• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    ROZI
    ROZI --- ---
    MENTOL_: Tak ono by se teoreticky melo v LR s upravami postupovat tak jak je to seřazeno. Tedy shora dolů.

Treba u me je asi nejvetsi zdrovani export. Tam LR vyuzije vic nez 2 jadra efektivneji?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GIF_242: Normálně to funguje tak, že tu tabulku jednou vyfotíš ve dvou extrémech: Na denním světle (6500 K) a podruhé se žárovkou (2850 K) a z těchto dvou fotek vytvoříš jediný tzv. Dual Illuminant profil, který ti teoreticky stačí navždy pro všechny situace (interpoluje mezi změřenými výsledky). Tabulku už dál nepoužíváš.

Pokud chceš extrémní přesnost, tak si tu tabulku vyfotíš přesně v dané situaci, ale to hádám jen pokud bys fotil produkty a chtěl dokonale věrné barvy.

BTW pro ostatní majitele Passportu (IV0): Asi líp než originální software generuje profily Adobe DNG Profile Editor. Dělal jsem to podle totohle návodu a opravdu je to jiné, někdy lepší, někdy horší:
    ColorChecker: How to get PERFECT skin colors with every camera - Hans van Eijsden Photography
    https://www.hansvaneijsden.com/colorchecker-perfect-skin-colors/
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    GIF_242: U exportu možná jo, ale při práci v Develop modu ne. Měl sem dvojjádrový MBP s i5 na 2.5Ghz a nedávno jsme si pořidil silnější čtyřjádrový s i7 na 2.5Ghz .. to samo o sobě by mělo znamenat alespon třetinový nárust výkonu. Pomoct by mohlo i rychlejší SSD a další věci navíc jako diskrétní grafika. Jenže když sem ten starý MBP a nový dal vedle sebe a třeba sem nastavil zmíněné odšumění u 20 Mpix rawu tak to trvalo přibližně stejně. Kdežto v Aperture rozdíl ve výkonu mezi těma dvěma MBP byl znát.

BTW Aperture jako takové nekončí. Nejspíš se sloučí s iPhoto kde se bude možnost přepínat mezi consumer a pro rozhraním. Snad už se to brzo dovíme.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LWEEK: ze ma LR rezervy tu resime uz nejakou dobu, aspon ja jsem s tim dost otravnej :) ale nemyslim si, ze by nejelo 4jadro rychleji nez 2jadro. Nektere operace nejsou optimalizovany na 4 jadra, to je take zrejme (extremni geometricke korekce, kombinace odsumeni, nektere brush operace, atd - neni uplne zjevny, kdy se co projevi a spadne na 2 ci jedno jadro) - dulezity z hlediska sviznosti uprav je ty nejvetsi brzdy nechat na konec. Treba to tak delas a neni to nic noveho, kazdopadne je urcite rychlejsi upravovat rawy bez jakehokoliv doostreni a odsumeni (ne default, ale Amount, Luminance a Color na 0), bez zatrzeny korekce dle Profilu objektivu, bez Remove chromatic aberration, a teprve po individualnich upravach nakopirovat potrebny nastaveni na fotky pred exportem. Samozrejme geometricke korekce resim individualne za behu kdyz fotka potrebuje, ale treba z akci vetsina fotek nevyzaduje. Redukci sumu/doostreni zase kopiruju v nekolika krocich podle ISO filtru atd, pripadne uz pri upravach si markuju barvama problematicky fotky, kde vim, ze pak hromadne odsumim vic nez zbytek podle ISO.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    IV0: jako toto řešení mi dává smysl u focení kde se nemění světelné podmínky, např. studio. Nicméně jak s tím fotit třeba krajinu? Kde se během focení dokáže změnit světlo i barva a na focení tabulky, mezi jednotlivejma záběrama, není úplně čas (např. při svítání). Máš s tím zkušenost?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    LWEEK: jak jsi to zjistil, že to nevyužívá 4 jádra? Po pravdě nevím jak to zjistit, ale když si pustím Monitor aktivit a zobrazím si okno využití CPU, a dám v LR export tak mi alespoň graf ukazuje, že se rozjela všechny 4 jádra. Viz obrázek. Po skončení exportu ten graf vypadá viz druhý obrázek, z čehož usuzuju, že to 4 jádra používá. Ale jak jsem psal na začátku, možná to monitoruju nějak blbě. BTW Aperture končí, takže i "nevýkonej" LR bude za chvilku dobrej ;)

IV0
    IV0 --- ---
    Používám ColorChecker Passport, což je trochu něco jiného, než chceš, ale myslím si, že to je mnohem lepší řešení Tvého požadavku. Jestli neznáš - je to kartička, kterou vyfotíš na místě, uděláš z ní pak barevný profil (stejně jako Landscape/Standard apod.) a použiješ jí na všechny fotky z toho focení.

Můj názor je, že takováhle kalibrace stírá rozdíl v barvách mezi levnými a profi aparáty. Pro mě osobně je nekvalitní barevné podání u levnějších foťáků ten hlavní rozdíl, který doopravdy dostaneš a využiješ, když si koupíš aparát za 80.000 Kč namísto za 20.000 Kč (ale já nefotím sport, svatby ani nic podobného). Jsem na Nikonu D7000 a tak dobré barvy, jako má Fuji X100 dosáhnu jedině s barevnou kalibrací (mluvím hlavně o té super hnusné Nikon zelené).

Samozřejmě můžeš tahat za posuvníky do bezvědomí, ale stejný výsledek nedosáhneš :)
    MINER
    MINER --- ---
    Existují nějaké profily, které by byly bližší křivkám foťáku a šli použít jako default pro RAWy (jde mi o Canon (50D)).

Mám samozřejmě camera profiles (Standard, Landscape...), které jsou sice blížko (krom Landscape, který je jak kanárek, téměř nepoužitelný), ale ocenil bych např. křivku AutoLightningOptimizer. Ten používám docela často, a LR ho ignoruje, takže musím vždycky potahat hady, aby to vypadalo nějak rozumně. Jde mi o to urychlit ten základní setup.

Nakonec v LR vyrobim lepší fotku než original, ale trvá to. Ten import je většinou hnusnější než DPP/Original.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Musím tu vyventilovat své zklamání ... zjistil sem že LR neumí pracovat se čtyřjádrovými procesory a nemá OpenCL. Výsledek je, že to jede stejně "pomalu" na dvojádru jako na čtyřjádru a celkově srovnání rychlosti s Aperture je nesrovnatelný. Koukal sem po diskusích a zjistil sem že na tento fakt si stěžují lidi už od verze 3 nebo tak nějak. <ironie> Takže určitě to bude Adobe brzy řešit. </ironie>
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    hm..me zhruba od verze 5.4 obcas spadne ve chvili kdy se importuje velky mnozstvi fotek/pocitaj jejich nahledy a ja zaroven chci na mape pridat lokaci..ale jinak je bez problemu stabilni i po tydnu aniz bych ho zavrel..
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Taky mně to už nepadá (ťuk ťuk), ale jako u SKALARIAK se třeba jednou za dva týdny stane, že se interně "zasekne" výběr. LR funguje navenek normálně, ale všechny operace se provádějí nad výběrem fotek, který byl aktivní před delší dobou a aktuální výběr se ignoruje.

Takhle jsem jednou převedl fotku do černobílé a pak jsem zjistil, že se to ve skutečnosti provedlo nad úplně jinými 200 fotkami z jakési svatby. Takže jsem pak procházel hezky jednu po druhé a oddělával poslední změnu :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    sem zvedavej, me treba sice nepada uz vubec skoro oproti 5.5, ale porad se deje ze kdyz ho mam hodne dlouho zapnutej, tak se najednou rozhodne, ze treba soubry do quick collection nebude pridavat ale naopak odebirat, coz je trochu problem, kdyz si toho clovek vsimne po pulhodine prace :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: O ty stabilite bych dost pochyboval, s kazdou novou verzi jsou bohuzel cim dal tim min schopni rozumne reagovat na chyby, treba ty exporty u 5tky trvaly skoro rok snad nez to uplne doladili :/ Ale v tu vyssi rychlost/odezvu trochu doufam, porad je tam asi dost rezerv. Nedavno jsem postoval tu zminku o AVX cpu instrukcich u novyho Camera Raw, tak treba to bude jedna z tech veci co se projevi v novym LR.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Tak jsem si poradil :) konvertor - http://fredrikforsberg.se/acvconverter/
    a kupodivu to i funguje :D
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Jde nějakým způsobem používat v Lightroomu .ACV křivky z Photoshopu?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    KOZEL: nikon sem zas prodal, d800 fakt neni pro me fotak, nicmene ted koukam po ty d750, tak uvidime :)
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SKALARIAK: OT: Prechod na Nikon nepomohl?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    KOZEL: no tak to je jasny, me staci kdyz to je ostry ve fullHD rozliseni, coz ma muj monitor a vice neni pro webuse treba, nicmene to nic nemeni na tom ze me sere ze muj drahej fotak a moje drahy skla nejsou schopny ostrit konzistentne kam maji :)
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    SKALARIAK: Otazka je, co je real? 1:1 ? To je stale jen pro tisk, kde neostrosti vypadaj jinak a mnohem min vadej imo nez na monitoru. Sam teda v LR zvetsuju na 1:1 taky, ale snazim se moc se na to neupinat, protoze superostrost na pixelovy urovni temer nikdo z mych zakazniku neoceni.

Jak psal MINER na MBPR mi to prijde tak akorat bez zvetseni. DPI toho displeje je cca na urovni tisku a tak ma clovek dobrej odhad, jak by to vypadalo vytiskly na cca 13x18 cm.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MINER: to jo, ale zase kdyz sem upravoval fotky na qhd+ 12'' yoga padu, tak tam vypadalo vsechno hrozne super uz hned po importu, coz v realu tak neni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam