• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      KULA: Mně to teda dělá u všech, aspoň v Gridu. A jestli jsi v jiném režimu, tak viz tohle: BLACKX.
      FOGH
      FOGH --- ---
      BLACKX: diky, presne toto jsem hledal! :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      FOGH: Stačí vpravo dole u tlačítka "Sync" posunout ten přepínač, takže text se změní na "Auto Sync"... pak ti to bude měnit tagy u všech fotek najednou (i všechny ostatní parametry, pokud budeš nějaké měnit).
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FOGH: osobne to delam jinak, otaguju jednu fotku, pak si oznacim ty, ktera maji mít stejné tagy a dam synchronizovat a hotovo ;)

Resp. abych to popsal úplně jak to dělám, tak již při importu taguju všechny globálníma slovama, po importu udělám postup viz. výše a samozřejmě záleží na typu focení, ale většinou to opakuju 2x 3x a mám všechny fotky relevantně otágováné.
      FOGH
      FOGH --- ---
      Da se nejak nastavit, aby v Library mode LR tagoval i fotky oznacene dole v pasu? Me se snad pokazde stane, ze oznacim fotky, pak si zobrazim detail jedne, ale zapomenu se vratit do gridu... zacnu psat tagy a pak se divim, ze mi u ostatnich fotek chybi.
      Prijde mi to uplne debilni, hlavne tim, ze po navratu do gridu si to pamatuje oznacene fotky...
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: tak to asi neni co resit :) opatrne s tim chladicem, rovnomerne utahnout a s bednou pak nehazet/nenarazet, jsou to ty tenci procesory
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      MENTOL_: ja jsem rad za kazdou radu. Jako jo ve vysledku to neni tolik penez, ale to bych si pak mohl rict u vetsiny komponent. Vim, ze ten procesor je pro LR asi nejdulezitejsi, ale focenim se nezivim a tohle uz tak bude skok ze 4 roky stareho ntb a TN monitoru.
      Ale kdyz tak na to koukam tak bych vzal jednu desku. ten gaming K3 vypada za tu cenu slusne, ael vubec nevim jaky je. Asi to bude nova deska.
      Porovnání zboží | Alza.cz
      https://www.alza.cz/porovnani.htm?c=AG157z5o;AG157z5a;
      A k tomu teda treba tohle
      Cooler Master Hyper 212+ EVO - Chladič na procesor | Alza.cz
      https://www.alza.cz/coolermaster-hyper-212-evo-d281310.htm?catid=18854560
      a procesor
      Intel Core i5-6600K - Procesor | Alza.cz
      https://www.alza.cz/intel-core-i5-6600k-d2905012.htm?o=1

Tak ve vysledku bude rozdil treba 1300 coz neni tak hrozny :) Ale nevim no ... popremyslim o tom.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: nebudu te "premlouvat", samozrejme to chapu, pomer cena vykon slusny, ale kdyz si vezmes tu celkovou castku a fakt, ze to kupujes na roky dopredu, tak z my zkusenosti je pak zpetne clovek skoro vzdycky rad, ze trochu pridal v te komponente co je klicova a vydrzi to dele - nejaky dilci upgrady pozdeji jsou vzdycky slozitejsi/finanne narocnejsi.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      MENTOL_: no k tomu K procesoru bych musel koupit jeste jinou desku a ten chladic. Necham to asi na tom 6600 obyc.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MIKEKT: ten procesor je ve vysledku na LR to nejdulezitejsi, tj pomalejsi bych urcite nebral, naopak bych zvazil prihodit 600 na verzi s K, nebyva problem ho jednoduse pretaktovat na 4,3-4,4 GHz na vsech 4 jadrech a to uz se pozna. Akorat neni s chladicem, tj. vetsi investice pak jeste o ten, ale u toho taktovani by stejne nemusel ten box chladic stacit
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Zajimavy reseni;) funguje o neco lip nez WB
      ARMADILLO
      ARMADILLO --- ---
      HUGGI: Co to vzit v Capture One a hodit Skin tone na Auto? Jsem v nem zacal procesovat fotky a jakkoliv mam rad Lightroom tak Capture One mi podava lepsi vysledky.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: Na pozadi to poznat je na pletovce ne a o obleceni nejde
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: hele a to je dulezitejsi aby ladilo pozadi nez to co je pred nim? jinak 100 fotek s kapatkem je voser, ale vlastne to mas za chvili :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Teď mě napadla taková věc, ale nikdy jsem to nezkoušel - pokud máš někde na stejné pozici u všech zeď, tak co všechny jednotně oříznout, aby zůstal řekněme levý horní růžek jen s čistou zdí. Pak dát u všech auto white balance a pak... doufat :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      RATTKIN: No oni to dělají všechny systémový blesky a 99% levnějších studiovejch blesků..to není moc řešení..jde mi o to jak to snadno vyřešit...LR automaticky WB spravně vyvažit bilou neumí (aspon teda LR5 ne)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      HUGGI: já znám jen ctrl shift u pro auto white balance. asi máš shitové blesky, že tak lítá barva
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SKALARIAK: Fotka normalne barevna, nastaveno 5300K pri foceni, ale zed na pozadi neni stejne bila v ramci cca 100fotek..a neni ucel ji vypalit ma tam zustat
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      HUGGI: nerozumím problému, jako white balance? nebo fotka je čb?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Nemáte někdo nějakej vychytanej systém jak srovnat BW na jednu hodnotu v LR u většího množství fotek?

Příklad: 150 portrétu svícených bleskem před bílou zdí, celou dobu stejné nastavení všeho, ale pozadí lehce líta v barvách..
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      hele tusite nekdo, kdyz mam nastaveny klasicky mazani nahledu po mesici treba, kdy to ten lr maze? startup/shutdown, nebo prubezne pri praci, aby s tim co nejvic sral? :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam