• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: nechat bezet co?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: mezi 3 a 4 to taky neslo..a jak jsem psal nevidim v tom zas takovej problem..jen to je potreba nechat bezet "par" hodin...v mym pripade to bylo vic jak dva dny v kuse, ale to bylo tim ze to jelo rovnou z NASU na pomalym routeru
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      hele a ta LR5ka neumi katalogy 4ky?? To je trochu fial ne? Nebo to mezi drivejsima verzema taky nefungovalo?

Jinak teda ta funkce srovnavani fotek (upright) je absolutni pecka, to me hodne bavi :)
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      Pokud nekdo nutne potrebuje silnejsi bezztratovou kompresi, bude mozna lepsi si ji zaridit primo na disku. Urcite bych kvuli tomu nesel do nevratneho procesu (prevod RAW do DNG).
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SUN_VU_KUNG: S těmi úpravami si nejsem jistý. Určitě případně budou uvnitř DNG, protože XMP se u nich vůbec nepoužívá, ale nevím, jestli se tam vůbec zapisují. Tohle by chtělo testnout (nebo najít na webu :) ).
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      BLACKX: o té velikosti jsem právě četl, je tam i možnost nějaké komprese, která to údajně zmenší ještě víc... za ten rok jsem si oproti JPG tak nějak zvyknul, že i pár fotek je na disku hned znát :) Takže tu velikost už tak neprožívám, ale zálohování je pak opravdu už něco jiného než dřív... a do toho DNG se zapisuje i případná úprava fotky?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SUN_VU_KUNG: Ona ta konverze má i nějaké výhody (DNG je myslím menší a do budoucna mnohem univerzálnější), ale je tam rozdíl v práci se soubory: U CR2 se metadata zapisují do vedlejších XMP souborů, kdežto u DNG se to zapisuje do souboru přímo k fotce. To se mně nelíbí třeba z důvodů zálohování - při globální změně klíčového slova nebo čehokoliv, tak musíš pře-zálohovávat gigabajty místo megabajtů.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      SUN_VU_KUNG: Pro me urcite ne, kdyz mam hodne fotek z X-trans :-) Nedelal bych to ani obecne, resp. nevidim ta pozitiva. Ale rad si je pripadne necham od nekoho vysvetlit.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      a ještě jedna věc, má smysl konvertovat ty rawy do DNG? 60D vytváří formát CR2 a velikost souboru při plném rozlišení kolem 23MB, zatím to mám všechno v katalogu v CR2.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      osobne pouzivam taky jen jeden katalog na vsechno..hlavne z duvodu hledani..sice mam vsechno dobre popsany, ale kdyz nevim, kterej rok jsem to fotil tak bych musel otvirat nekolik katalogu misto snadnyho vyhledani v jednom..

jednou az mesic ho optimalizuju a zalohuju..ale zas tak to neresim..kdyz jsem prechazel na novy PC tak jsem starej proste smazal a nechal vygenerovat novej aby byl cistej..o nic dulezityho se tim neprijde..
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      LAUNCHER: Upresneni na zaklade prispevku ID MENTOL_ : Katalog mam jeden, ale vicenasobne a pravidelne zalohovany. Nejsem sebevrah...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SUN_VU_KUNG: ustalil jsem se nakonec u rocnich katalogu, odpovida mi to i trideni zdrojovych fotek pres roky, vyhovuje mi to i z hlediska zalohovani nejakych celku, atd. Taky se mi nelibi myslenka, ze pokazdy otviram X GB soubor, pak LR verifikuje slozky se zdroji atd, zbytecny zdrzovani byt ne nejak velky a zaroven je tam riziko porad vetsi - staci aby se "rozpadl" jednou bez zalohy a neunesu to :) pokud nebudes mit potrebu delat nejake kolekce v LR za celou dobu foceni, tak to je taky vhodna cesta.
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      SUN_VU_KUNG: Katalog mam jeden. Pouze nektere adresare jsou typicky off a zpristupni se pouze pro pripojeni 4TB disku s archivem. Nechci mit katalogu vice napr. kvuli smart collections, ktere chci pouzivat v ramci jednoho katalogu.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      KOZEL: dík, jasně, všechno zálohuju, to je samozřejmost.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      SUN_VU_KUNG: Mam jeden katalog uz leta a v nem pres 90k fotek a nemam s tim problem, jede to jak po masle. Samozrejme je dobry obcas katalog nechat procistit a zalohovat.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      Ahoj, zajímala by mne jedna věc - týká se to katalogů. Je nějaký rozumný postup, jak a kolik katalogů si zakládat? Zatím používám Lr a zrcadlovku s RAWem zhruba rok a katalog mám jeden... ale je mi jasné, že čím víc informací v něm bude, tím bude asi pomalejší, případně náchylnější na pády atd. Máte nějaký tip, jak s katalogy hospodařit? Nějaké doporučení? Třeba jako že zakládat na každý rok zvlášť katalog nebo něco podobného? Dík za případné odpovědi.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: no ale oni to prave ted uz resizuji v ramci toho Smart Previews. Na pozadi to vyrabi DNG rawy s max sirkou kolem 2500 pixelu. Pri exportu na web se pak nepozna v podstate rozdil, ale ty 4mpix ted je malo, staci aby nechali velikost vybrat uzivatelem a nechali to u zdroje a je hotovo, pak bych snad i do ty D800 sel :-)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: jo takhle, tak to asi nee... jinac s tim sRAWEm je to smaozrejme fajn napad, ale kdyz jsem po tom kdysi patral, tak on asi fakt neni moc zpusob zatim jak to resizovat bohuzel....
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: no to prave neni libovolnym smerem, ale vertikalne nebo horizontalne. Jakmiele je potreba "vymaskovat" nejaky geometricky utvar, co ma sikme hrany (treba okno ne uplne celne), tak je to dost voser..

Trochu jsem se do toho ponoril a doslo mi, ze ty novy Smart Previews by se dali vyuzit jeste mnohem lepe nez jen na offline praci s notasem na cestach, tak snad to soudruzi poberou:
      Adobe Community: Smart Previews as configurable sRAW could be much better..
      http://forums.adobe.com/message/5239491
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: dyk to se shiftem de uz ve 4ce ne?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      pekny novy veci to ma, to je pravda, bohuzel nas test exportu se ze 4:10 @ 3.8GHz prodlouzil na 4:45, cca 14% zhorseni. Nekde jsem zahlidl v tech intro videich, ze snad vylepsili neco ohledne kalkulace i jen tech puvodnich healing brushu, tezko rict, ale je zrejme, ze zadna vicejadrova optimalizace na windows verzi se nekona.
      Odpustil bych jim to, kdyby jeste udelali moznost brushe rovnou carou libovolnym smerem :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam