• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MINER
    MINER --- ---
    MENTOL_: zvedat stíny a tahat světla jde u Sony ve foťáku? To si jde nějak nastavit? Od přírody to nemá, ne? Jinak je totiž dost placatější než třeba Fuji.
    FEEX
    FEEX --- ---
    Dik
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    FEEX: fotim na cestach malou Sony A6000 taky raw a jpg, raw jde jen do archivu vicemene. Jpg uz ve fotaku projde nejakym zvedni-stiny-stahni-svetla nez se vytvori z rawu, tj idealni polotovar, pak uz staci jen poslat do mobilu pres wifi a na mobilu/tabletu upravit ve Snapseedu, umi to vse potrebne a uklada i do png, doma uz s tim do LR vetsinou ani nejdu, jen si to vykopiruju z mobilu v max rozliseni ty zprocesovany z cest, doporucuju zkusit. Samozrejme na uplne seriozni upravy doma pak LR poslouzi i u jpg jak pisi ostatni.
    FEEX
    FEEX --- ---
    A co naky ty zonery atd?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LR při exportu vždy prekomprimuje JPEG,i když nejsou žádné úpravy. tím se sníží kvalita. vždy bych si nechal originály.
    já používám na jpg starou Picasa, ta má taky nedestruktivní úpravy, není zdaleka tak mocná jako LR ale je 100x rychlejší. když nejsou změny, při exportu jpg ho pouze kopíruje a promaže většinu metadat-na to taky pozor, někdy je to nežádoucí.
    FEEX
    FEEX --- ---
    BLACKX: já ziju celou dobu v tom, že ne :) tím, že klasicky importuju raw, pracuju s ním a pak exportuju do čeho potrebuju..
    Kouknu na to.. Dik
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    FEEX: LR ale umí upravovat i JPG úplně stejně jako RAW, tak proč to nevyužít?
    FEEX
    FEEX --- ---
    mam dotaz, nevim jestli neni ot.
    na praci s raw, pouzivam LR, ale posledni dobou chci casto pracovat rovnou s jpg z fotaku, ukladam do raw i jpg, ale napriklad u leici d lux, fotim do bw, a vysledny jpg mi rovnou vyhovuje, usetrim si tak dost prace, nicmene obcas musim udelat minimalni korekce, otazka zni: Co pouzivate za soft na upravu JPG ? ktery by mel kvality LR ?
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Ja teda preferuju mensi katalogy ne z duvodu rychlosti, ale ze se lepe backupuji na cloud. Specialne na ADSL :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: Mám zapnutej zápis do XMP rovnou..pokud nepracuju najednou s více jak cca 300fotkama což je vyjímečný tak jsme si nevšiml znatelnýho zpomalení..

Ale ono to ani není nutný..stačí zároven s exportem dát ctrl+s což tak nějak ze zvyku stejně dělám..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: priority no, ty si zapisujes xmp asi, coz je "vykonnostne nedoporucenej krok navic", realne asi no big deal, nicmene ja si radeji jistim ten katalog a nezdvojuju pracovni data, takze pro me je :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: No a je ten katalog tak dulezitej? Ja kdZ o nej jednou prisel tak jsem jen dal import, sel spat. a rano byl znovu hotovej..jedin o co jsme prisel byla historie kroku uprav..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: jako zvlada to, to jo, ale porad ten letitej katalog ma delsi najezd a nepusobi to tak svizne po spusteni, zalohovani/optimalizace nemluve. Samozrejme v behu v developu uz je to fuk, kazdopadne se tesim az zavru 2016, naimportuju vse do archivniho 2007-2015 a zacnu s cistym 2017 :) je to samozrejme otazka preferenci, vim, ze to mas rad uplne vsechno v jednom :) ale ciste z IT storage pohledu je min pravdepodobny, ze se neco podela s mensim dnes a denne pouzivanym katalogem nez 10GB+ molochem.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: jasný, tak jsem to také myslel i když blbě napsal ;)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    GIF_242: No ono nejde o "omezeni" ale spis zpomaleni..spousta programu nezvladne fungovat kdyz jim databaze prekroci nnejakou velikost
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    dobrý vědět, nicméně by to bylo slušná demence, kdyby to mělo nějaké zásadnější omezení
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    How Many Images Can You Have in One Lightroom Catalog and Have It Still Perform Well? - Lightroom Killer Tips
    http://lightroomkillertips.com/many-images-can-one-lightroom-catalog-still-perform-well/
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    NEXUS6: Má to super ficury. Na paladixu je o tom článek.
    NEXUS6
    NEXUS6 --- ---
    PAVELDUFEK: super. tak to musim vyskusat. dik za info
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    C1 je už ve verzi 10
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam