• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: 5b-all jsem myslel spis bezny hodnoty z dovodu nejakyho vypovidajiciho casu ze kteryho si pak muzes zhruba spocitat jak dlouho ti bude trvat xx fotek...po pravde moc necekam velkej rozdil u tech low/high hodnot (mozna jen u NR)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: jo treba tak, do all bych dal klidne docela vysoky nesmyslny hodnoty, "finalni zaprah" ;)
    u 5A zkus prosim brush normalni beny upravy a treba jednu posledni hodne i moire/noise a velky tahy, coz se bezne tolik nepouziva, ale tusim z toho minulyho prispevku, ze neco z toho je dost narocny..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Za me ok.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Tak bych to dal dohromady takhle:
    Vse v jednom baliku, namixovany nahodne, nazvama rozdeleni na 5 sad po 8(a kazda jeste na dve podsady po 4)
    Upravy:

1a - LR Zeroed
    1b - LR Medium Contrast Curve
    2a - NR Low (treba 10/10?)
    2b - NR High (30/30?)
    3a - LC
    3b - LC + NR (10/10?)
    4a - Shadows+Highlights Low (pseudo HDR)
    4b - Shadows+Highlights High
    5a - Medium Contrast + Brush/Spot/Gradual (nejak namixuju)
    5b - All (spis nizsi/bezny hodnoty)

To by mohlo bejt ok ne?..pripadne jeste nejak pozmenit?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: To dava docela smysl..predelam to..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    zkusil jsem ted s jednim RAWem z D800 trosku extremni nastaveni, s NR, velkymi LC a nekolik velkych prekryvajicich Spot Removals - exportoval cca 10sec. Pridal jsem velkej brush s clarity, sharpness, noise a moire a to stejne jedno foto se exportuje skoro 3 minuty ve zjevnym singlethreadu..

HUGGI: kdyz je to 40 souboru, tak bych spis navrhl je rozmichat (aby byly rawy z ruznych fotaku trochu rozprostreny v sade) a pak prvnich 8 fotek basic upravy, dalsich 8 hodne NR, pak LC, pak velkej BRUSH, a pak vsechno dohromady (klidne u kazdy casti 4 fotky s mensima upravama, 4 s vetsima) - export se udela jeden a je v tom vsechno bez individualni prace, kopirovani a potencialni chyby. Variace export sad pak umozni testovat pri jednech pevnych LR upravach dalsi HW/SW zmeny/testy a pujde se v tom jeste orientovat - ta stejna sada kdyz pridam RAM, zmenim lokaci souboru, verzi LR, atd.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    jj, je to multithread, ale prave u nejake kombinace LC zabira najednou jen jedno jadro, pak zas rozjede multi
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    HUGGI: rozhodne je to multithread, normlani export castecne vytizi vsech 8 jader, ale narozdil od predchoziho slabsiho ctyrjadra u toho muzu v pohode praovat dal a ic se nijak neseka ani vzdalene, to same dva paralelni export, kdyz sem jich pustil 5 najednou tak uz byly vsechny jadra na 100% a moc kloudne delat neslo, ale tak to je celkem jasne....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Multithreadovej je, to se právě zlepšilo někde ve verzi 3 nebo 4... předtím to byla bída. Teď mně to vytíží osm jader, každé průměrně na cca 70 %. Ale kdyby se pustilo víc exportů, vytížily by se asi víc. Ale taky jsem to nezkoušel, mám na to navázané nějaké plug-iny, které při souběžných exportech občas dělají neplechu.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: Pokud vim tak ZADNEJ export v LR neni zatim ve vice jadrech..takez je lepsi to davat exportovat treba na dvakrat/trikrat..ale nikdy jsme to jeset podrobne nezkoumal..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Tohle bych řekl, že je až až. Kdo si chce porovnávat na svém počítači víc variant, ten si je může udělat.

Nejvíc asi bude výsledky měnit Lens Correction, protože jestli jsem to dobře pochopil, tak na rozdíl od jiných algoritmů v LR, tak tohle není multithreadové, takže se tam bude nejspíš rušit výhoda spousty jader. (Možná pak zkusit spustit export na víc částí vedle sebe)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: ok..

pripadne nejaky dalsi nastaveni nez ty tri co jsem psal?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Tak nějak, ale tu jednu sadu .xmp bych dal přímo k těm rawům, ať i ten, kdo by to mohl poplést, dokáže udělat aspoň jediný standardní test.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    No ja bych to s ohledem na veliksot dat udelal stylem: 40rawu bez xmp souboru a k tomu pripraveny 3sady xmp: 1) default 2) NR on 3) NR+LC..(pripadne 4, 5..pokud nekoho jeste neco napadne)

DO tri ruznejch adresaru si uz ty rawy k tem XMP kazdej dokaze nakopirovat at to nema zbytecne 3x vetsi objem dat ne?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: jo takhle... no to ja bych ani nemusel az tak hrotit, ale jestli se toho nekdo ujme .) treba je na to nakej plugin :))
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    no jasne, v tom si rozumime, jen uz to prednastaveni namixovat a pojmenovat podle toho i ty zdrojovy soubory a podle toho pak to vychozi nastaveni udelat - je to sice na zacatku prace, ale pak se to daleko lip vycte, napr:
    07-Nikon-D800-NR25-LCon-SR.jpg
    a kdyz uvidis casy souboru v exportech ostatnich, tak si udelas i detailnejsi predstavu kdyz budes chtit.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: tak to si asi nerozumime, mel jsem dojem ze prave chces zkouset ruzny varianty parametru a jejich vliv na export, coz uz se neda moc sobre porovnat, ja si predastavoval balik souboru s xmp pro kazdej z nich, aby se nemuselo nic nastavovat a v podstate se jen dalo export a v nem rekneme fullres,jpeg 9/10, sharpen medium for web.....
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    prijde mi to uplne jednoduchy - proste hotovej promyslenej "benchmark", bez nutnosti individualniho zasahu pro testera - vybalit na disk C, otevrit katalog, pustit 2x po sobe, poslat vysledek. Kdo chce, tak si samozrejme muze delat variace (export z/na ssd, katalog tam ci onam, externi disky, atd), ale ten zaklad stejnej a nenarocnej na obsluhu, jinak se v tom zamotame. Kdyz to bude promysleny, tak se rovnou z exportovanych souboru dozvim jak rychle ten ci onen procesor zpracuje raw z D800 s tim ci onim nastavenim a nepotrebuju k tomu dalsi prispevky typu "zapnul jsem tohle a vysledek je tenhle", proste vsechno z jedny davky.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tak to nevim jestli si rzumime, mozna by bylo nejlepsi, kdyby tam byly treba jen 4 soubory s xmp a clovek by pak podle nich dal copypaste na zbytek a pak export... kdo vi :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ale uz to bude vyzadovat nejaky instrukce pro kazdyho, aby udelal treba prvni export default, pak zapnul to ci ono, pustil znovu, atd - muze se stat chyba, a tak - prijde mi porad asi lepsi, kdyz tam bude rovnou katalog s pripravenejma upravama a jeden export u kazdyho, dirlist s export adresare a hotovo, zvlast, kdyz tech fotek bude hodne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam