• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: :D tuhle featuru cekej za dalsi 3 roky :D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GIF_242: dobra zprava - ted jeste aby se to dalo vypinat/zapinat primo u fotky bez restartu a s moznosti bez NR/CA (coz taky obchazime, to je snesitelny)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      MENTOL_: tak potvrzuji, je to krásně rychlý... v porovnání s tím jak to bylo bych se klidně nebál označení NEBE a DUDY
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: už jo a jdu na to, sem zvědavej co se rozjebe
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: ale me tuhle verzi tedy jeste CC updater nenabizi.... cam uz jo?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Trvalo to jenom asi 3 roky ;)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Lightroom CC 2015.7 now available
      http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2016/09/lightroom-cc-2015-7-now-available.html

!!!

Smart Previews for Faster Performance

You’ve always been able to use Smart Previews in the Develop Module as a way to edit photos without having access to the original images on disk. Astute customers reported faster performance in the Develop Module when using Smart Previews and keeping their original images disconnected from their computer. Now, you can set a Preference in the Performance tab so that Lightroom will always use Smart Previews in the Develop Module, if they are available, even when the original files are also available.

To do so,

Choose Edit > Preferences.
      In the Preferences dialog, select the Performance tab.
      In the Develop section, select Use Smart Previews Instead Of Originals For Image Editing.
      Click OK and then restart Lightroom.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: vsak ja zalohuju, neboj :)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      SKALARIAK: mě odešlo mnoho hdd nenápadně. ssd mi odešlo jedno, respektive smart začal hlásit že došly záložní bloky, ale dál to fungovalo. Já být tebou bych zálohoval vždy, ne jen pouze když je to na ssd ;)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: no jak je to dlouhodobe to nevim, ale zatimco klasicky HDD ti da o svym odchodu vetsinou vedet predem a je cas to resit, SSD odejde zpravidla hned a uz z tojho nidky nic nedostanes.... proto mam na SSD jen system a veci co jdou reinstalovat, ne data...
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      SKALARIAK: zálohy ano dělám přes crashplan. nemyslím si ale, že by ssd bylo poruchové víc než hdd
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      RATTKIN: tak pokud budes mit vzdycky fotky ve 2 kopiich (karta + ssd, ssd + externi disk, atd) tak proc ne, ale pokud ten stavajici hdd, na kterym RAWy mas, neni neco prehistorickeho, tak to nebude az takovy terno. Ja fotim D750 24mpix 12bit raw kazdej kolem 22MB - muj aktualni disk ma rychlost cteni cca 150MB/s, predtim jsem mel starej cca 90MB/s a SSD ma radove treba 250-500+ MB/s (a vyrazne vic ty novejsi NVME), ale kazdej ten jeden preklik na dalsi RAW potrebuje nacist jen 22MB a udelat hromadu vypoctu k tomu, proste to neni pak uz moc prinos. To spis fakt to rozdeleni at z jednoho disku jen cte RAWy a na druhy uklada katalog a nahledy, s tim pracuje porad - tam se SSD doporucuje, ale zase zadnej extra narust, spis trochu optimalizace.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: jedine v nejakym raidu nebo se zalohou, jinak to spatne skonci....
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      já jsem přemýšlel dělat všechno na ssd, i rawy. aspoň než se to probere a zpracuje.
      komp denně vypínám, je to rychlejší než hibernace.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      RATTKIN: urcite pomuze oddeleni zdrojovych fotek a katalogu/nahledu na druhy disk, idealne ssd. Ale rychlost toho ssd uz neni moc zajimava, je fuk jestli to odpracuje za zlomek vteriny nebo za dva, brzdou jsou vypocty.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: tak est ese da kombinovat umisteni katalogu, nahledu a fotek, ale me osobne se nejvic osvedcilo delat select na nahledech v tom zmensenym okne a potom i develop na datech bez redukce sumu a doostreni a aberace a pripadne lens correction a nasadim to tam az pak hormadne nakonec.... a taky tak 1x denne resetuju comp :)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      zkoušeli jste někdo, jestli na lightroom pomůže super rychlé SSD (NVME)?
      mě se při přechodu z hdd na sata ssd to trochu zlepšilo, ale jen mírně.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: tak jsem teď ten plugin teď znovu oprášil, neb jsem byl fotit jednu takovou taškařici, a pod ISO 1600 jsem se nedostal :(. A musím říci, že to sice má svoje mouchy, ale pokud to budu brát jakože potřebuju rychlý náhled pro klienta a po výběru fotek si to pak ručně upravím, tak je to super.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Fullhd povazuju za male;)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      taky se mi zdá, že se rychlost mírně zlepší když se skryjí nepoužívané panely (histogram a inspektor, koukám na vás, proč se zobrazujete dřív než fotka, proč nejste v samostatném vlákně)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Nemusíš ho zmenšovat na 100x100 pixelů, stačí ho zúžit :) Panely po stranách zůstanou stejné, ale fotky se budou zobrazovat menší.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam