• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SUN_VU_KUNG: ustalil jsem se nakonec u rocnich katalogu, odpovida mi to i trideni zdrojovych fotek pres roky, vyhovuje mi to i z hlediska zalohovani nejakych celku, atd. Taky se mi nelibi myslenka, ze pokazdy otviram X GB soubor, pak LR verifikuje slozky se zdroji atd, zbytecny zdrzovani byt ne nejak velky a zaroven je tam riziko porad vetsi - staci aby se "rozpadl" jednou bez zalohy a neunesu to :) pokud nebudes mit potrebu delat nejake kolekce v LR za celou dobu foceni, tak to je taky vhodna cesta.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SUN_VU_KUNG: Katalog mam jeden. Pouze nektere adresare jsou typicky off a zpristupni se pouze pro pripojeni 4TB disku s archivem. Nechci mit katalogu vice napr. kvuli smart collections, ktere chci pouzivat v ramci jednoho katalogu.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    KOZEL: dík, jasně, všechno zálohuju, to je samozřejmost.
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SUN_VU_KUNG: Mam jeden katalog uz leta a v nem pres 90k fotek a nemam s tim problem, jede to jak po masle. Samozrejme je dobry obcas katalog nechat procistit a zalohovat.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Ahoj, zajímala by mne jedna věc - týká se to katalogů. Je nějaký rozumný postup, jak a kolik katalogů si zakládat? Zatím používám Lr a zrcadlovku s RAWem zhruba rok a katalog mám jeden... ale je mi jasné, že čím víc informací v něm bude, tím bude asi pomalejší, případně náchylnější na pády atd. Máte nějaký tip, jak s katalogy hospodařit? Nějaké doporučení? Třeba jako že zakládat na každý rok zvlášť katalog nebo něco podobného? Dík za případné odpovědi.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: no ale oni to prave ted uz resizuji v ramci toho Smart Previews. Na pozadi to vyrabi DNG rawy s max sirkou kolem 2500 pixelu. Pri exportu na web se pak nepozna v podstate rozdil, ale ty 4mpix ted je malo, staci aby nechali velikost vybrat uzivatelem a nechali to u zdroje a je hotovo, pak bych snad i do ty D800 sel :-)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: jo takhle, tak to asi nee... jinac s tim sRAWEm je to smaozrejme fajn napad, ale kdyz jsem po tom kdysi patral, tak on asi fakt neni moc zpusob zatim jak to resizovat bohuzel....
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: no to prave neni libovolnym smerem, ale vertikalne nebo horizontalne. Jakmiele je potreba "vymaskovat" nejaky geometricky utvar, co ma sikme hrany (treba okno ne uplne celne), tak je to dost voser..

Trochu jsem se do toho ponoril a doslo mi, ze ty novy Smart Previews by se dali vyuzit jeste mnohem lepe nez jen na offline praci s notasem na cestach, tak snad to soudruzi poberou:
    Adobe Community: Smart Previews as configurable sRAW could be much better..
    http://forums.adobe.com/message/5239491
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: dyk to se shiftem de uz ve 4ce ne?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    pekny novy veci to ma, to je pravda, bohuzel nas test exportu se ze 4:10 @ 3.8GHz prodlouzil na 4:45, cca 14% zhorseni. Nekde jsem zahlidl v tech intro videich, ze snad vylepsili neco ohledne kalkulace i jen tech puvodnich healing brushu, tezko rict, ale je zrejme, ze zadna vicejadrova optimalizace na windows verzi se nekona.
    Odpustil bych jim to, kdyby jeste udelali moznost brushe rovnou carou libovolnym smerem :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KARYSLAV: Tak to jsem teda čekal o dost později. Co se mně týče, tak jsou to fajn featury a prakticky na 100 % budu zase upgradovat, ale není tam nic kritického (takže žádný stres a experimenty, prostě až to bude, tak to bude). Ale těším se na to automatické narovnávání, radiální gradienty a podporu PNG.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Adobe Lightroom 5 beta k dispozici..
    Lightroom 5 beta Now Available! | PHOTOSHOP.COM BLOG
    http://blogs.adobe.com/photoshopdotcom/2013/04/lightroom-5-beta-now-available.html
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Já vím, proto jsem měl víc :) Ale nikdy není jasné, jestli ten nebo oný algoritmus nepotřebuje nějakou odkládací paměť, tak proto jsem to testnul.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: jj pro export hraje roli v podstate jen procesor..ale zase pokud si otevres PR i PS a zacnes se vic hrabat ve fotkach tak se bez vic RAM neobejdes..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Pro zajímavost: Musel jsem reklamovat RAM a dostal jsem prozatím aspoň menší náhradu, takže jsem na tom HUGGIho balíku dat zkusil znovu ten test výkonu, ale tentokrát jsem měl místo 24 GB jen 4 GB. Výsledek: Vůbec na tom nezáleží, ty časy jsou identické (teda zkoušel jsem jen nejjednodušší a nejsložitější část testu). Dává to smysl, ale radši jsem to zkusil, ať je jasno.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Celkem nic zvláštního, je to stejné jako kdybych klikl na originál :) Sice je tu možnost Edit Copy, ale já to ani editovat nechci. Dokonce ani zduplikovat ten současný stav úplně nechci, protože většinou ta druhá verze je "Flattened" obrázek, bez vrstev. Ještě mě napadlo, že bych to mohl v LR exportovat do PSD do aktuálního adresáře a načíst zpět do katalogu, čímž by se vytvořila flattened kopie, ale to bych musel ten originál s přesně tímhle nastavením vůbec ukládat a čekat na to... a celkově bych si ubral čas na jedné straně, ale přidal na jiné, žádná výhra :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: nijak to poradn enejde..ale co se stane kdyz to v PS zavres a v LR das na to psd virtual copy a tu otevres v PS?:D
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    BLACKX: nejde.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    RATTKIN: Taky možnost, ale chtěl bych pak v LR "jedním kliknutím" exportovat všechny varianty klientovi (nebo je aspoň vidět vedle sebe) - to myslím u toho tvého nejde, jestli to chápu správně.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    BLACKX: já se snažim řešit verze přes vrstvy, smart objects a adjustment layers, ale asi to to nepomůže.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam