• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      zkusil jsem ted s jednim RAWem z D800 trosku extremni nastaveni, s NR, velkymi LC a nekolik velkych prekryvajicich Spot Removals - exportoval cca 10sec. Pridal jsem velkej brush s clarity, sharpness, noise a moire a to stejne jedno foto se exportuje skoro 3 minuty ve zjevnym singlethreadu..

HUGGI: kdyz je to 40 souboru, tak bych spis navrhl je rozmichat (aby byly rawy z ruznych fotaku trochu rozprostreny v sade) a pak prvnich 8 fotek basic upravy, dalsich 8 hodne NR, pak LC, pak velkej BRUSH, a pak vsechno dohromady (klidne u kazdy casti 4 fotky s mensima upravama, 4 s vetsima) - export se udela jeden a je v tom vsechno bez individualni prace, kopirovani a potencialni chyby. Variace export sad pak umozni testovat pri jednech pevnych LR upravach dalsi HW/SW zmeny/testy a pujde se v tom jeste orientovat - ta stejna sada kdyz pridam RAM, zmenim lokaci souboru, verzi LR, atd.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Tak nějak, ale tu jednu sadu .xmp bych dal přímo k těm rawům, ať i ten, kdo by to mohl poplést, dokáže udělat aspoň jediný standardní test.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      No ja bych to s ohledem na veliksot dat udelal stylem: 40rawu bez xmp souboru a k tomu pripraveny 3sady xmp: 1) default 2) NR on 3) NR+LC..(pripadne 4, 5..pokud nekoho jeste neco napadne)

DO tri ruznejch adresaru si uz ty rawy k tem XMP kazdej dokaze nakopirovat at to nema zbytecne 3x vetsi objem dat ne?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: jo takhle... no to ja bych ani nemusel az tak hrotit, ale jestli se toho nekdo ujme .) treba je na to nakej plugin :))
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      no jasne, v tom si rozumime, jen uz to prednastaveni namixovat a pojmenovat podle toho i ty zdrojovy soubory a podle toho pak to vychozi nastaveni udelat - je to sice na zacatku prace, ale pak se to daleko lip vycte, napr:
      07-Nikon-D800-NR25-LCon-SR.jpg
      a kdyz uvidis casy souboru v exportech ostatnich, tak si udelas i detailnejsi predstavu kdyz budes chtit.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: tak to si asi nerozumime, mel jsem dojem ze prave chces zkouset ruzny varianty parametru a jejich vliv na export, coz uz se neda moc sobre porovnat, ja si predastavoval balik souboru s xmp pro kazdej z nich, aby se nemuselo nic nastavovat a v podstate se jen dalo export a v nem rekneme fullres,jpeg 9/10, sharpen medium for web.....
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      prijde mi to uplne jednoduchy - proste hotovej promyslenej "benchmark", bez nutnosti individualniho zasahu pro testera - vybalit na disk C, otevrit katalog, pustit 2x po sobe, poslat vysledek. Kdo chce, tak si samozrejme muze delat variace (export z/na ssd, katalog tam ci onam, externi disky, atd), ale ten zaklad stejnej a nenarocnej na obsluhu, jinak se v tom zamotame. Kdyz to bude promysleny, tak se rovnou z exportovanych souboru dozvim jak rychle ten ci onen procesor zpracuje raw z D800 s tim ci onim nastavenim a nepotrebuju k tomu dalsi prispevky typu "zapnul jsem tohle a vysledek je tenhle", proste vsechno z jedny davky.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      tak to nevim jestli si rzumime, mozna by bylo nejlepsi, kdyby tam byly treba jen 4 soubory s xmp a clovek by pak podle nich dal copypaste na zbytek a pak export... kdo vi :)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ale uz to bude vyzadovat nejaky instrukce pro kazdyho, aby udelal treba prvni export default, pak zapnul to ci ono, pustil znovu, atd - muze se stat chyba, a tak - prijde mi porad asi lepsi, kdyz tam bude rovnou katalog s pripravenejma upravama a jeden export u kazdyho, dirlist s export adresare a hotovo, zvlast, kdyz tech fotek bude hodne
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ale kdyz o tom tak premejslim, tak samozrejme je mozny udelat vic exportu vseho, tj. NR nebo LC u fotek, kde to nebude mit smysl, ale zase k tem varriacim aby toho nebylo moc
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: no to prave ne, aby vsichni exportovali od zacatku to samy - tj. rovnou nektery fotky s NR i LC a kolik je nastaveno - bude me zajimat jestli se ukaze, ze s NR25 (lum i chrom) se na nejaky sestave fotka exportuje 3x dyl nez bez a ne jiny 4x ci naopak, tote u LC, nejaky brush upravy atd - proste komplexni test, ne tolik o mnozstvi, ale variacich
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: tak ja myslel ze to tam bude i s XMP, tedy aby kazdej delal uplne identickej export, to uz si pak muze kazdej hromadne nastavit, NR off ci LENS CORRECTION...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      testovacim fotkam bych do nazvu dal i nejakou znacku toho jake upravy budou ve vychozim katalogu kdyz uz to bude velkej test - zajima me, jak si co poradi kdyz je NR on nebo off, pripadne o kolik - z casu exportovanyho souboru to pujde pak poznat, okolik se na jake sestave prodlouzi delka kdyz bude to ci ono zapnuto, NR, lens correction atd. Mnozstvi nemusi byt myslim nejak zavratny, na druhej export po sobe je uz vsechno z disku zpravidla nakesovany, vysledek se prilis nezmeni a nejde o vteriny, 2-5min max
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Teoreticky ano, ale myslím, že export na 5 minut bude prakticky stejně reprezentativní. Při tom kratším čase ti to taky dovolí dělat dělat nějaké menší úpravy na počítači a hned rychle otestovat, jestli se něco změnilo.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: proc ne 20 minut? cim delsi tim vic se vyeliminujou nejaky nahodny vlivy a tim presneji to clovek stopne.....
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Tak na stejné adrese, tentokrát 700 MB:
      http://www.pastel.cz/temp/huggi_benchmark.zip
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: tak dej 15 a 15;)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Tak nevím, vybral jsem 30 souborů od 5D Mark III a 30 od 7D a má to 1,4 GB... mám se s tím vůbec někam nahrávat nebo toho stačí míň?
      Já osobně bych klidně dal míň, když ještě budou další foťáky... nechci pak aby benchmarky běžely 20 minut.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX:
      SKALARIAK: ok uvidime az to bude pohromade..
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      podle me staci 2-3gb, ja to klidne povesim k sobe na ftp...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Ok, vyberu jich víc od těch novějších. Hádám, že ten balík, jak ho plánuješ, bude mít tak 5-7 GB, tak snad to budeš mít kam dát.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: No prave jde asi o to aby ten balik byl dostatecne velkej..at se to pozna...proto jsem myslel spis i 20-30 fotek od kazdyho fotaku...stary model ynejsou potreba..staci 7D a MkIII myslim (ono nakonec bych to asi udelal z 3Canonu a NIkonu a treba jednu Sony k tomu..takze cca 200fotek)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam