• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      KARYSLAV: jo ty dva starý počítače nahradím jedním novým, ale jestli by nebylo lepší udělat upgrade stolního a vzít k tomu nějaký obyčejný notebook nebo jestli se Macbook pro s m1 vyrovná nejnovějšímu Intelu
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      MIKEKT: to tím nahradíš asi spolehlivě. Nemám sice macbook ale mini, a jede to svižně. Po netu najdeš spoustu recenzí na youtube určitě, možná i se srovnáním (jestli teda trochu zvládáš anglicky)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MIKEKT: Nevím, jak se tomu správně říká :) V angličtině je to RDP - Remote Desktop (Protocol) - můžeš z jednoho počítače pracovat na druhém přes síť, přenáší se obraz a pak to kvůli animacím může být zbytečně trhané a nepohodlné.

BTW narazil jsem na druhé místo, které se animuje a ten trik to vypíná - porovnání mnoha obrázků vedle sebe na obrazovce pod klávesou "N" (Survey?). Při vyřazení fotky se to okamžitě přeuspořádá. Je to rychlejší, ale míň přehledné, asi to chce zvyk.

m1 nemám jak otestovat. Sám Maca nemám, v tabulce není, PugetBench je asi jen pro Windows, tak nevím, jak to zjistit.
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      BLACKX: co je vzdálené připojení?
      Jak je na tom třeba porovnání m1 procesoru s tím tvým novým intelem?
      Já přemýšlím, že místo starého pracovního notebooku koupím Macbook pro m1 a nahradil bych tím i cca 7 let starý stolní počítač s i5
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Věděli jste, že v Lightroomu je možné vypnout animace? Mně konkrétně otravuje animace zoomu, která je zbytečně pomalá (a celkově zbytečná).

HOWTO: Turn off animations in Lightroom 5 | Mu-43
      https://www.mu-43.com/threads/howto-turn-off-animations-in-lightroom-5.54173/

I když je to postup pro LR5, tak to pořád funguje a zdá se to rychlejší. Zvlášť to ocení ten, kdo zkouší pracovat přes vzdálené připojení.
      MINER
      MINER --- ---
      Používá někdo s počítačem dohromady i tablet pro úpravu fotek?
      Hlavně mi jde o citlivost na sílu pro změnu velikosti štětce/úprav, páč bez toho je to zbytečně pomalý.
      Nějaký zkušenosti s něčim?
      Jako třeba iPad Pro jako secondary monitor?
      Nebo má někdo nějaký setup, který mu přijde produktivní?
      MINER
      MINER --- ---
      Tyjo, možná trivka, ale já to nevěděl.
      Alt zjemní úpravu bodů Tone Curve zpomalením pohybu.
      Fakt jsem to nevěděl, možná tu budou další takoví:)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      BLACKX: ta 12. generace ma absolutne nejrychlejsi single-core na tech rychlych jadrech (a specielne s DDR5 v LR podle Pugetu), to je to co pak udela tu odezvu, nezavisle na tom jak jsou pak vysledky pri plnym vytizeni vsech jader.
      Osobne si myslim, ze to je lepsi cesta mit cca 8 co nejrychlejsich jader a pak to doplnit hromadou pomalejsich na exporty importy atd, jak dela Inter ted a Apple (akorat v uplne jiny hladine efektivity). Ryzen 7000 bude zase celkove skok, ale to jednojadro myslim nedosahne mozna ani k 12.gen. natoz pak 13 (multi ale asi prekona naopak).
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MENTOL_: Mám DDR5 na 4800 MHz, CL40... ještě přemýšlím, jestli zapnout nějaký XMP profil, mělo by to zvládat až 5600 MHz.

Co jsem zatím stihl zkusit LR při práci, tak ten rozdíl v rychlosti je do očí bijící. Ale nevím, čím to hlavně bylo. I jen zmáčknutí Tab nebo Ctrl+Shift+F (skrytí UI) je teď výrazně rychlejší (ale pořád je vidět, že Adobe to má blbě udělané a u toho druhého se postupně schovávají jednotlivé panely po stranách a po každé změně se překreslí celé UI znovu a znovu).

Jinak jsem nechal disky a vyměnil všechen hardware okolo, takže je to pořád stejná instalace Windows, kromě ovladačů se nic nezměnilo.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      BLACKX: s 12th gen jsem cekal vetsi rozdil i na tom malym rozliseni od ryzenu, ale asi se blizime k teoretickemu minimu :) U vetsiho to pak odstupuje stejne jako s grafikou koukam, mas DDR4 nebo 5?
      Ja se teda dokopu to taky zkusit s 3080 na desktopu, ale kdyz ten M1 Air ma fluidni develop co si s tim nezada a clovek to ani nezapina, kdyz nechce hrat ;)
      Ted by nejvic bodlo, aby byli schopny pridat generovani nahledu pres GPU, prestoze v library je oddeleny zpracovani nejak.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Pořídil jsem nové PC (i12700 + 64GB RAM + RTX 3080) a export s pomocí GPU je teď bláznivě rychlý. V tabulce jsou ode mě testy s GPU i CPU-only, ale s GPU začíná být skoro jedno v jakém rozlišení se exportuje - 21 sekund malé fotky a 30 sekund ty největší. Akorát je to slyšet a má to asi o 150 wattů vyšší spotřebu :) (koukám schválně na wattmetr)

Jak je to rychlé při práci, to ještě nevím. Ale tam tak velký rozdíl nečekám.
      EGGH
      EGGH --- ---
      HUGGI: Nevím teda v čem :D Ta stará verze svištěla, sviští i ta nová ale prostě při retuši tam je malá prodleva a stejně tak při projíždění rawů (fujifilm x-t3 a sony a7III). Ale to není stížnost, je to pořád rychlý, jen tam vidím rozdíl.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      EGGH: to bude v něčem jiném, mám ten úplně základní Air M1 (tedy osekaná M1) s 16GB ram a LR včetně retušovacích funkcí lítá lépe než na čemkoli co jsem testoval.
      CROSS
      CROSS --- ---
      EGGH: Jestli to ale neni spíš tim Lightroomem než hardwarem.
      EGGH
      EGGH --- ---
      EGGH: Koupil jsem nakonec Macbook 16" M1 s 16GB RAM a 1TB SSD. Měl jsem tam starej LR Classic a jelo to slušně. Teď jsem tam aktualizoval novej LR Classic a znatelně se to zpomalilo - třeba klonovací razítko už má cca půl sekundy odezvu, předtím to bylo bez čekání. Jinak to švihá. Píšu to těm, co se budou taky rozhodovat, co vzít - připlaťte si a vemte si verzi s 32GB RAM, případně počkejte na M2.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Neřešili jste někdo že vám při označování fotek barvama v Library při použití numerického bloku LR napíše rovnou "remove flag" místo "set" (tedy jako kdybych to číslo zmáčknul dvakrát)?

Čísla nad nad znaky fungují normálně, takhle divně se chová jen numerický blok(a jen v LR, jinak funguje normálně)
      (MacOS, vše aktualizováno, Apple klávesnice)
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      Aha, tak to na Win není :(
      Chvíli jsem měl naděje, že to vyřeším :D
      MINER
      MINER --- ---
      OCTOPUSS: Je to nějaký svinstvo z MacOS. Google říká, že ho zneužívá Applí aplikace Photos, ale tu já vůbec nepoužívám a nemám tam žádný fotky. Musí to trigovat i něco jiného, i když nevim co, ani k čemu to je. Každopádně mi zpomaloval LR, a po sestřelení zase jede rychle.
      OCTOPUSS
      OCTOPUSS --- ---
      MINER: To je nějakej subproces pod tím hlavním?
      MINER
      MINER --- ---
      OCTOPUSS: Teď mi LR taky zpomalil pekelně. Přesně jak popisuješ, pomalý UI. Kouknul jsem, co ho brzdí. Na pozadí photoanalysisd žere 60 % CPU. Cvičně jsem ho sestřelil, a jede to zase jak má…
      Jenom hint, samozřejmě to u tebe může být něčím jiným.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      Zkusil jsem ted par testu na svym M1 Air (s thermal modem, nezpomaluje), 16GB ram a jen 7core GPU - ve vsech pripadech je export s GPU rychlejsi a cim vetsi rozliseni tim dramaticteji.
      Export beznych fotek z praxe (ne ten nas drastickej test) s odsumem a doostrenim a remove CA atd v HD velikosti byl rozdil cca 10%.
      Export v 3000px uz GPU trvalo cca 65% CPU casu a u 6000px z R4 (9500px max) jen polovinu.
      Tj. urcite nechavam zapnuto a budu doufat, ze to casem umozni i pro tvorbu nahledu, ale bojim se, ze jak to maji blbe rozdeleny mezi zpracovanim pro Library a Develop, ze to neprijde.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam