• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Jo, tohle už mám, SSD jako bootovací a Windows disk a na něm cache. Ale přemýšlel jsem o dalším jako globální cache pro data na HDD.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: ale tak ja myslim ze mit na SSD system + treba nahledy je prave celkove dobry zrychleni kompu, spis de vo to nemit tam fotky bz zalohy nebo katalog bez zalohy.... resp sem myslel ze SSD jako syst. disk je dneska celkem standard...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Ok, díky, tak aspoň ušetřím za SSD :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    jeste jsem kdysi koukal na tabulku kdy to typek kombinoval katalog/data/nahledy po ruznejch diskách ssd/hdd a vsechno to vychazelo +- podobne...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: ja nevim jestli tohle je to co sem onehdá zkoumal, ale tady to typek testuje a ten rozdil je naprosto mizivej... mezi SSD a HDD....
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Normální člověk si koupí 500 GB SSD a stačí mu to. Ale když mám 4 TB dat... :(
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SKALARIAK: Myslel jsem to tak, že na SSD se vyhradí část nebo celý disk, kde budou duplikovaná data z HDD (čímž tady myslím plotnový disk). Ta se budou samozřejmě číst nebo zapisovat mnohem rychleji a až ve volných chvílích se zapíší na HDD.

Tohle by mělo fungovat zcela transparentně, tj. pro aplikace ten SSD vůbec nebyl vidět jako mezikrok, ty by si myslely, že čtou z HDD, ale mnohem rychleji.

Myslím, že by to mohlo být praktické, protože například by na SSD mohlo být deset posledních zakázek a s těmi by se pak pracovalo mnohem rychleji.

I když teda něco podobného jsem zkoušel, ale přes symbolické linky (vytvořené ručně). Tj. data jsem měl jen na SSD a na HDD byl adresář třeba C:\Fotky\Zakazka385, který nic neobsahoval a byl to link na SSD. Ručně je to otrava, tak přemýšlím o nějaké aplikaci.

Jsou na to aplikace třeba Intel Smart Response Technology (zdarma se správným řadičem) nebo FancyCache a asi další.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    BLACKX: jeste trochu vysvetli?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Nezkoušeli jste někdo použít SSD jako cache pro HDD? Jsou na to aplikace, které by to měly transparentně zpovoznit a my jsme asi ideální cílová skupina.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    EGGH: zkus zapnout capslock a pak mackej delete :) nevim jestli se to da nekde nastavit, ale treba u hvezdicek to tak funguje. Kdyz mam vypnuty caps tak mi pri zmacknuti 3 na numericke klavesnici nepreskoci na dalsi fotku a kdyz caps zapnu tak preskoci .)
    EGGH
    EGGH --- ---
    Mám nové PC s Win 10 a v developu mi nejde mazat dole ty náhledy fotek - musím mazat po jedné a vždycky když jednu smažu, tak na druhou musím kliknout myší - nejde prostě mazat stylem mačnání delete, delete. Setkal se s tím někdo? V nastavení nic nemůžu najít.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    zaalezi na osvetleni, kdyz to osvetluje klasicka sodikova lampa poulicni tak z toho ty barvy dostat defacto nejdou protoze tam de moc nejsou- index CRI to vysvetluje
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    MYKEZ: Tak tady beru jako neutralni snih. Ale to pak ta obloha utece v modrejch uz do pryc, tak jsem to gradualem posunul zas zpatky. - dobrej postreh!

Jinak je to samozrejme vec do jisty miry subjektivni.
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    IOT_JH: Jak v LR v podobnych pripadech ladis WB? Rucne si s tim hrajes, dokud to nevypada "spravne"? Nekdy mam pocit, ze to u fotek vidim a poznam. Ale specialne u nocnich, kde treba moc neni nejaka neutralni nebo seda plocha, od ktery by se dalo odpichnout, s tim mivam dost problemy. A je tam nejakej WB filtr na obloze, nebo je WB upraveno jen globalne? Diky :)
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    RATTKIN: Tim bylo IMHO mysleno to, jak zacit snimat (proste samospousti na dve vteriny treba), ne jak dlouho snimat a kdy skoncit.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    IOT_JH: jako odpočet? to na moji Sony jde jen do 30 vteřin, pak se musí dát bulb
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    IOT_JH: darktable WB umí, spíš já neumím.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    Dovolil jsem si to poladit v LR. Přestože bych měl dělat radši svoje fotky. Ale vlastně jsem tim došel jenom k tomu, že ten Darktable asi moc neumí white balance :)
    RATTKIN: http://www.jakubhrab.cz/misc/A6303939.jpg
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    RATTKIN: To se dělá časovanou spouští.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam