• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ZATAMOKO: bojuju s podobnou veci casto...respektive casto delame selekci ve vice lidech..a neprisel jsem na rozumnou metodu jak to delat jednoduse "online". Takze ja udelam vlastni velkej vyber..ten hodim na dropbox a ostatni mi napisou cisla, ktery ja si pak v LR rucne oznacim.. je to jediny univerzalni reseni, ktery funguje s kymkoli at s pc umi nebo neumi..
      NIXX
      NIXX --- ---
      ZATAMOKO: Nevím, jak jsi na tom s IT znalostma, ale šlo by to udělat takto: druhé straně pošleš náhledy v JPG, ale s původními názvy souborů (IMG1205.jpg atd.). Necháš druhou stranu, aby smazala všechny fotky, které nechce a pak ti poslala
      zpátky zbylé soubory (nebo by stačily jen jejich názvy). U sebe bych si udělal jednoduchý BAT soubor (nebo C# konzolovku nebo PowerShell skript nebo cokoliv jiného, co ovládáš), který by jako vstup měl seznam názvů souborů. Ze zdrojové
      složky s původníma fotkama by ti vykopíroval do jiné složky ty vybrané (na základě názvu souboru před příponou - IMG1205). No a ty bys pak obsah této nové složky naimportoval do LR.
      Vypadá to hrozně kostrbatě, ale je to celkem jednoduchý. I kdybys neuměl programovat, tak třeba v Total Commanderu bys to vyselektoval relativně rychle i ručně.
      NIXX
      NIXX --- ---
      ZATAMOKO: vyexportuju folder jako katalog, fotky ze svého katalogu smažu. Nechám druhou stranu provést selekci nad vyexportovaným katalogem. Ten potom zase naimportuju do svého hlavního katalogu. Je to trochu neohrabaný, ale mně to tak stačí. Třeba existuje elegantnější způsob...
      ZATAMOKO
      ZATAMOKO --- ---
      Zdravím, řeším selekci fotek mezi více lidmi:

1) fotky stáhnu z foťáku
      2) založím folder v LR
      3) teď mám třeba 100 fotek a potřebuju je někomu nasdílet k protřídění a to tak, abych dostal data zpět do LR

Třídění může být klidně pomocí flags/stars.

LRM to umí, ale to zas vyžaduje adobeID (mám placený lr+ps cc) a navíc se do ipadu posílá zdrojový raw, což chápu, je to určeno k "polnímu" vyvolání.

Představuju si to tak, že bych vybraný folder (nebo collection) syncnul s nějakou webovou službou. Poslal bych link zainteresovaným lidem a ti by vybrali fotky, které mají zůstat. Webová služba by se buď pravidelně nebo na klik synchronizovala s mým LR.

V podstatě by stačilo, aby měl http://lightroom.adobe.com/ možnost vložení flags přímo na webu, ale to nemá, nebo jsem slepej?

Jak to řešíte vy?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: to schválně zkusím.

Ještě abych to doplnil, tak on se mi PS otevře, ale už se neotevře ta fotka.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Ještě by to možná šlo nastavit jako alternativní aplikaci, tj. příkaz "Edit in Other Application" ... někde v nastavení zadáš cestu k PS a mohlo by to fungovat (takhle se třeba dá nastavit editace v Gimpu nebo v čemkoliv jiném).
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Mám takový dotaz, mám OS X, ale třeba to někdo spozoroval i na WIN. Jde mi o tohle, vcelku často mi blbne import do PS, tzn. neotevře se mi obrázek. Zkoušel jsem zapnout/vypnout, přeinstalovat obě dvě aplikace, smazat předvolby a stále nic. Zajímavé na tom je to, že někdy se to vzpamatuje a normálně to funguje. Někdy pomůže otevřít fotku jako smart objekt, ale pak to zase v PS nejde uložit, a musím to uložit "jako" s tím, že to pak znovu musím importovat do katalogu což je voser :(. Takže poslední dobou jedu model, EXPORT do TIFF + otevřít v PS což se stane, tam udělám úpravy, uložím a je to v katalogu. Nicméně když třeba den na to chci otevřít tu upravenou fotku, tak to zase nejde a musel bych export atd. takže to řeším přes finder a pak aktualizací montáže.

Netušíte někdo kde by mohl být zakopaný pes? Aplikace mám legální.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      HUGGI: held ve ctvrtek sem mel jedno foceni, v sobotu druhy.. normalni promazavani Xkem, export.. no problem.. nespadlo proste..
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      KARYSLAV: Fakt? Tak to si asi zaktualizuju..jsem zatim cekal, ale budu muset kuli podpoře novejch tel;)
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      FOGH: jo na OsX to vypadá naprosto stabilně, taky mi to ani jednou nezahaluzilo ani nespadlo..
      FOGH
      FOGH --- ---
      Ja mam 5.5 a zatim jsem nemel zadny problem. LR nikdy nevypinam, jen obcas prepnu na jiny katalog. Mozna verzi pro Mac OS X testuji jinak (lepe) ?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      NIXX: To "2 dny" je datum posledního příspěvku na forums.adobe.com, jinak je jich tam hodně už od roku 2010 nebo kdy. Nějak se jim to nedaří opravit :(
      NIXX
      NIXX --- ---
      BLACKX: Ale relevantní jen ten první, kterej byl zaindexovanej před 2 dny.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      NIXX: Mně to teda ukazuje 12 milionů výskytů:
      LR has encountered a problem with its menus - Hledat Googlem
      https://www.google.cz/search?q=LR+has+encountered+a+problem+with+its+menus

Je to stejný bug jako jsem popisoval tady BLACKX
      NIXX
      NIXX --- ---
      SKALARIAK: zkoušel jsem tu tvoji hlášku googlit a internety mlčí... Asi to nebude moc rozšířenej problém. Zkus LR komplet odebrat a znovu nainstalovat.
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      SKALARIAK: fascinující.. tak se děsím kdy mi to spadne... zatím od rána nespadlo :D
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      tak po par dnech pouzivani rikam velky WTF, pada to jak hrusky, pro prokrestinatory jako sem ja smrtelny, kdyz clovek furt restartuje, strasne me to vzdycky odvede od prace.... a k tomu jeste ta genialni hlaska "LR has encountered problem with menus" :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      V tom novém LR jsou ještě jakési drobné opravy, kterých jsem si nikde v popisech nevšiml. Už jsem narazil na dvě, jednu už jsem stihl zapomenout (možná si ji zase uvědomím) a druhá je, že dřív při zobrazení Gridu a potažení fotky o jeden pixel se hned přepnulo řazení do "Custom order" a musel jsem to dávat zpět na "Capture time". S tabletem se ten jednopixelový posun stává velmi snadno a docela mně to vadilo. A v nové verzi už to nedělá :) Teď je potřeba přesunout fotku na nové místo mezi jiné fotky, tj. dost velkou vzdálenost.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: No nevím, padaní není ideální, ale s tím pokaženým Undo se mně už nechtíc povedlo aplikovat preset na 200 fotek najednou a pak to samozřejmě nešlo vrátit zpět... takže docela ruční otrava (a to byla ještě klika, protože jsem si toho všiml až po exportu - těsně před tím, než jsem klientům málem poslal 200 nečekaně černobílých fotek :) )
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      me to teda padlo dnes uz cca. 6x, bejt vama kdo si to este neupdatoval tak bych to nedelal, to je fakt opruz mnohem vetsi nez to undo....
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      KOZEL: podle me to vyresili tak, ze kdyz se priblizil tenhle error tak to shodej cely :)) takze vysledek je stejnej, restartujes nekolikrat denne....
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      SKALARIAK: u nas po upgradu na 5.5 tak ctyri pady za vecer na jednom kompu a jen jeden na druhym, RAM stejne, zbytek kompu podobnej

Je to bida s tou stabilitou :-(

Ale aspon ze (pry) opravili ten Undo bug, to me dovadelo k silenstvi.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: S tím padáním to taky tak vidím... za dva dny tři pády. To jsem předtím nasbíral tak za čtyři měsíce.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam