• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: tak jsem teď ten plugin teď znovu oprášil, neb jsem byl fotit jednu takovou taškařici, a pod ISO 1600 jsem se nedostal :(. A musím říci, že to sice má svoje mouchy, ale pokud to budu brát jakože potřebuju rychlý náhled pro klienta a po výběru fotek si to pak ručně upravím, tak je to super.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: Fullhd povazuju za male;)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    taky se mi zdá, že se rychlost mírně zlepší když se skryjí nepoužívané panely (histogram a inspektor, koukám na vás, proč se zobrazujete dřív než fotka, proč nejste v samostatném vlákně)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI: Nemusíš ho zmenšovat na 100x100 pixelů, stačí ho zúžit :) Panely po stranách zůstanou stejné, ale fotky se budou zobrazovat menší.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: tak zas upravovat na vga se mi nechce uplne :) jako me to slape hezky, ale urcite bych radeji rychleji a stve me ten nevyuzitej nebo ne idealne vyuzitej vykon kdy proste cekam a procesor mi v rohu ukazuje pulku ;)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    BLACKX: To neni boost to je zhorseni peoduktivity mensi plochou;)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_, HUGGI: Ten boost tam ale je... stačí si zmenšit okno, ve kterém pracujete. Je to pak výrazně rychlejší a efektivně pracujete v tom "draft režimu" = s menším rozlišením.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: Přesně tak..ideální by bylo nějaký "boost" tlačítko, který by přepnulo do osekanějšího režimu, ale v podstatně vyšší rychlosti..při základním ladění stejně není potřeba vidět detaily..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: jinak ta cache u i7 vs i3 taky neco dava, nelze to porovnat ciste na frekvenci, ale principielne ano - co nejrychlejsi 4 jadra co se da.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    RATTKIN: Navíc by neměl být pro LR problém spustit si ty konverze nezávisle jako samostatný vlákna..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: coz o to, jak to vytahnou z rawu je mi vcelku fuk, to udelaj jednou pri ty editaci fotky. Spis jak to dal prepocitava z tech dat v pameti dokola pri upravach by chtelo poladit. Proste prijde mi fakt relativne jednoduchy, udelat nejakej nastavitelnej "draft" rezim, kdy bude clovek upravovat mensi rozliseni (neco jako smart previews, ale to se asi uz i trochu deje - mensi obraz na monitoru i pri exportu vali rychleji uz asi od 5tky, ale tusim v dvojnasobny velikosti nez se vykresluje, to je mozna taky zbytecny "luxus" nekdy), klidne jen v 16ti bitech, s vypnutym NR, CA a ostrenim (coz delam normalne, ale spousta lidi urcite ne a brzdi to nejvic) atd, tj. nemusim na monitoru videt vic nez priblizny obraz a kdyz chci, tak si klavesou prepnu sem a tam. A proste neschopnost vyuzit vic jader, kdyz se dela s jasne definovanou bitmapou nevim nevim..
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MENTOL_: takže mi stačí stačí nejsilnější i3, která je na single-thread na 90% rychlosti co nejsilnější i7 ale za mnohem menší cenu.

adobe se někde na webu zlobil, že rawy jsou špatně strukturované a že máme být rádi, že to vůbec dokázali reverse engineerovat, o nějakém paralelizmu že nemůže být řeč.
    ale já myslím že to jsou kecy, i když dělám v adobáckým DNG tak to je pomalé.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    nevim jestli tu uz bylo nebo ne, test, kterej dost nazorne ukazuje na nadupany masine, ze od 4 jader dal nedochazi k zadnymu vyraznymu zlepseni vykonu. Coz je dost smutny, vzhledem k tomu, ze kazdy rok naskoci vykon nejrychlejsich i7 cca o 7-10% max a nejak bych rad vyhled si za rok za dva pomoct aspon o 60% oproti 4790k coz se asi nestane, pokud to vic nezoptimalizujou v LR7 treba..
    Adobe Lightroom CC/6 Multi Core Performance - Puget Custom Computers
    https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Adobe-Lightroom-CC-6-Multi-Core-Performance-649/
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    Neznáte někdo nějakou lepší alternativu pro plugin Fader?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MENTOL_: s tím pluginem mám podobnou zkušenost tzn. vyzkoušel jsem, na jednu stranu to bylo fajn, ale nepoužívám.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    BLACKX: dik, ale tu automatiku jsem nejak zavrhnul - jednak to neni tak casty, resp. fotek co to vyzadujou neni moc, a druhak je to dost individualni od pohledu, tech faktoru je tam vic a i to co je na fotce presne je rozhodujici (plochy potrebujou vedsi opticky odsum nez detailni veci, kde neni tolik poznat, atd). Asi by mi to nic neusetrilo ve vysledku :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    další lightroom rant: stává se vám, že při zoomování fotky lupou (mimo develop) se dvě vteřiny nahrává fotka, nahraje se small preview, pak se 2 vteřiny nahrává medium preview a pak se další dvě vteřiny nahrává full size preview? Při přechodu do developu se zase další 2 vteřiny nahrává jiné preview, které se dělá extra v tu chvíli?

PROČ TO TEN DEBIL DĚLÁ TAK DEBILNĚ!!!!!!

typicky se mi to stává, když kontroluji, zda se hdrko vytvořilo správně a je dost ostrý = skoro pokaždé
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MENTOL_: Dělám to podobně, i když trošku jiná značení. Ale překvapilo mně, jak si hraješ s odšumováním... možná by se ti hodil tenhle plug-in:
    Jeffrey Friedl's Blog » Jeffrey’s “Bulk Develop Settings” Lightroom Plugin
    http://regex.info/blog/lightroom-goodies/bulk-develop

S ním stačí označit po úpravách všechny fotky v adresáři a aplikovat ho. On automaticky nastaví odšumění podle ISO a připočítá i změnu Exposure a Shadows (nastavíš si, jak moc se to projeví). Hodně práce za málo času :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    FOGH: jj, tu selekci mam prave taky ruznou podle akce - kdyz je velka cast fotek k upravam, tak rovnou seriove upravuju a obcas necham navic zelenou neupravenou k tomu. Kdyz je ale vysledna selekce relativne mala (specielne treba koncertni fotky, kdy z 500 je nakonec treba 30), tak nejprv zpravidla proberu cele v library, pak zeleny filtr a jeste podvybiram vlastni upravou.
    FOGH
    FOGH --- ---
    SKALARIAK: mam macbook :)
    MENTOL_: barvicky nepouzivam primarne proto, ze to je pro prsty daleko na klavesnici, ale dobra poznamka, ze to je lepe viditelne, vyzkousim
    jinak ja se snazim (ne vzdy se podari) vzdy provest nejdriv selekci a pak teprve do development modu, mam vyzkouseno, ze jsem schopen takto pracovat efektivneji - navic obcas pouzivam trik s prejmenovanim slozky pro rychlejsi praci v Dev modu (smart previews)

//btw. preskoky zpet do Library pri prochazeni fotek jsem u me nutnost, protoze MBP 13 s retinou se v development modu s nacitanim fotek hrozne trapi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam