• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: opravil bych to, XMP se netvoří vždy. Tvoří se, pokud máš v preferencích katalogu zaškrtnuto, aby se tvořil. Standardně je tato volba ovšem odškrtnutá, tzn. XMP se nevytváří.

Osobně mi tato volba přijde taková rozporuplná. Dává smysl, kdybych chtěl exportovat RAWy pro někoho cizího, který nepoužívá LR a chtěl bych, aby použil moje úpravy. V případě, že používá LR, tak mi dává větší smysl vyexportovat část katalogu. Na druhou stranu, v 99% případů odevzdávám TIFFy a nevidím důvod proč bych měl někomu odevzdávat zdrojové RAWy...
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      LWEEK: Ale ono to stejne funguje ve vsech pripadech..k rawum se vzdy zvori xmp soubor do jpeg se to zapise primo..jinak mam v katalogu asi 150 000fotek, tak ctvrtina rawu..u vseho pouzivam popsanou metodu uz od Lr2 a zadny zpomaleni nepozoruju..(katalog jsem diky ruznejm presunum uz asi 10 tvoril celej znova)
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      HUGGI: takový postup bych zvolil asi jen, kdybych chtěl přesunout pár fotek. Přijde mi to jako složitější a špinavější řešení. Špinavější protože by vzniklo XY malinkých souborů což sice nezabírá místo, ale zpomaluje to práci s diskem (pokud bychom se bavili třeba o stovkách tisíců souborů). Zvlášť na Widlích.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      EGGH: osobně dva počítače řeším následovně.

Většinou se mi nikdy nepovede vyladit fotky na jeden zátah u hlavního počítače, takže mám externí disk, který připojuju ke dvou počítačům (konkrétně oba MAC) a kontinuálně pracuji na fotkách. Až skončím s prací, tak vezmu tento dílčí - putovní katalog a celý ho naimportuju do hlavního katalogu v hlavním počítači.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      EGGH: Neni potreba resit na urovni katalogu, stavi jak pise black..ctrl+s na ulozeni vsech nastaveni a prenyst celej adresar na jiny pc kde to nainportujes...neprijdes o nic krome historie uprav..
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      EGGH: Nevím jakou máš verzi LR, ale v CC/6 : Pokud potřebuješ přesunout celej katalog, tak ho prostě zkopíruj tak jak je. Pokud jen některé fotky, tak je označ a dej "Export as Catalog". Nový katalog zkopíruj a naimportuj v LR na MACu "Import from Catalog".
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      EGGH: Jestli máš u fotek jen jednu verzi (tj. nepoužíváš virtuální kopie a snapshoty), tak by všechno mělo být v .xmp soubory hned vedle té které fotky. Takže ti asi stačí zkopírovat fotky plus jejich .xmp dvojčata a zase je naimportovat vedle. Měl bys předtím zajistit, že tam jsou aktuální data, takže asi pravé tlačítko na fotky -> Metadata -> Save To File. Přijdeš asi u flagy (Pick, Rejected), ale barvy a hodnocení by mohlo zůstat. A určitě budou další způsoby, to mě jen napadlo, ale nikdy jsem nic takového nezkoušel :)
      EGGH
      EGGH --- ---
      Mám takový trochu lama dotaz. Potřebuji dostat fotky se započatými úpravami z LR z PC do LR v Macu. Nikdy jsem to neřešil ani z PC na PC. Čili mám dávku fotek v LR na PC, pár jich je už upravených v LR a tyto fotky chci s úpravami přenést na Maca a pokračovat v úpravách a pak zase naopak. Jde to nějak provést? Stačí vyexportovat katalog a ten naimportovat na Macu?
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      MENTOL_: o tom jsem zrovna cetl na LRqueen, takze pise! Ale udelalo mi to taky radost...
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      MENTOL_: Ha! Já si nevšiml, že tam byl by default nastavený Flow na 20 procentech. Pardon za dezinformaci .. paráda! :D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      LWEEK: to mi tam ale presne jde - stahnes treba oblohu pres kopec, kliknes na brush v ramci grad-filtru a s altem odmazes treba kopec z natazeneho gradientu.. a nebo si nerozumime :)
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      Mě trochu mrzí jedna věc. Když použiju přechodový filtr, tak není problém přikreslit masku a nebo odmazat z té přikreslené, ale nemohu odmazat kus té gradient masky. Což je podle mě přesně to, co k čemu bych editaci masky u gradient filtru potřeboval úplně nejvíc.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      nahodou jsem zkusil to co si preju v LR uz par let v novy verzi a ono to tam najednou funguje aniz by o tom nekde psali ;) stejne jako pri pouziti healing brush lze kliknout na zacatek a se shiftem pak na konec "cary" ktera se ma nahradit lze nyni shift vyuzit pro brush kolem geometrickych utvaru (treba okno), kde je potreba vetsi presnost kolem hran a prostym tahem mysi to vypada nedobre a zabira moc casu, o sikmych hranach nemluve. Funguje to i pri mazani masky a zaroven lze mit jinou velikost brushe na zacatku a na konci, vykresli zvetsujici ci zmensujici se prubeh (se zmenou feather si neporadi, ale to neni asi ani potreba)
      GIZZZER
      GIZZZER --- ---
      BLACKX: Odhlásit a přihlásit CC by mě asi nikdy nenapadlo jako řešení problému, když se Lr vůbec nespustí. Děkuji ti nastotisíckrát :-]
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Update tabulky a v CC verzi je test (1000px) o 20sec rychlejší, což mi přijde fajn.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ja porad nechapu, ze v developu neni moznost prepnout slidery na tlacitka aby se na to dalo tukat, misto toho se udajne otevre nejakej jinej Touch Workspace interface obdobnej k mobilnimu kdyz to ma clovek na tabletu - proste slozite kdyz to jde jednoduse a nestalo by to ani moc usili..

Jinak nas export trva na i7-4790k stejne, kolem 1:10 pro 1000px a 2:30 pro plny rozliseni. Zajimavy je, ze procesor je vytizenej skoro porad na vsech jadrech na 100%, coz je dost podstatnej rozdil oproti LR 5.7, ale vyslednej cas neni lepsi, tak nevim ;)

Odezva celkove taky rychlejsi, jenze s temi 64bity jsou zase vylouceny ty bezny ne moc rychly win tablety, ktery ma kde kdo, stoji malo penez a kde by to zrychleni clovek nejvic ocenil, proste achjo..
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Takže první dojmy s CC verzí jsou veskrze positivní. Subjektivně cítím svižnější reakce u všeho. Co mě opravdu mile překvapilo i když v běžné praxi to zase až tak nepoužiju, je to HDR. Promazávání masek je taky hodně fajn, díky tomu u plno věcí odpadá otvírání v PS. Prostě palec nahoru.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      Takže iMAC s OS X 10.10.3 + Lightroom CC = funguje úplně OK, nepozoroval jsem žádný zásek, nebo nějaké trable. Vše jak má být.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Tady je velmi rozsáhlé info o tom, co PŘESNĚ se změnilo a nějaké tipy k používání. Mnohem zajímavější než ty ostatní populárně naučné články typu "Bude HDR a zrychlení, těšte se!"

What's New in Lightroom CC / 6.0? | The Lightroom Queen
      http://www.lightroomqueen.com/whats-new-lightroom-cc-6-0/
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      OLOL, hrozným obloubkem se mi povedlo standalone LR6 koupit a už ho dokonce stahuju v DMG. Je potřeba vlézt do sekce "jak nakoupit", tam vybrat "Ostatní produkty" a tam vybrat LR6. Fakt prča, skoro jako testy do Menzy. :)
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      Potvrzuji, že 5.7 instalace zůstává paralerně s CC, ale CC se mi zatím nepovedlo spustit. Mám trialku, zkoušel sem restart, odhlášení a přihlášení a nic. Problikne splashscreen, objeví se AAP s tím jestli chci licencovat nebo trial, tam kliknu trial a nic.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam