• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      JOSEF_K: pokud nebudeš mít externí SSD přes usb3, tak hrozně nedoporučuji externí disk. bude to ještě pomalejší, než co máš teď.
      jediné to ti zrychlí Lightroom kromě procesoru bude slušné SSD.
      mechanický disk ti jednou spadne z půl metru na zem a budeš se moc divit.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      JOSEF_K: tak to bude 12gb stacit. Jinak ja to s NTB a PC resim tak, ze mam v PC primarni data a kdyz uz se neco rozhodnu zacit delat na NTB nekde v terenu treba, tak to tam i dodelam a pak az se to uzavre, tak to presunu a naimportuju do katalogu v PC. U tebe to samozrejme nebude stejny, protoze ten NTB je slabej a proc dodelavat neco doma na nem, jen proto, ze sis cestou upravil rychle 4 fotky, to je jasny. Neni to zas tak hrozny to uhlidat, zvlast kdyz bys mel na obou strojich fotky ve stejnem miste (treba D:\Fotky\2017\atd) tj. po presunu i s pracovni cestovni verzi katalogu (z kteryho pak ty odsunuty veci mazu, obsahuje fakt jen rozdelny na notasu), to je otazka chvilky prejit s jobem do PC. Me se ten ciste externi disk proste nelibi, to je snad nejmin spolehliva veci co jde :) aspon USB3 aby byl :)
      JOSEF_K
      JOSEF_K --- ---
      MENTOL_: Díky moc za info, tak možná ještě počkám. S tou pamětí by to snad mělo jít. Já nedělám nějaký super promakaný krajinářský fotky, co se ve photoshopu skládají z nespočtu vrstev. Hlavně teď dělám reportáže, ale když už člověk natrefí na něco pěknýho cestou v přírodě, co dynamickej rozsah foťáku nezvládne, tak to vyfotím +-2ev a pak poskládám. Akorát na tom ntb to skoro nejde, protože i tři fotky dohromady jsou na to jít si uvařit kafe. A disk je vedlejší. Jelikož naprosto nezbytně nutně potřebuju fungovat na desktopu i ntb paralelně (jasně, můžu udělat dvě instalace a dva katalogy, ale z toho se zblázním), tak stejně katalog i veškerý raw fotky budou na ext. disku, který budu pravidelně zálohovat. Sice mám NAS úložiště, ale vzhledem k objemu dat je scifi ho na tohle používat, takže holt budu disk nosit po kapsách a připojovat ho k ntb i desktopu.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      JOSEF_K: procesor i7-7700 to ma super, prave pred uvedenim toho noveho i7-8700(K) to byla dosavadni topovka na beznem desktopu (teda ve verzi 7700K, coz jen znamena, ze se da o kousek pretaktovat, tj asi neresit). Osobne bych chvili pockal, jak se bude cenove pohybovat ten Dell az uvedou prave tu verzi s tim novejsim 8700, ktery je oproti 7700 drazsi jen nemnoho, ale ma rekneme az o 40% vyssi vykon. Proto jsem to zminoval, ze ted to je velky skok ze 4 jader procesoru na 6 za skoro stejnou cenu jako doted (jen je chvii treba pockat a samozrejme je otazka, kolik si narazi Dell za novinku).
      Jinak je na zvazeni 12GB ram, me by to stacilo, ale nevim o jak slozity HDR a panorama se jedna. No ale hlavne to nema SSD na system a LR katalog a nahledy, to bych k tomu klasickymu disku co v tom je taky chtel.
      Kdy z to netechnicky shrnu - je to dost dobry, ale mohlo by to byt lepsi v tom co pisu :)
      JOSEF_K
      JOSEF_K --- ---
      Upřímně vím o HW celkem kulový, nicméně řeším nový počítač. Resp. mám ntb a k němu chci klasický počítač. Ntb si nechám na nějakou rychlou úpravu fotek z repo atd., kdy to musím dělat po cestě ve vlaku a tak. Není to nic moc, ale na základní práce to stačí (ntb: Intel i5-6200U, 2,3 GHz, 8GB DD4 RAM, NVIDIA 940MX, 2 GB VRAM). Jenže výkon ntb už naprosto nestačí na HDR a podobný věci. Složím max pět fotek, víc položí počítač, i když pozabíjím všechny ostatní app. Řeším jenom raw fotky z FF zrcadlovky, každá tak kolem 40Mb.

Mno, a teď otázka. Dá se nějaká aspoň trochu svižná práce s HDR a panoramaty, importy/exporty většího množství fotek atd. dělat třeba na tomhle: https://www.alza.cz/dell-inspiron-3668?dq=5124748#alternativy
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: Minulej tejden jsem jako velkej upgrade na budoucích aspoň 5let objednal i5 na 3,4GHz :D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      RATTKIN: tak jasne, to je kazdyho vec co mu staci, me by treba zrovna u LR prislo zbytecny mit treba min nez polovinu toho co je mozne, kdyz s tim delam porad. Nicmene je to spis info pro nekoho kdo se chysta neco stavit/planuje vetsi upgrade po letech, nez ze vsichni upgradujem :) a fakt si myslim, ze LR7 prinese aspon nejaky poskok k lepsimu, cimz ta potreba na upgrade o neco klesne.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      MENTOL_: já si nechám 2 roky starou i3 a radši si koupím nějaký objektiv. značná investice do nový platformy se vůbec nevyplatí.
      uvidíme co lr7
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      dle ocekavani se zatim krome exportu projevuje jen mensi mezigeneracni naskok, 2 jadra navic zatim moc nepridavaji, jestli se LR7 nepochlapi, tak zustane chvili ten i7-8700K sampion
      https://www.pugetsystems.com/...oom-CC-2015-12-CPU-Performance-Core-i7-8700K-i5-8600K-i3-8350K-1056/
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: vypni Windows Update Service a poustej si manualne kdyz zrovna nepotrebujes neco 2 dny delat ;)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: ok,dám si pozor :)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      SKALARIAK: bacha na to, windows je buď legální nebo nelegální.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      RATTKIN: z mýho pohledu víc legálně než když to úplně ukradneš... zhruba tak jak si zaslouzží systém, kterej ti uprostřed práce zrestartuje počítač, protože se rozhod že nainstaluje nějakej update :)
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      SKALARIAK: na rychlost LR je jedno, jestli máš win10 home nebo pro.
      když to aktivuješ víckrát tak to máš nelegálně, to tam rovnou můžeš dát crack.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no jako jo, ale právě zkoumám zda někdo nemá zkušenost, jestli to fakt bloknou, nebo jestli 2 stejný aktivace neřeší a blokujou jen takový tay jak se objevjej na netu a má je použitejch 1000 lidí...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Ahaaa, to jsem z toho nerozšifroval :) Tak tam to bude podle mě na 95 % opravdu licence jen na jeden stroj.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no ale ja se bavím o WIn 10 licenci :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Já jsem si schválně kvůli tomu četl licenci od Adobe a bylo tam napsané, že je to efektivně na dva počítače. Je to teda už delší dobu, ale vsadil bych se, že to pořád platí.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no ze v Alze pisou pro 1 pocitac nerpenositelna u vsech verzi, kazdopadne pro rejpaly, ostani SW mam legalni uz davno :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Výkonově se uvidí :) Licence je na pracovní a domácí počítač, takže notebook navíc je taky v pořádku.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      + dotaz - bude mít reálně nějakej vliv na výkon LR (a potažmo celýho PC) jestli mám Win 10 pro nebo home? + ta licence je fakt na 1 komp, nebo když to hodim i na NTB tak ok?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: no to ne, ale nějakou tržbu při honu za svižnym workflow udělaj :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam