• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    TWARR
    TWARR --- ---
    umela ctyrka paralelne vicero exportu?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TWARR: Zkontroluj jestli mas nove drivery pro GPU.
    TWARR
    TWARR --- ---
    tak ted me to dobre vysplouchlo ;) jeste jsem se s tim nesetkal.
    jsem v gridu na library, fotky vidim. prepnu na develop, fotky dole v pasu maji nahledu, ale v fotka v hlavni casti nikde a misto ni sedivy pozadi ;))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Přežilo to celkem velký provoz, ale teď už mně to taky jednou spadlo, když jsem jen procházel fotkami. LR4 nepadalo moc často, ale taky jsem to jednou za pár měsíců shodil. (BTW mám tam dost plug-inů, tak to možná není přímo chyba Adobe)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: zatim je stabilni, ale to byla i ta 4ka tak nevim
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Krome toho export bugu mi drzi 5ka prekvapive dobre a je viditelne sviznejsi, docela radost.

Jeste k tem orezum fotek - osobne si myslim, ze pokud neni nejaky externi duvod na dodrzeni pomeru stran (tistena publikace, obraz, serie na vystavu atd) nebo nejake "nutne/chtene esteticno" ci instagram ctverec, tak nepovazuju za "spravny" podrizovat automaticky obsah forme a uz vubec ne z nejakych technickych duvodu typu "aby to v archivu melo co nejvetsi rozliseni"..proste uz roky rezu volne dokud mi ta samotna fotka nedava smysl a je to docela osvobozujici a myslim i lepsi pro vysledek.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SKALARIAK: starej katalog, ale nespadlo ani jednou.. ja se ale asi uplne nepocitam :-)
    TWARR
    TWARR --- ---
    nespadlo to ani jednou, ale projizdel jsem tak tri hodiny stary katalogy. nic, vse ok.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    a prijde vam ta 5ka stabilni? Me to kazdou rekneme cca pul hodku az hodku hodi chybu a spadne....
    TWARR
    TWARR --- ---
    MINER: To se pripravujes o polovinu funkčnosti ;))
    MINER
    MINER --- ---
    TWARR: škoda, že ho nikdy neuvidim:) Tyhle ‚nepotřebné věci‘ vypínám:)
    TWARR
    TWARR --- ---
    a nejlepsi na te petce je splash screen! tak.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SUN_VU_KUNG:
    KARYSLAV:
    takhle by tady taky mohly bejt jiný fotky, teda formáty: http://books.sobel.cz/urban/zidenice-svitava
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SUN_VU_KUNG: to snad ale záleží na formátu jakým to prezentuješ ne? Kdyžtak si můžes udělat diptychy více formátů k sobě když chceš víc úhlů nebo detailů, ale todle přece není problém. Jestlíže mám fotky vedle sebe tak stačí že jsou stejně vysoký, jestli nad sebou tak zase široký, a prezentaci to zase tolik nevadí přece.

Zobrazování jedné fotky v jeden okamžik na webu.. to je takový naprd, když je takhle formátovaná to máš pravdu. ale třeba takhle jsou tu dvě fotky s jiným poměrem, a nevadí mi to: http://tyson.juicyfolio.cz
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Dík všem za odpovědi - u většiny fotek nechávám poměr stran, který dá snímač, u některých na výšku je potřeba to říznout, protože jsou už opravdu moc úzké, jak píše Jachymko. Když jde z fotky vyříznout nějaký zajímavý prvek s kompozicí třeba do čtverce, tak to dělám, ale je fakt, že v rámci jedné série to není dobré. Různé formáty fotek jsou OK třeba na Flickeru, když je každá "jiná" ale jak to je třeba sada z jedné destinace, tak to ruší.

RATTKIN: jasně, originály jsou jednak zálohované a druhak co je pro mne největší výhodou Lightroomu je to, že pracuje nedestruktivně, takže se klidně po měsíci vrátím a editace změním, jak se to rozleží :)

Spíš je prostě rozdíl mezi "art" fotkou, která staví na kompozici a dalších prvcích a dokumentační fotkou (což v dnešní době už vůbec neznamená výcvak). Ta první by toho měla mít co nejméně a vyžaduje ořez vhodný ke kompozici, ta druhá do sebe naopak podvědomě chce nacpat co nejvíc z výjevu, aby zachytila prostředí/děj.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    RATTKIN: tak to v lightroomu pokud to clovek nedela nejak uplne blbe snad neni problem, vsechny upravy jsou nedestruktivni...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SUN_VU_KUNG: Poměr stran se taky řídí použitím, při tisku nebo i online. hlavně si nech neořezaný originály, až to pak třeba budeš někdy chtít tisknout, nebo použít jinde.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: S jednou velkou vyjimkou kterou mi pripomel ID Jachymko nize - obcas orez na 16:9, kdyz si fotim landscape za ucelem "wallpaperu".
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SUN_VU_KUNG: Kolik lidi, tolik chuti, ale za me:

1) Snazim se neorezavat, komponovat hledackem. Mam proste rad fotky nesumici a ostre.
    2) Pokud opravdu musim, tak na stejny pomer stran, prave z tech duvodu ktere pises.
    3) Pokud to nejde, tak fotku zahodim a jede se dal (mam znacnou vyhodu v tom, ze me to nezivi, takze muzu zahodit libovolnou fotku :-)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Není to tak úplně téma pro Lightroom, ale trochu to souvisí - zajímá mne ořez fotek. Je jasné, že z kompozičního hlediska by se nemělo hledět na tvar ořezu, ani jeho poměry, ale na to, co je v něm zakomponované. Ale třeba u řady fotek, např. z cest pak působí při prezentaci rozdílné ořezy divně, zvlášť při prezentaci na TV/projektoru, kdy daleko lépe vypadá, když mají všechny fotky více méně stejný formát jako obrazovka. Komponovat ale do takhle pevného formátu je docela problém a tak potom převažují spíš "celkové pohledy". Tak si říkám, jak k tomu přistupují jiní, jestli sérii řežete ve stejném formátu a z ní pak vytáhnete třeba několik fotek, které zpracujete samostatně dalším ořezem s ohledem na kompozici... možná se jen úplně zbytečně obávám toho, že každá fotka bude mít jiný formát... snad jsem to napsal pochopitelně :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam