• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SUN_VU_KUNG: osobně jsem řešil 4 fotoknihy v cewe a špatný mi rozhodně nepřišly, jako není to 100% kvalita a ten jejich soft na připravu mě děsně sere, ale popravdě poměr cena/výkon bezkonkurenční.

BTW v práci teď začínáme se službou http://tecco-book.de/en/home/ a kdyby tě to zajímalo, tak napiš do pošty rozměr + počet listů (máme zde komplet řadu BLACK) a třeba bychom se dostali na rozumnou cenu. I když osobně v to moc nedoufám, páč je to prostě drahý samo o sobě :(
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      EGGH: O kvalitu, ale ne za cenu, za kterou si pomalu můžu koupit další objektiv :) Cewe, Bontii a další jsem zavrhnul díky velmi negativním hodnocením od lidí, co vědí o foťáku víc, než to, že umí fotit. K Blurbu jsem se dostal taky, vypadá docela dobře, jak jsi s kvalitou spokojený?
      EGGH
      EGGH --- ---
      SUN_VU_KUNG: Buď ti jde o kvalitu nebo o cenu. Levné fotoknihy pro klienty dělám u http://www.cewe-fotokniha.cz/ kvalita pro babičky a maminky je dobrá. Pak je ještě fajn http://www.blurb.com/
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      Nevím, kde se zeptat, pokud to na nyxu vůbec někde bylo probírané. Ale protože předpokládám, že v Lightroomu/Photoshopu upravují fotky lidi, co vědí co dělají :D tak třeba bude někdo vědět. Chtěl bych si udělat z cca 40ti čb fotek fotoknihu - vše upravené v LR + doeditace v PS, rozlišení z 18Mpix zrcadlovky od 3000 do 5000pix na delší stranu, 8bit Tiff. Nechal jsem několik hodin života v čtení všech možných recenzí a zkušeností a fakt nevím. Dobře vypadá služba, kterou má Flickr, ale bohužel neposílá hotovou knihu mimo USA a poštovné by to stejně zabilo. A v ČR funguje z většiny typ služby pro knihy cvakalů z dovolených, kde nejde o kvalitu, ale o cenu. Velmi rozporuplné hodnocení, lidi co o digitální fotce a digitálním tisku něco vědí, tak varují, pochvalná hodnocení působí dost podezřele protože neuvádějí žádná technická data. Z pohledu kvality by měla vést asi fotokniha fotoŠkoda, kde by se fotka neměla tisknout dg tiskem, ale v lepším případě v minilabu nebo velkoformátové tiskárně a pak se to všechno lepí dohromady atd. Jenže jejich cena je u nějakého smysluplného formátu ustřelená. Chápu tu kvalitu a to, že se kniha dělá ručně, ale 6k a víc je prostě moc. A tak se ptám, máte někdo nějakou zkušenost? Případně nasměrovat někam :) kde se tohle řešilo? Dík.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      KOZEL: pomalost UI mě taky víc štvala než export, ale export se dá (na rozdíl od UI) snadno měřit.

vidím teď u sebe, že rychlost UI s novým cpu stoupla. Zdá se mi, že nárůst rychlosti UI je větší než nárůst rychlosti exportu.
      Třeba z rychlosti exportu něco zjistíme o rychlosti UI.
      Můj nový cpu má skoro 2x takovou rychlost pro jednovláknové operace, ale místo 6 core má jen 2 (+ hyperthreading)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      IOT_JH: ja to jako zip uploaduju k sobe na ftp, ale je fakt ze to s tim stazenim by se mi libilo, abych vedel kdyz uz nekdo prudi kvuli fotkam, kdy si to realne stahnul... tzn. mozna zacnu pouzivat :)
      IOT_JH
      IOT_JH --- ---
      SKALARIAK: A ty to sypes nekam k sobe na ftp rovnou pri exportu, nebo jak? Ja posledni dobou exportuju rovnou do dropbox slozky, ale nejsem s timhle resenim uplne spokojen. A treba docela rad pouzivam wetransfer, kterej mi posle mail, ze si to ty lidi stahli.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      RATTKIN: 1000px test jsem jeste nedelal, nejak mi to tu uteklo a navic to pro me neni moc zajimavy, exportuju skoro dycky plny rozliseni

Jinak ja se bavil o responsivite UI, ne rychlosti exportu, na ten obvykle moc nespecham.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      me treba ten export zas tak netrapi, prinejhorsim to delam ve 4 davkach najednou, soude dle testu AMD Fx 3850 (8core) se drzi stale docela dobre, ale samozrejme je dulezitejsi pro me rychlost pri projizdeni fotek a potom pri projizdeni fotek v develop modulu, pripadne za jak dlouho mi to ukaze 1:1 zvetseni.... klasicky projizdeni je temer okamzity, protoze mam nahledy udelany, v develop modulu z to cca vterinu trva, ale to je tim ze mam na tech fotkach uz pri importu nasazenejch furu presetu jako je NR a redukce aberace, nicmene nic co by nejak zdrzovalo, navic tohle je podle me spis diskama, katalogem a vlastne celym setupem.... ve finale stejnak nejdyl trva upload :) btw. koukal sem ze UPC ma nejaky nabidky por zivnostniky, zkoumal jste to nekdo?
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      KOZEL: nevidím v tabulce tvoje časy pro 1000px?
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      RATTKIN: v tom pripade mam pocit, ze nasi i5 a Xeona vyrobilo AMD ;-)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      RATTKIN: na intelu reaguje lightroom mnohem lépe, rychlejší UI. Přecházení mezi fotkami v podstatě bez prodlev, žádná 1 vteřina jako na amd. Zřejmě chybí optimalizace na AMD.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      přešel jsem z AMD šestijádra na intel i3 (dualcore + hyperthreading) a benchmark z nástěnky se příjemně zlepšil
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      AMIKOSA: Nevim teda jak je to s Nikonem, ale Canoni barevny profily ma LR v sobe zabudovany a muzes si je vybrat v Develop modulu v Camera Calibration / Profile. Default je Adobe Standard, kterej je napr. pro Canoni rawy fakt spatnej, ja pouzivam Canon Neutral.
      AMIKOSA
      AMIKOSA --- ---
      Nene je to cisty jako slovo bozi... zadny preset. V Nikon Capture NX je to preview i importovany file totozny. To spis ten profil.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      AMIKOSA: Pri importu si otevri tu pravou listu a koukni co tam mas za nastavej výchozí preset..jedtli se ti tam omylem neco nedostalo..
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      AMIKOSA: mozna existujou na netu profily do LR pro tvuj dany fotak. Zkus se podivat. Treba by to pomohlo pri importu pouzit dany profil.
      AMIKOSA
      AMIKOSA --- ---
      Jen tu vec uzavru. Ano editor stejneho vyrobce pomohl BLACKX mel pravdu s tim zapecenym jpg. Jen kdyby ten editor vyrobce nebyl tak neuveritelne pomaly...
      AMIKOSA
      AMIKOSA --- ---
      Prej pouzit raw editor stejneho vyrobce jako kamery... Nikone nikone...
      AMIKOSA
      AMIKOSA --- ---
      No co jsem se docetl, tak by to mela byt ta varianta "zapeceneho jpg" pri importu. Ale co s tim? Nejsem schopny dostat z toho slusny jpg upravama. Je to ploche bez barev. Strasnyho srani abych dostal takovy jpg jak byl v nahledu...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      AMIKOSA: Mám za to, že tam jsou dva faktory:
      - v Importu se ukazuje ne RAW, ale do něj vložený JPEG, takže je to fotka, jak ji "vyrenderoval" foťák. Po importu už ji zpracuje Lightroom a vidíš výsledek jeho enginu.
      - v Importu se možná taky ignoruje profil monitoru, takže pokud ho máš zkalibrovaný, vidíš tam blbě barvy (ale tím si nejsem jist, možná už je to ok)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam