• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: jj, do posledni verze 6.14. Pokud neplanujes do roka prechod na CCC a nepotrebujes PS, pripadne koupi noveho fotaku (protoze do LR6 uz nepredpokladam zadnou dalsi podporu), tak to vyjde priblizne jako rok CCC+PS.
      Ale to CCC je asi fakt sviznejsi, mozna nema smysl to odkladat? Ted zrovna konsoliduju archiv po konci 2017 a je prijemny, ze 13GB souhrnny katalog za x let je po upgradu polovicni :) Co me na druhou stranu rozciluje je generovani nahledu - i pri 3-4 paralelnich operacich to neni schopny vyuzit vic nez 50% 6x CPU v prumeru, zoufalstvi :) Nicmene z nasich testu i reakci po netu vyplyva, ze se to chova svizneji i v developu. Tj koupit starou 6tku a nemit nejakej performance upgrade, ktery ma sanci se zlepsit, na stavajicim HW, je mozna skoda.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      Kdybych si teď koupil krabicový Lightroom 6, tak se mi ještě updatuje až do poslední aktualizace z konce roku, že jo?
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      UMIAKI: dělal jsem v tom jen pár hodin, žádné problémy.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      UMIAKI: dark table je rychlý a vypadá slušně. ovládání a klávesové zkratky jiné než Lightroom, Ale výstup vypadá zajímavě.
      rychlost neporovnatelné
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      RATTKIN: A jinak co? Má to smysl zkoušet? Je to stabilní?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      RATTKIN: Neklesej na mysli. Vsadil bych se, že do pěti až deseti let to máme taky!
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      teď koukám na první windows build Darktable. Je tam vestavěný náhled přes ctrl-z který ukáže zaostřené body!!!!!! v lightroom na to čekám už kolik let a pořád nic.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: podle me ted frcej ty midi kontrollery :)

btw. neporidil si tady ekdo nakonec ten loupedeck a nepouziva ho?
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Pouzival jste nekdo uspesne obdobnou multitlacitkovou mys v LR? Jsem zvyklej ze svy mysi na boku ladit porad volume, prijde mi, ze ovladat nejcastejsich 6/12 slideru nahoru dolu tim numpadem by mohlo byt docela prakticky, ale porad jsem se neodhodlal :) pripadne jak lze kombinovat s Alt/Shift atd?

MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      Zkouším ten novej Auto tone, začíná to bejt celkem použitelný, ale stejnak nepřekvapivě v nějakejch jen trochu složitějších situacích expozičně to smaozřejmě neudělá správně a na můj vkus dává moc vibrance/saturation, ale jako jo, tenhle směr se mi líbí :)
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      Tak už vím, trialka CC už mi nejede, takže nemám dostupný Develop module, ale Export pořád frčí. Takže jsem provedl test na Dell Precision, Win 8.1 64-bit, i7-4702HQ 2,2 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, Nvidia Quadro 1100.
      ACDSee nerozezná žádné úpravy z LR nebo jen některé, ale nemůžu zjistit které, protože nemám ten Develop module.

Časy:
      ---ACDSee bez úprav: 2:41 a 3:05
      ---LR bez úprav: 1:08 a 2:07
      ---LR s úpravami: 2:34 a 6:21

Soubory bez úpravy se mi líbí trochu více z ACDSee než z LR (mají více detailů).
      Časově je to celkem jasná výhra LR, ale je zajímavé, že ACDSee vytěžuje RAM na cca 700-900MB, ale LR zhruba na 3000 MB, oba dva vytěžují CPU na 70-90%.

Soubory pro srovnání - http://leteckaposta.cz/872339729 (20.3 MB)
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      MENTOL_ HUGGI: Nemám subscription, takže těžko :/ Už jsem byl v procesu nakupovanání předplatného Adobe CC, ale když jsem zjistil, že nejde nijak ojebat jejich cenový rozdíl mezi EU a US, tak jsem začal vážně hledat jinou alternativu. Našel jsem ACDSee a zatím jsem nenašel nic, co by mi chybělo.
      Nicméně - ještě zkusím jestli u sebe rozjedu trialku, abych to porovnal.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: oki ;)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: 1:40, ja tomam tradicne nejaky zaklety :)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: divny - ta sestava "i7-7700K @ 4,2GHz, 32GB RAM, GeForce GTX 1060 3GB, HT off" ? kolik dava 7.0.1 s HT off?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: me to teda ten HT kdyz ho zapnu zhorsi o 20s na 2:00 (7.1. release)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      UMIAKI: jen kdybys provedl na stejnem stroji i export v LR a udelal pak jeste nejake obrazove porovnani nakolik je to stejne.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Delal jsem zrovna taky test toho posledniho LR 7.0.1 a na stejnem systemu (zatim jen notas Dell XPS 15 s i7-7700HQ) to pri exportu jeste bez HT poskocilo oboje na uroven meho tehdejsiho desktopu (1:55>1:38 a 5:03>4:20) a po zapnuti HyperThreadingu v BIOSu (ktery u drivejsich LR verzi nemel moc efekt na export jako takovy) se plne rozliseni jeste urychlilo na 3:43.
      Take mam nedavno vykouseno, ze import s generovanim previews je na masine s HT zapnutym meritelne o neco rychlejsi, tj. pokud by pri editaci nedochazelo k horsimu chovani nez bez HT (coz se spatne meri a z principu vzdy platilo, ze radeji mene rychlejsich jader nez vice pomalejsich/"delenych"), tak bych asi zmenil svuj pohled na cely HT jako takovy a nechaval bych ho zapnuty v novym LR.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      UMIAKI: Nejsem si jistý zda je to srovnatelné, protože netuším zda ACDSee podporuje všechny úpravy z LR (případně zda je umí z XMP přečíst (raw konvertor používá stejný, ale to nemusí nic znamenat)
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      Zkoušel jsem ten test2 na ACDSee Ultimate 2018 a kdyby to někoho zajímalo tak na:
      Dell Precision, Win 8.1 64-bit, i7-4702HQ 2,2 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
      to trvalo:
      1000 px ------ 2:41 s
      full res ------- 3:05 s

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam