• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MINER
    MINER --- ---
    OCTOPUSS: Je to nějaký svinstvo z MacOS. Google říká, že ho zneužívá Applí aplikace Photos, ale tu já vůbec nepoužívám a nemám tam žádný fotky. Musí to trigovat i něco jiného, i když nevim co, ani k čemu to je. Každopádně mi zpomaloval LR, a po sestřelení zase jede rychle.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MINER: To je nějakej subproces pod tím hlavním?
    MINER
    MINER --- ---
    OCTOPUSS: Teď mi LR taky zpomalil pekelně. Přesně jak popisuješ, pomalý UI. Kouknul jsem, co ho brzdí. Na pozadí photoanalysisd žere 60 % CPU. Cvičně jsem ho sestřelil, a jede to zase jak má…
    Jenom hint, samozřejmě to u tebe může být něčím jiným.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Zkusil jsem ted par testu na svym M1 Air (s thermal modem, nezpomaluje), 16GB ram a jen 7core GPU - ve vsech pripadech je export s GPU rychlejsi a cim vetsi rozliseni tim dramaticteji.
    Export beznych fotek z praxe (ne ten nas drastickej test) s odsumem a doostrenim a remove CA atd v HD velikosti byl rozdil cca 10%.
    Export v 3000px uz GPU trvalo cca 65% CPU casu a u 6000px z R4 (9500px max) jen polovinu.
    Tj. urcite nechavam zapnuto a budu doufat, ze to casem umozni i pro tvorbu nahledu, ale bojim se, ze jak to maji blbe rozdeleny mezi zpracovanim pro Library a Develop, ze to neprijde.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MINER: V tyhle krizi mam u sebe vzdy par vytistenych fotek a ty same zdroje tisku, promitnu na monitoru, dam vedle ty tisky a nastavim jas (pokud delam na web tak vic jasu lehce, pokud do tisku tak i min.). Ale je to spis krize nez navod jak kalibrovat ;)))
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MERTLAS: S tim se taky netrapim i na M1, nedelam toho tunu, ale kazdopadne to neni k tematu.
    Ja se nechci tahat s MBP "jen" kvuli 70% vykonu CPU navic na konverze do DNG, nahledy a export, kdyz v developu nedrhne pri hlavni praci nic, ale kdyby to vic jader GPU nejak razantne zamichalo, pripadne i v Topazu, tak je to pak na zvazeni.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MENTOL_: Vcera jsem spojoval hdr fotky a ty nasledne do panoramy a bylo to vcelku rychly 🙂 cas jsem nestopoval, ale vlastne je to rychly natolik, aby me to netrapilo se tim vubec zaobirat 🙂
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: na klasik M1 bych asi rozdil moc necekal, ale mohlo by to byt zajimavy na Max nebo aspon Pro verzi, zvazit do budoucna. A vic nez export by me vlastne zajimala tvorba nahledu.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    SKALARIAK: tak blbost, to byl rozdíl mezi tou verzí co nebyla ještě pro M1 a teď, jinak je to pár vteřin takže hovno :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    export na M1 ten export 0:45 vs 1:03 resp 1:52 vs 2:41 takže zrychlení o nějakejch 30% což je slušný...
    MINER
    MINER --- ---
    ALI: Ano, jde mi o kompromis, když člověk zrovna nepracuje na post-produkci Matrixu, ale i tak chce dělat fotky, když má na to zrovna čas.
    ALI
    ALI --- ---
    MINER: ja jsem kolorista (takze delam primarne video), ale jina varianta nez mistnost se sedejma stenama a 6500K osvetlenim neni. vsechno ostatni je kompromis a ocim (mozku) v tomhle smyslu nejde verit.
    MINER
    MINER --- ---
    ALI: Barvy jasný, ale jas se liší podle dne a místa (notebook).
    Jaká je alternativa?
    Umělé osvětlení v noci vs. přirozené světlo od oken, byť potemnělých, je dost velkej rozdíl.
    ALI
    ALI --- ---
    MINER: menit barvy a jas monitoru na zaklade slunicka je naprostej nesmysl a cesta do pekel
    MINER
    MINER --- ---
    Máte nějaký fígle, jak nastavovat jas displeje/monitoru podle odlišného světla, kde člověk upravuje fotky?
    Občas se třeba ráno divim, co jsem to večer udělal:)

Chápu, že vyladěný stabilní zaclonění by bylo nejlepší, ale toho nejsem schopný docílit.
    Má to nějak někdo v malíku i bez toho?
    SANTUS
    SANTUS --- ---
    Nekdo tvrdil, ze jakoi klikaci neseser si oblibil tohle: https://www.logipole.com/metadata++-en.htm

Mozna, ze by se ti to mohlo hodit. Ja osobne jsem klientem nize zminovaneho exiftoolu (vicemene jen import exifu z RAW do JPG).
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    IOT_JH: Zkus hledat ExifTool... je to teda aplikace spouštěná z příkazového řádku a musíš si zjistit ty parametry, ale jinak by to mělo zvládnout kopírovat metadata odněkud někam a taky zpracovat vše v podadresářích. Tj. s trochou štěstí nebudeš potřebovat nic jiného.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    MINER: Je to tak. Mám velký katalog, kde mám všechno a taguju si tam konkrétní lidi. A pak každý den posílám vyexportovaný katalog z katalogu jen s výběrem na úpravy někomu jinýmu. Jenže v mezičase si ještě třeba dooznačím nějaký lidi a když mi příjdou zpátky úpravy, tak je tam konflikt.

Scripty neumim, ale je to asi cesta. Zkusim googlit, nebo to na někoho hodit :)
    Dík
    MINER
    MINER --- ---
    IOT_JH: Jakože úpravy máš v catalogu-1, ale keywords v catalogu-2?

Jestli to jsou rawy, a ne .dng, tak jednoduchej script, který u .xmp souborů se stejným jménem přehodí tagy.
    Soubory .xmp jsou vlastně .xml, takže easy task.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    Potřeboval bych přenést metadata o úpravách z jednoho katalogu do druhýho, ale v tom druhým zachovat keywords. Nějaké nápady, jak na to?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam