• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: My zjevně myslíme něco jiného ... já chci vygenerovat _seznam_ zemí, kde jsi byl (nebo řekněme seznam modelek). Ty naopak předpokládáš, že máš v hlavě všechno a už jen hledáš jednu konkrétní fotku nebo nějakou kategorii. Funguje obojí na různé věci. (Ale třeba pro zálohování jen něčeho funguje to moje :) )
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Jakto? Deset zemi = deset ruznejch lokaci take vzdy jen konkretnich 1000 fotek..a dal muzes byt konkretnejsi jako "potok" ..a mas 20fotek..

Otagovat timhle stylem 1000 fotek zabere tak 30-60min..coz ve finale myslim nic neni..

A jsou dneska softwary ktery treba 70% tagu dokazou udelat automaticky podle toho co na ty fotce je..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: jj, vím, že to jde, ale vezmi si tohle: Byl v deseti zemích, z každé tisíc fotek. Když si to vyfiltruješ, tak máš přehled všech 10 000 cestovatelských fotek. Ale doklikat se na ty konkrétní země znamená hooodně scrollovat a hledat, kde končí jedna série fotek a začíná druhá.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: No to zalezi jak se staras.. Ja taguju i zeme, mista..atd. Proklik na adresar z hledani LR umoznuje pod pravym tlacitkem..navic jde hledat kombinace tagu
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Tohle jsem dal spíš pro příklad, ať to nekomplikuju, ale i tak to mám dělené, jan jinak. Mám jednak celkem ostře oddělená moje focení od zakázek. Zakázky si dělím jen na dvě skupiny - svatby a vše ostatní. Ale svoje focení mám rozdělené třeba na modelkovské a cestovatelské, pak ještě nějaké testy a pár dalších, kde datum moc nedává smysl.

Klíčová slova by taky fungovala, kdybych se o to staral, ale takhle to mám rozdělené bez větší práce. Naopak mně přijde nepraktické mít vše v jednom, protože nají pak třeba fotky ze všech cestovatelských focení jde, ale doklikat se na ty adresáře samotné (a zjistit rychle třeba názvy zemí, kde jsem byl), to by byl u tebe oříšek.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: A jakejcje ucel to mit deleny na "zanry"? To je prece nesmysl..proc to nemit rovnou podle dat a zanr dat do keywords..spolu s dalsima popiskama aby v tom slo automaticky filtrovat bez ohledu na zanr..me se treba spousta veci prolina..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Teď jsem zase vymyslel takovou blbost, která mně ale ulehčí život, takže se pochlubím :) Třeba to někoho inspiruje.

Problém je, že mám adresáře ve stylu Products, Events, Weddings atd. Pod nimi samotná focení s adresáři typu "2015-05-23 Název focení" (tj. mám několik takovýchto sérií). Často potřebuji třeba v Events skočit na konec a zatím jsem to řešil tak, že jsem mám ve Favorite source adresář Events, ale to jsem se po kliknutí ocitl u prvního data a musel jsem doscrollovat na konec.

Teď jsem si uvědomil, že když v každém adresáři udělám podadresář "9999 Events - last" a ten si uložím do Favorites, tak po kliknutí budu na konci a stačí mně jen rychle překliknout na adresář, který mně skutečně zajímá. Navíc ten adresář 9999 nic neobsahuje, takže skok na něj je velmi rychlý (nic se nemusí zobrazovat).

Takže taková prkotina, ale pro mě užitečná :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      VOLEJDA: pokud se budeme bavit na úrovni běžného uživatele, tak určitě ne, pokud bychom zapojili fantazii a pustili k tomu soudruhy z FBI tak třeba jo ;)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      VOLEJDA: není
      VOLEJDA
      VOLEJDA --- ---
      Zdravím,

máte někdo zkušenosti s přepisováním času u jednotlivých forografií? Zajímá mě, jestli je pak v exifu dohledatelné, že ke změně došlo. Můj předpoklad je, že není, ale možná se mýlím.

Díky.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      Jak se ti nedáno řešilo HDR a panorama přímo v lightroom, tak slepit HDR panorama ze 40 fotek (24 mpix), trvá ptgui s využitím grafické karty 19 vteřin. Výsledné panorama má ve formátu .hdr velikost 500 MB.

A to zároveň na pozadí Lightroom trapně počítá náhledy těch samých fotek, už asi třičtvrtě hodiny.
      Nechápu, proč počítání náhledů trvá dýl, než export do full size 16-bit tiffů.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: nechci se tady pouštět do dlouhých debat, ale takhle jak jsi to popsal (reakce na část: Nemyslím si, že ta kartička je vytištěná... - až - ...se stejnou charakteristikou.), to nefunguje ;). A stále jsem přesvědčený o tom, že pokud se budeme bavit o laboratorních podmínkách, tak tam rozdíly v barevnosti budou relativně velké. Pokud se bavíme o běžném uživatelském testování-užívání, tak tam rozdíl nebude, nebo minimální. To platí i o tom opotřebování.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      HUGGI: kdyz si do LR naimportuju raw z fuji tak uz tam mam ty presty rovnou hotovy a muzu si vybrat ze stejnych jako mam ve fotaku. A asi to nebude uplne presny jako z origo SW, ale zkousel jsem par fotek a vypadalo to stejne .
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MIKEKT: No, ale nebude to stejny za vsech podminek..ty mas jeden preset, ale fotak jinak reaguje na tmavy a jinak na svetly sceny napr..

Orig soft na dosazeni stejnejch vysledku je nejlepsi, ale zaroven je vetsinou naprosto nepouzitelnej na praci, takze povazuji za lepsi pracovat v oblibenym programu s vlastnima presetama..
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      FEEX: Uplne stejnyho vysledku nedosahnes nebo ne vzdy..
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      HUGGI: Ale jo asi mas pravdu nejlepsi to bude tim softem od vyrobce jestli nejaky ma.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      HUGGI: ja jsem teda zkousel par testu a porovnaval jsem jpg primo z fotaku a jpg z lr a prislo mi to teda stejny.
      FEEX
      FEEX --- ---
      HUGGI: kdyz bych chtel zachovat uplne stejnou tonalitu, je teda jedina moznost to rovnou ukladat do jpeg? to zpetne uz asi stejne nevyresim .. ok, diky za rady
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      FEEX: Bud si stahnout z netu nejaky presety nebo si je vytvorit, ale nikdy to nebude ve vsech situacich stejny jako to dela primo fotak..kdyz mluvime o BW

Pokud o korekxi vas objektivu tak to neni problem na ty existujou normalne presety, polud uz to neni neco z tech co je primo v LR
      FEEX
      FEEX --- ---
      HUGGI: to jsem si myslel presne .. a jak ze to mam teda udelat? Je to z leica ktera zrovna z LR docela spolupracuje..
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MIKEKT: Neudelas stwjnou, nekze udelat stejnou jinak nez odic programem od vyrobce pokud existuje..to plati pro vsechny fotaky vsech znacek
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam