• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ARMADILLO: v pripade LR ale rozdily v SSD nedelaji divy (ani skok mezi klasickym diskem a SSD neni nijak stezejni, kdyz to hlavne stale pocita, to je to co zdrzuje), budes si to muset vysvetlit jinak.
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    MENTOL_: to porovnani je s
    MacBook Pro "Core i7" 3.1 15" Touch/Mid-2017 Specs (Mid-2017 15" (Touch Bar), BTO/CTO, MacBookPro14,3, A1707, 3162): EveryMac.com
    https://everymac.com/...pecs/macbook-pro-core-i7-3.1-15-mid-2017-retina-display-touch-bar-specs.html
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    MENTOL_: Kdepak, porovnavame ctyr jadro vs ctyr jadro .. dvou jadro se delalo jen ve 13”

Konkretne tohle je v oficialnim benchmarku jen o 20% pomalejsi jak v single tak multi-core:
    The MacBook Pro "Core i7" 2.5 features a 22 nm "Haswell/Crystalwell" 2.5 GHz Intel "Core i7" processor (4870HQ), with four independent processor "cores" on a single silicon chip, a 6 MB shared level 3 cache, 16 GB of onboard 1600 MHz DDR3L SDRAM.

Srovnavame s 2017 15” i7 3.1

Tim netvrdim, ze za zrychlenim stoji jen SSD, je to cela konfigurace, to je jiste ... odpovidam na dotaz k SSD a tvrdim jednoznacne, ze rychly disk dokaze divy, coz je ma zkusenost od doby, kdy jsem skladal zakaznikum prvni PC a i rozdily mezi 5400ot. a lepsim 7200ot. HDD byly leckdy masivni.

Takze jak pisu nize, myslim, ze GPU ma na vykonu velky podil, zejmena v Developu.

Jak tedy vysvetlis ten vykonovy skok? Zrovna bych cekal, ze benchmark ma vypovidajici hodnotu presnejsi nez rozdil mezi 20% a 400%.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: na exportu urcite, tim jak jedou dva ne uplne efektivni zaroven a doplnujou se. Jeste pri ty editaci by to chtelo #LR7hopes :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ARMADILLO: vsichni, co jsme trochu vic zkouseli dopady SSD a sledujem to uz nejakou dobu, ti tu pisem, ze to skoro zadnej vliv nema - nevim co k tomu dal rict :)
    Take si nekolikrat zminil nejaky benchmark o 20% zmena vykonu a nepises jaky, take nepises o jake presne procesory se jedna. Pokud se opravdu jedna o skok z i7 rady U o 2 jadrech na radu HQ o 4 jadrech, tak ano, ten vykonostni narust je treba v radu 3x+/- podle vyuziti a konkretnich procesoru (plus mezigeneracni skok ohledne pameti, atd). Tomu vsemu se vicemene branis a stale hledas zlepseni v SSD, coz nevim proc ti prijde jako lepsi varianta, nez ze pri "pocitani" barev se nejvic projevi to, co ty barvy pocita a ne pak uklada :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    porovnání mojeho a mentolovo času je zhruba 2x. benchmarkový výkon našich procesorů v multithread benchmarku dle passmark je taky zhruba 2x. tak potvrzuji, že do čtyř cores lightroom škáluje dobře.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    tak jsem přidal svoje měření do tabulky na nástěnce a seřadil jsem to.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tak jen pro zajímavost na NTB po clean instalaci mi to slezlo na tom prvnim o 16 a druhym o 31 sec... ale ten notes sem reinstaloval asi poprvy po 4 letecha a dal system na SSD... takze kdo vi co ma jakej vzynam :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ARMADILLO: Teoreticky plne souhlasim, ale prave pro to SSD zatim nemam podklady(tedy pri stavbe PC bych radsi dal penize do CPU nez do SSD)

Respektive maly SSD pro system a HDD pro data..
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    HUGGI: Zatím co jsem našel za info jak zrychlit Lightroom - píšu zjednodušeně tak jak to chápu já (a co se mi osvědčilo v praxi):
    - CPU (to je jasné :) ale není to 99%)
    - GPU (Develop modul z něj hodně těží)
    - SSD (Obecně platí, že je lepší menší cache na SSD než velká na HDD)

Takže pokud zněl dotaz jen na SSD tak moje odpověď z načtené teorie a teď i ze zkušenosti = pro Lightroom určitě co nejrychlejší SSD :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ARMADILLO: Nemam, proto jsem se ptal zda nekdo netestoval to ssd;)

Ale kdyz jsem testoval muj MBP s ssd oproti o 3roky novejsimu imacu s HDD tak ten imac byl 3x rychlejsi (stejna frekvence jen novejsi rada procesoru a lepsi grafika, disk mnohem pomalejsi)
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    MENTOL_: Hledám něco kolem "Crystalwell" a nenacházím zatím nic, kdyžtak mě někam nasměřuj prosímtě.
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    HUGGI: Tvoje tvrzení se dost liší od toho, co jsem si doposud nastudoval. Čím to máš podložené?
    Vycházím např. z tohoto:
    https://forums.adobe.com/thread/1828580

http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2017/07/on-lightroom-performance.html

Adobe Lightroom CC - GPU Accelerated Tools | NVIDIA
    http://www.nvidia.com/object/adobe-lightroom-cc.html
    Adobe Lightroom CC is lightning-fast when using NVIDIA GPUs for high-quality photo editing. The Develop module is now fully GPU-accelerated, enabling over 30 times faster performance* for stunning photographic creations. This is especially effective for the latest 4K and 5K monitors that professional photographers prefer. Whether you're leading a professional photo shoot or capturing amazing action shots on the sidelines of your kid's soccer game, you can now make Lightroom CC work better and faster with NVIDIA GPUs.

MENTOL_: Práce mimo je spíš bonus, bavím se hlavně o LR. Z toho co píšeš to vypadá, jako by ten nový CPU byl něco extra, ale z benchmarků ten pocit nemám, tam jde max. o 20% výkonu navíc. Kde se můžu něco dočíst o porovnání těch dvou generací?

Je možné, že se tohle všechno dost změní s příchodem LR 7 a konečně bude LR efektivně využívat všechny zdroje.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ARMADILLO: 99% toho rozdílu je v CPU pokud se bavíme o LR..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ARMADILLO: Praci mimo LR neresim, chapu, ze pokud pracujes v PS se stovkama MB a vice, tak to bude mit vliv, stejne jako velikost ram. Kazdopadne i 70mb rawu ten stary ssd nacte az 10 za vterinu.
    Hlavni rozdil bude myslim v tom, ze 2014 mbp mel zrejme 2jadrovy low voltage i7 (xxxxU) a ten novy ma skoro-desktop vykonny 4jadrovy i7 (xxxxHQ) a to je sakra rozdil na praci v LR, ktera je skoro jen o CPU. Jako o nic nejde, ale kdyz uz to tu resime, tak at to je konkretni a ne jen vagni pocit/odhad :)
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    RATTKIN: Jak píše NIXX .. MacBook Pro, takže upgrade kompletního stroje. 2017 je už i7 3.1 (overclock na 4.1), Kaby Lake a Radeon 560 4GB. Vážně jsem nečekal takový boost, sice jsem skřípal zuby při placení, ale teď jsem za to rád. Produktivita mi vyjela snad o 500%. V Developu vidím realtime náhledy filtrů na mouse over, což předtím bylo nemyslitelné.

MENTOL_: Čerpám hodně z Diglloyda, měl jsem tam rok placené členství, je to fakt borec, jde hodně do hloubky, vyplatí se to. Párkrát jsem si s ním i mailoval, dal mi pak slevu za to, že jsem "mladý fotograf z České republiky" :-)
    macperformanceguide.com: 2017 MacBook Pro: SSD Speed vs Transfer Size
    https://macperformanceguide.com/MacBookPro2017-SSD-TransferSize.html

Zaplatil jsem si to tedy hlavně, když jsem kupoval Zeiss skla, a abych pochopil proč vlastně :)

Ohledně SSD máš pravdu, taky jsem si myslel, že to nebude mít skoro vliv, ale podle benchmarků je 2014 i7 2.5Ghz jen cca o 20% pomalejší než 2017 i7 3.1GHz, GPU to samé a přesto to maká několikrát rychleji.

Jak říkám, využívám na tom samém SSD obrovskou cache. Fotím s 5DSR, takže rawy mají kolem 70MB, s úpravami a ostřením to ve fullresu generuje několikaset megové TIFFy a pokud ještě přepínáš mezi Photoshopem a LR tak to prostě někde musí být znát.
    NIXX
    NIXX --- ---
    RATTKIN: MacBook Pro
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ARMADILLO: podle jakeho benchmarku? Jaky je tam presne rozdil v CPU? Protoze tim SSD to urcite neni - 700MB/s toho puvodniho znamena, ze se za vterinu nacte treba 20 RAWu, tj to pri praci s jednim nema vubec zadny vliv jestli se ten disk jeste urychli.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ARMADILLO: co to je MBP? dělal si upgrade jenom ssd, nebo i něčeho dalšího? CPU, GPU,..
    dik za zjištění
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    HUGGI: Testoval jsem změnu ze 700MB/s SSD MBP 2014 na 3000MB/s SSD MBP 2017 a pokud by podle benchmarku měla ta konfigurace CPU a GPU být jen cca o 20% rychlejší, jako celek to funguje tak 4x rychleji. Připisuji to právě SSD. Kromě toho jsem také zvýšil cache na 96GB, grafickou cache na 48GB. Předtím bylo nastaveno 4GB a 3GB. Zrovna u té cache bych řekl, že SSD má jednoznačnou výhodu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam