• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    BLACKX: super! díky moc :-) hned jdu testnout.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    GIF_242: S nakupem Sony A7 III neresim HDR v nicem. Dle mych testu mi snaha o slouceni vice fotek do HDR zatim vzdy vic problemu prinesla, nez vyresila. Testovano pouze v LR, protoze jednak mnozi tvrdi, ze LR je v HDR velmi dobry... druhak nehodlam jen kvuli teto fci tahat nekolik 24mpx obrazku tam a zpet.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BISCUIT13: Tak zkus:

https://www.pastel.cz/extdata/QPicNamesParser.zip

Výstupem je nějaký text, který se zkopíruje do schránky. Pak v LR otevřeš Library->Grid (nebo klávesa G), zobrazíš filtr (klávesa \ ), v něm "Text" a do pole vpravo to zkopíruješ.

Ty pole předtím by měly být "Contains" a ještě předtím "Filename" (nebo může být i "Any Searchable field", pokud hledáš něco dost specifického jako "IMG_1234" a ne jen "12").
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    BLACKX: Vracím se relativně hluboko do minulosti. Nevím jak potom ty názvy souborů využít k filtraci. Ideálně bych si třeba výběr chtěl označit barevně (label). A utilitka by se hodila, občas mám těch výběrů taky víc a ručně to je pruda. Díky moc :-)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BLACKX: no já právě nevím, já jsem vyzkoušel Photomatix Pro, Aurora HDR, Photoshop a Lightroom a v podstatě, když tam není nějakej průser alá listy, tak ten LR mi vyhovuje zdaleka nejvíc. Tedy hlavně z důvodu, že nemusím pouštět nějaký další soft. A výsledek je pak imho super duper. Na druhou stranu pravdou je, že třeba ta Aura nebo Photomatrix tam mají plno presetů, které jsou fajn, na rychlé proskákání a vizualizaci toho co z toho jde udělat. Na třetí stranu, ty presety jsou za mně stejně nepoužitelné, tak to pak člověk ladí ručně.

Jako ono to HDR není všelék, ale sem tam ho prostě potřebuju. Zvláště když si třeba doma zapomenu přechoďák.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BISCUIT13: Díky, je to hezky udělané, ale mám dojem, že by to zpracované v LR vypadalo hrozně podobně. Snažil jsem se už včera večer najít nějaké výhody Aurory proti LR a v rychlosti pročítal jsem různá srovnání a recenze a v podstatě pořád nevím :) Možná je to snadnější na použití a má to vrstvy, ale v zásadě nic, co by LR nezvládl. Řešení těch artefaktů v listí, jako bylo dole, ale tam se to stejně dělá tak, že se vybere jedna správná expozice a maskou se použije na tom místě... to už zrovna můžu udělat v Photoshopu.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    BLACKX: přihodil jsem klasiku:
    https://drive.google.com/open?id=1dZF4fKLFY6OoC8MG_8qSdOqXynYUSw-R
    jsou to opravdové tři expozice, ale jinak úplně stejnej postup.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    BLACKX: asi jo, ale tohle je jednodussi. ten algoritmus v aurore proste funguje skvele. mas pravdu, ze tohle neni vysoce kontrastni scena. mozna jeste kouknu do archivu a udelam neco typictejsiho.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BISCUIT13: Diky, je tam dobry ten (neznatelny) prechod mezi svetlou oblohou a tmavym spodkem. Ale zase mne prijde, ze uz v originale ten rozdil ve svetlostech nebyl tak velky, tak si rikam, jestli by to nesel ziskat rozumny vysledek uz v LR.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    BLACKX: https://drive.google.com/open?id=1Q9qH9JClxhzHegKun4FREpkIGkaArJft
    dvě verze (světlejší a tmavší) hdr ze dvou pseudoexpozic. dva zdrojové tiffy, které jsem nechal složit aurorou jsem vyexportoval do jpegu pro představu.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Pravdou je, že jak s tím teď "zápasím" a zkouším různé varianty, tak jsem zkusil i variantu, že správně naexponovanou fotku poladím v LR gradientníma upravama a ve finále to nevypadá úplně blbě. Prostě stíny jsem zvednul o cca 2EV, světla naopak ztlumil. Jako bylo s tím sraní, ale ve výsledku to asi vypadá nejlíp ze všech těch HDR pokusů :-D

Na druhou stranu na pravé HDR asi jenom tak nezanevřu, jsou situace, kdy je prostě super fajn, když mám reálně naexponované fotky a můžu si je složit.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BISCUIT13: Měl bys nějakou ukázku, jak to vypadá? Úplně ideálně před & po - zdrojovou fotku a pak po tom všem procesingu :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    BISCUIT13: jako asi je to taky řešení, s dnešníma chipama, asi proč ne.
    BISCUIT13
    BISCUIT13 --- ---
    GIF_242: ja už dělám jen z jedné expozice, kterou si třikrát "vyvolám" v lr (podexp, stred a preexp) s chudým barevným profilem (adobe neutral) a na složení používám auroru. zbytek pak ps (obvykle porovnání se střední expozicí a případně zpětný prolnutí, doostření, lut).
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: je to tak...
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SKALARIAK: Jako HDR?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    GIF_242: mě už to čoveče pustilo asi před 8mi lety a jsem tomu rád :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    V čem skládáte HDR? Já to do teď dělal v LR, ale už mě začalo srát, jak to dělá takové mapy. Pokud je někde chyba u mně tak pls co mám dělat jinak. Případně co jinak nastavit. Jako je mi asi jasné jak to vzniká, ale proč to konkurenční soft složí vcelku ok, a LR ani prd. Resp. v LR nejde nic moc nastavit :(. Když ty samé fotky načtu do PS a dám složit HDR, tak to taky složí správně. Takže proč LR dělá tohle :(

Ten PS mi na skládání do HDR přijde těžkopádnej. AURORA mi přijde vcelku ok, ale narazil jsem tam zase na jiné problémy, které mně serou :-/.

Na druhou stranu, když to pak uložím do FullHD tak není vidět nic (tohle je výřez ze středu fotky) :-D

BLACKX
    BLACKX --- ---
    Nahlásil jsem bug na LR Classic Windows, který se*e už roky, ale až teď jsem ho zformuloval :)

Pokud se vám to taky děje (jako že jsem si tím skoro jistý), tak to podpořte a třeba to opraví:

Incorrect click position on Windows | Photoshop Family Customer Community
    https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/incorrect-click-position-on-windows
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MENTOL_: díky za osvětu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam