• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: uz se stalo ze firma, co vlastnila patent na gif, zacala najednou chtit prachy za licenci, ktera byla do te doby zdarma. tak vzniknul dng. ndo vi co pravnici zase vymysli. DNG zase vymyslela adobe, slibuje, ze je to k volnemu pouziti, ale je to prast jako uhod.

jak to myslis s tim jpg?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KULHY: ja vim, ze probiralo..ale pokud vim nikam nedobralo:)

RATTKIN: No, ale proti jpg uz to ma zase mizivy vyhody..ze by nikon udelal neco, aby to bez enjakyho updatu neprecetli ostatni raw konvertory je i teoreticky blbost:)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: ja si taky nechavam jen nektery rawy. dng by mel mit teoreticky lepsi kompresi a je to otevreny format, nestane se, ze (teoreticky) nikon neco vymysli co nebude umet lightroom precit, leda se zakoupenim napr. nikonackyho pluginu na $500
      KULHY
      KULHY --- ---
      HUGGI: zkus filtr, už se to tu probíralo :) ..

jinak za mě, já mám několik disků plných NEFů, asi bych měl trochu zoptimalizovat workflow :)
      FARIN
      FARIN --- ---
      HUGGI: aby se ti pri importu neflakalo nadupany dvoujadro :-))
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Asi tu spustim trochu ot..ale proc je DNG vyhodnejsi nez NEF? Ja zatim pro pouziti DNG nevidim jedinej duvod..natahnu fotky z fotaku NEFy..vyexportuju si upraveny JPEG (90%)..z rawu necham jen to nejlepsi (tak 10% max) a to zalohuju...pro 90% situaci stejne stacej ty full jpg a u tech best fotek mam uplne originalni rawy, se kterejma sikdkyoli muzu delat cokoli (a po bezztratovy kompresi co dela fotak si nemylsim ze bude DNG mensi)
      LEDOFREDO
      LEDOFREDO --- ---
      no to me zase ten dng celkem vyhovuje - uz proto ze je mensi nez nef
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      nechal jsem NEF a import je mnohem rychlejsi, diky.
      tak jsem zase opustil dng
      LEDOFREDO
      LEDOFREDO --- ---
      ta konverze do dng trva celkem dlouho, ja ji delam mimo LR pres dng convertor a vlece se to, taky bych tipoval ze to bude tim
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      to prave taky z CR2 nekovertuju, zkus to bez toho...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      RATTKIN: Me to trvá tak minuty, ale nemám zapnutou konverzi do .dng - podezříval bych tohle.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: to je fakt moc, kdyz to nakopirujes na disk a pak das importovat z toho umisteni, tak to je podpbne pomaly?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      HUGGI: Ok tak nakonec vyreseno..jedna s eo nejakej "bug" LR uz prej ohlasenej..

Problem: v casti Print se NIC nezobrazuje..proste seda stranka / pripadne se zobrazuje A4 ,ale nedaj se pouzivat sablony ani manualne menit velikost stranky

Reseni: Smazat "LrTemplateCache.lrcache" z "C: \ Users \ ------- \ AppData \ Roaming \ Adobe \ Lightroom \ Print Templates", restartovat LR - a bud to bude fungovat nebo se bude zobrazovat zase jen seda stranka, ale ted by melo stacit v pravym panelu v nastaveni "Ruler Units" zvolit jakoukoli hodnotu (neni zadna vybrana) a hned vsehcno naskoci a funguje :P
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      import 8gb fotek mi trvá 4 hodiny, to se mi zdá dlouho.
      Dávám minimální velikost preview, a konverzi do dng. Mám 8gb ram a quadcore, LR3
      Pokud fotky kopíruju na disk v total commanderu, běží to 20mb/s a je to za chvili hotový. Zkoušel jsem různé čtečky kartet, ale pořád stejný. CPU jede na 20%, disk taky nejede naplno. Jak to chodí vám?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KARYSLAV: Tak rady z fora nepomohli..jen tak na zkousku nemohl by mi nekdo poslat tento soubor?
      "LrTemplateCache.lrcache" z "C: \ Users \ ------- \ AppData \ Roaming \ Adobe \ Lightroom \ Print Templates" jestli to nahodou nepomuze:)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: no, ale to nereaguje..ani kdyz si nastavim ze to nechci do tiskarny, ale jen export do jpg kde si muzu rucne nastavit rozmery tak to tak ynic nedela

..stejne jako mas v develop v pravy liste presety tak v printu jsou sablony pro tisk vice fotek na stranku..
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: sablony netusim, ale v adobe pdf si kazdopadne muzes nastavit custom rozmer stranky... ale nevim jaky myslis sablony...
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: to jsem vsechno zkousel ,ale tam si prave jen nastavim A4/A5..nemuzu si tam nastavit treba ctverec coz ted chci...a porad to neresi problem, ze nefungujou sablony..

KARYSLAV: zkousel jen tak narychlo..to forum by mohlo bejt nadejny..uz dlouho sem nepromazaval knihovny v nejakym programu..zejtra vyzkousime :) Diky
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: v modulu print je vlevo dole page setup, tam tisknout do adobe pdf a tam si nastavit velikost papiru rucne? ale mozna tomu jen blbe rozumim :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KARYSLAV: Tak ja z nej taky nechci tisknout..ale potrebuju udelat takovou kolaz zhruba 9x9 fotek a bylo by to tam z sablon ymnohem rychlejsi nez se stim srat v PS..
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam