• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    LWEEK: Ale ono to stejne funguje ve vsech pripadech..k rawum se vzdy zvori xmp soubor do jpeg se to zapise primo..jinak mam v katalogu asi 150 000fotek, tak ctvrtina rawu..u vseho pouzivam popsanou metodu uz od Lr2 a zadny zpomaleni nepozoruju..(katalog jsem diky ruznejm presunum uz asi 10 tvoril celej znova)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    HUGGI: takový postup bych zvolil asi jen, kdybych chtěl přesunout pár fotek. Přijde mi to jako složitější a špinavější řešení. Špinavější protože by vzniklo XY malinkých souborů což sice nezabírá místo, ale zpomaluje to práci s diskem (pokud bychom se bavili třeba o stovkách tisíců souborů). Zvlášť na Widlích.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    EGGH: osobně dva počítače řeším následovně.

Většinou se mi nikdy nepovede vyladit fotky na jeden zátah u hlavního počítače, takže mám externí disk, který připojuju ke dvou počítačům (konkrétně oba MAC) a kontinuálně pracuji na fotkách. Až skončím s prací, tak vezmu tento dílčí - putovní katalog a celý ho naimportuju do hlavního katalogu v hlavním počítači.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    EGGH: Neni potreba resit na urovni katalogu, stavi jak pise black..ctrl+s na ulozeni vsech nastaveni a prenyst celej adresar na jiny pc kde to nainportujes...neprijdes o nic krome historie uprav..
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    EGGH: Nevím jakou máš verzi LR, ale v CC/6 : Pokud potřebuješ přesunout celej katalog, tak ho prostě zkopíruj tak jak je. Pokud jen některé fotky, tak je označ a dej "Export as Catalog". Nový katalog zkopíruj a naimportuj v LR na MACu "Import from Catalog".
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EGGH: Jestli máš u fotek jen jednu verzi (tj. nepoužíváš virtuální kopie a snapshoty), tak by všechno mělo být v .xmp soubory hned vedle té které fotky. Takže ti asi stačí zkopírovat fotky plus jejich .xmp dvojčata a zase je naimportovat vedle. Měl bys předtím zajistit, že tam jsou aktuální data, takže asi pravé tlačítko na fotky -> Metadata -> Save To File. Přijdeš asi u flagy (Pick, Rejected), ale barvy a hodnocení by mohlo zůstat. A určitě budou další způsoby, to mě jen napadlo, ale nikdy jsem nic takového nezkoušel :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    Mám takový trochu lama dotaz. Potřebuji dostat fotky se započatými úpravami z LR z PC do LR v Macu. Nikdy jsem to neřešil ani z PC na PC. Čili mám dávku fotek v LR na PC, pár jich je už upravených v LR a tyto fotky chci s úpravami přenést na Maca a pokračovat v úpravách a pak zase naopak. Jde to nějak provést? Stačí vyexportovat katalog a ten naimportovat na Macu?
    KOZEL
    KOZEL --- ---
    MENTOL_: o tom jsem zrovna cetl na LRqueen, takze pise! Ale udelalo mi to taky radost...
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MENTOL_: Ha! Já si nevšiml, že tam byl by default nastavený Flow na 20 procentech. Pardon za dezinformaci .. paráda! :D
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    LWEEK: to mi tam ale presne jde - stahnes treba oblohu pres kopec, kliknes na brush v ramci grad-filtru a s altem odmazes treba kopec z natazeneho gradientu.. a nebo si nerozumime :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Mě trochu mrzí jedna věc. Když použiju přechodový filtr, tak není problém přikreslit masku a nebo odmazat z té přikreslené, ale nemohu odmazat kus té gradient masky. Což je podle mě přesně to, co k čemu bych editaci masky u gradient filtru potřeboval úplně nejvíc.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    nahodou jsem zkusil to co si preju v LR uz par let v novy verzi a ono to tam najednou funguje aniz by o tom nekde psali ;) stejne jako pri pouziti healing brush lze kliknout na zacatek a se shiftem pak na konec "cary" ktera se ma nahradit lze nyni shift vyuzit pro brush kolem geometrickych utvaru (treba okno), kde je potreba vetsi presnost kolem hran a prostym tahem mysi to vypada nedobre a zabira moc casu, o sikmych hranach nemluve. Funguje to i pri mazani masky a zaroven lze mit jinou velikost brushe na zacatku a na konci, vykresli zvetsujici ci zmensujici se prubeh (se zmenou feather si neporadi, ale to neni asi ani potreba)
    GIZZZER
    GIZZZER --- ---
    BLACKX: Odhlásit a přihlásit CC by mě asi nikdy nenapadlo jako řešení problému, když se Lr vůbec nespustí. Děkuji ti nastotisíckrát :-]
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Update tabulky a v CC verzi je test (1000px) o 20sec rychlejší, což mi přijde fajn.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ja porad nechapu, ze v developu neni moznost prepnout slidery na tlacitka aby se na to dalo tukat, misto toho se udajne otevre nejakej jinej Touch Workspace interface obdobnej k mobilnimu kdyz to ma clovek na tabletu - proste slozite kdyz to jde jednoduse a nestalo by to ani moc usili..

Jinak nas export trva na i7-4790k stejne, kolem 1:10 pro 1000px a 2:30 pro plny rozliseni. Zajimavy je, ze procesor je vytizenej skoro porad na vsech jadrech na 100%, coz je dost podstatnej rozdil oproti LR 5.7, ale vyslednej cas neni lepsi, tak nevim ;)

Odezva celkove taky rychlejsi, jenze s temi 64bity jsou zase vylouceny ty bezny ne moc rychly win tablety, ktery ma kde kdo, stoji malo penez a kde by to zrychleni clovek nejvic ocenil, proste achjo..
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Takže první dojmy s CC verzí jsou veskrze positivní. Subjektivně cítím svižnější reakce u všeho. Co mě opravdu mile překvapilo i když v běžné praxi to zase až tak nepoužiju, je to HDR. Promazávání masek je taky hodně fajn, díky tomu u plno věcí odpadá otvírání v PS. Prostě palec nahoru.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Takže iMAC s OS X 10.10.3 + Lightroom CC = funguje úplně OK, nepozoroval jsem žádný zásek, nebo nějaké trable. Vše jak má být.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tady je velmi rozsáhlé info o tom, co PŘESNĚ se změnilo a nějaké tipy k používání. Mnohem zajímavější než ty ostatní populárně naučné články typu "Bude HDR a zrychlení, těšte se!"

What's New in Lightroom CC / 6.0? | The Lightroom Queen
    http://www.lightroomqueen.com/whats-new-lightroom-cc-6-0/
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    OLOL, hrozným obloubkem se mi povedlo standalone LR6 koupit a už ho dokonce stahuju v DMG. Je potřeba vlézt do sekce "jak nakoupit", tam vybrat "Ostatní produkty" a tam vybrat LR6. Fakt prča, skoro jako testy do Menzy. :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Potvrzuji, že 5.7 instalace zůstává paralerně s CC, ale CC se mi zatím nepovedlo spustit. Mám trialku, zkoušel sem restart, odhlášení a přihlášení a nic. Problikne splashscreen, objeví se AAP s tím jestli chci licencovat nebo trial, tam kliknu trial a nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam