• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: dame si vedet az nastane cas, tady uz to speje k OT ;)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MENTOL_: hele, prodej mi svou i7!
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: prave, mam pocit, ze ty top procesory dane doby nejdou nejak zavratne cenove dolu, proste se pak spis vytrati nebo lidi prodavaj cely pc a to uz se nevyplati. S AMD tezko rict, ale porad asi neporidis celej zaklad za 7-8k. No az se rozhoupu s tim upgradem po LR7, tak dam vedet co s tim svym :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MENTOL_: máš recht, je to nejlevnější a cena dolů moc nejde a asi ani nepůjde, ledaže by AMD dělalo nějaké salta
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: levny protoze kdybych chtel ja z toho i7-4790K 2x vyssi vykon, tak musim utrati 20-25k minimalne a sotva se doskrabu na ten dvojnasobek jestli vubec s LR6. Stejne si ten procesor pozdeji koupis, protoze lepsi upgrade moznost za tyhle penize nemas, je zbytecny to rok odkladat :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MENTOL_: Jo stojí 8k, zas tak levné mi to nepřijde, pokud víš o něčem levnějším budu rád za tip
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: urcite jo, ale je to myslim uz zbytecne, nic noveho se asi nedozvis. To jak si vedou procesory vuci sobe bude obdobne, tvoje vyhoda je, ze muzes zrejme porad za relativne malo penez koupit i7-4790(K)/i7-4770(K) z druhe ruky bez dalsich vydaju na HW, nahradit svoje i3 a mit na leta dopredu vyrazne rychlejsi LR.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    šlo by udělat benchmark na hdr a panorama?
    to jsou věci které dělám hodně
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ARMADILLO: v pripade LR ale rozdily v SSD nedelaji divy (ani skok mezi klasickym diskem a SSD neni nijak stezejni, kdyz to hlavne stale pocita, to je to co zdrzuje), budes si to muset vysvetlit jinak.
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    MENTOL_: to porovnani je s
    MacBook Pro "Core i7" 3.1 15" Touch/Mid-2017 Specs (Mid-2017 15" (Touch Bar), BTO/CTO, MacBookPro14,3, A1707, 3162): EveryMac.com
    https://everymac.com/...pecs/macbook-pro-core-i7-3.1-15-mid-2017-retina-display-touch-bar-specs.html
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    MENTOL_: Kdepak, porovnavame ctyr jadro vs ctyr jadro .. dvou jadro se delalo jen ve 13”

Konkretne tohle je v oficialnim benchmarku jen o 20% pomalejsi jak v single tak multi-core:
    The MacBook Pro "Core i7" 2.5 features a 22 nm "Haswell/Crystalwell" 2.5 GHz Intel "Core i7" processor (4870HQ), with four independent processor "cores" on a single silicon chip, a 6 MB shared level 3 cache, 16 GB of onboard 1600 MHz DDR3L SDRAM.

Srovnavame s 2017 15” i7 3.1

Tim netvrdim, ze za zrychlenim stoji jen SSD, je to cela konfigurace, to je jiste ... odpovidam na dotaz k SSD a tvrdim jednoznacne, ze rychly disk dokaze divy, coz je ma zkusenost od doby, kdy jsem skladal zakaznikum prvni PC a i rozdily mezi 5400ot. a lepsim 7200ot. HDD byly leckdy masivni.

Takze jak pisu nize, myslim, ze GPU ma na vykonu velky podil, zejmena v Developu.

Jak tedy vysvetlis ten vykonovy skok? Zrovna bych cekal, ze benchmark ma vypovidajici hodnotu presnejsi nez rozdil mezi 20% a 400%.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: na exportu urcite, tim jak jedou dva ne uplne efektivni zaroven a doplnujou se. Jeste pri ty editaci by to chtelo #LR7hopes :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ARMADILLO: vsichni, co jsme trochu vic zkouseli dopady SSD a sledujem to uz nejakou dobu, ti tu pisem, ze to skoro zadnej vliv nema - nevim co k tomu dal rict :)
    Take si nekolikrat zminil nejaky benchmark o 20% zmena vykonu a nepises jaky, take nepises o jake presne procesory se jedna. Pokud se opravdu jedna o skok z i7 rady U o 2 jadrech na radu HQ o 4 jadrech, tak ano, ten vykonostni narust je treba v radu 3x+/- podle vyuziti a konkretnich procesoru (plus mezigeneracni skok ohledne pameti, atd). Tomu vsemu se vicemene branis a stale hledas zlepseni v SSD, coz nevim proc ti prijde jako lepsi varianta, nez ze pri "pocitani" barev se nejvic projevi to, co ty barvy pocita a ne pak uklada :)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    porovnání mojeho a mentolovo času je zhruba 2x. benchmarkový výkon našich procesorů v multithread benchmarku dle passmark je taky zhruba 2x. tak potvrzuji, že do čtyř cores lightroom škáluje dobře.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    tak jsem přidal svoje měření do tabulky na nástěnce a seřadil jsem to.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    tak jen pro zajímavost na NTB po clean instalaci mi to slezlo na tom prvnim o 16 a druhym o 31 sec... ale ten notes sem reinstaloval asi poprvy po 4 letecha a dal system na SSD... takze kdo vi co ma jakej vzynam :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ARMADILLO: Teoreticky plne souhlasim, ale prave pro to SSD zatim nemam podklady(tedy pri stavbe PC bych radsi dal penize do CPU nez do SSD)

Respektive maly SSD pro system a HDD pro data..
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    HUGGI: Zatím co jsem našel za info jak zrychlit Lightroom - píšu zjednodušeně tak jak to chápu já (a co se mi osvědčilo v praxi):
    - CPU (to je jasné :) ale není to 99%)
    - GPU (Develop modul z něj hodně těží)
    - SSD (Obecně platí, že je lepší menší cache na SSD než velká na HDD)

Takže pokud zněl dotaz jen na SSD tak moje odpověď z načtené teorie a teď i ze zkušenosti = pro Lightroom určitě co nejrychlejší SSD :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ARMADILLO: Nemam, proto jsem se ptal zda nekdo netestoval to ssd;)

Ale kdyz jsem testoval muj MBP s ssd oproti o 3roky novejsimu imacu s HDD tak ten imac byl 3x rychlejsi (stejna frekvence jen novejsi rada procesoru a lepsi grafika, disk mnohem pomalejsi)
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    MENTOL_: Hledám něco kolem "Crystalwell" a nenacházím zatím nic, kdyžtak mě někam nasměřuj prosímtě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam