevim, tady mas za 15 tacu 4kW, ale 125cc skutry maj tak 8kW...
    100kmh 4000W Peak 12KW QS138 Mid Drive QS Motor With VOTOL EM150 Controller Powertrain For Adult Electric Motorcycle Scooter|Motors| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/1005001906654525.html
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    HARVIE: dobře, a kolik tedy stojí ten motor? Baterka neříkám, ta může být libovolně velká, těžká a drahá takže to se odhadnout nedá, ale motor daného výkonu bude pro danou aplikaci s jejími weight/size omezeními víceméně standardizovaný co do ceny...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PAN_MYVAL: škodovka nic nestavi, jen lepi svoje logo na cinsky skutry "torrot muvi". balancovani baterek resi s nejvetsi pravdepodobnosti BMS za par stovek primo v packu, kde jsou specializovany IC, ktery cinani uz roky sekaj jak rohliky a ne nejakej RTOS na mikrokontroleru. Tyristory a vysavacovy motory jsou uplne mimo. Jsou tam trifazovy. Polovodicovy budice/invertory jsou defakto komodita. Zbytek je jen kosmetika, blikani blinkrama, mereni rychlosti, ukazovani na displeji. sdileny pak maj jeste nejakou zakazkovou krabicku, ktera resi vzdaleny ovladani a kterou tam nejak nabastlili.
    PAN_MYVAL
    PAN_MYVAL --- ---
    HARVIE: a ty víš, kolik v tom stojí ten motor? Běžný průmyslový 3kW motor stojí cca. 3000 Kč, ditto "konzumní spotřební" Siemensy co se dávaly třeba dříve do ultravýkonných vysavačů (tam ovšem platilo, že co člověk ušetří na váze, to se samozřejmě projeví na životnosti, protože fyziku nikdo neokecá a nižší průměr vinutí = nižší odolnost vůči průrazu i zahřívání ergo nižší životnost.)

    Já to nevím, proto se ptám - ale pokud nešli do extrému kvůli zmenšení rozměrů a ceny, nečekal bych o moc více.

    Naopak ŘJ je u elektromobilů minimálně aut to gró a naprostá většina výstupů R&D - protože to není tyristor napojený na jedné straně na potenciometr řídítek a na druhé na motor, ale naopak zatraceně sofistikovaná mašinka řešící monitoring a management článků v baterii, teplotní mapu, mapu dobíjení, mapu chlazení, mapu proudových odběrů (např. Tesla S Plaid ti zakáže rozjezdy "na plný plyn" v létě po ca. 3 pokusech po sobě, protože takové proudové odběry se nedají uchladit a ničily by baterii), řešení redundance a balancingu článků atd. Tzn. není to ani nějaký mikrokontroler s assemblerem nýbrž něco, na čem běží plnohodnotný RTOS v reálném čase propočítávající celou řadu map a jejich vzájemné vztahy...

    Pokud tedy v těch Beriderech je spíše něco jako v opravdových elektromobilech a nikoli něco jako ve starých čínských "elektroskútrech" poháněných 12V autobateriemi. Ale protože to staví Škodovka, selským rozumem bych předpokládal, že do toho naopak recyklovali software a pro něj i ŘJ ze svých elektromobilů...

    (Protože Nyx tak podotýkám, že si nehraji na experta co to autoritativně ví, ale sdílím do konstruktivní diskuse co mám načteno, protože mě zajímají informace na toto téma od jiných.)
    LUKASM
    LUKASM --- ---
    HARVIE: zkousel, ja mam sh125 strikačku, a je rozhodne na rozjezdy lepší, nejsem si jistej ale tyhle elekriky maji snad i omezeni rychlosti 60(70)km/h. Nikdy sem nevidel zadnyho messengera, botla ap. na el skutru, proc? Nebo spatne koukam? El. motory maji vyborny rozjezd, "dobry krouťak" jenze tyhle motory neco stoji a v pojcovacim skutru opravdu neni. Hlavni benefit pro pohyb ve meste vidim v tom ze el. jsou mnohem tišší. Ani na ekologicnost neverim, pri soucasnem energetickem mixu ČR.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LUKASM: zkousel si berider? rozjizdi se rychlejc nez moje 125 piaggio s karburatorem. v elektrice fakt problem neni, elektromotory maj vseobecne vzato mnohem vetsi odpich nez spalovaky se srovnatelnym vykonem. nicmene je to casto z vyroby striktne omezeny ridici jednotkou. nechtej aby si ublizil nakej odbornik, kterej prijde s tim, ze "elektro nema odpich" a da tam plnej. o sdilenejch skutrech to plati 2x, tam jsou jeste striktnejsi s tim omezenim. navic to teda zvedne dojezd, protoze hodne dynamicky rozjezdy tu baterku vybiji dost rychle, takze provozovatele ani vyrobci nemaj motivaci tam naprogramovat velkej kroutak. pokud si to koupis, tak dava smysl ten omezovac preprogramovat.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PAN_MYVAL: ten "pocitac" je pomerne levnej ve srovnani s cenou baterek a motoru. kdyz to nekdo bude chtit ukrast, tak si bud ridici jednotku preprogramuje podle online fora, nebo koupi novou z ciny (technicky vzato muze bejt nova ridici jednotka uplne jina, pokud pujde naprogramovat aspon zakladni parametry baterky a motoru)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kdybyste nekdy instalovali pinlock - ne, fakt neni o centak delsi, nez by mel bejt. Nakonec se mi osvedcilo nasadit ho na oba cepy, a teprve pak ho zatlacit proti stitu. On je pruznej, a presne prilehne. Skoro jsem u toho ani nenadaval :-). Budoucne to vyzkousim v praxi, snad bude aspon trochu skutrovo, predpoved je mrzka.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    JAVESEU: Tak mas vetsi stesti, na Airoh Hunter je to problem.
    JAVESEU
    JAVESEU --- ---
    SAMOUT: I na helmu kupovanou předloni? LS2 Rapid (btw. mají teď pěknou grafiku na současným modelu) Já to dohledal ve dvou shopech skladem..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam