• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX:
      MENTOL_: jop pomocí dropletu, zatím jsem nezkoušel víc jak asi 40fotek najednou a jdu cestou RAW v LR, finální úpravy v LR > export do JPEG (plný rozlišení) + přidání do katalogu v LR + přidání té akce pomocí dropletu.

A v rámci akce v PS mám i krok "uložení" a "zavření" takže to po sobě uklidí okna.
      Tam jsem bojoval při tom "uložení" proč to chce furt ukládat PSD - tedy otevře se vizuální okno, ale nakonec jsem přišel na to že to jde obejít jiným sloučením vrstev - nedávat "Merge visible", ale "Flatten image" - to vyvolá jen dialogové okno kvality jpeg souboru, které jde nastavit v rámci akce.

Výsledkem je že se mi v LR pobjeví podsložka s exportem, který si hned všimne že s emu fotky změnili a donačte si tu final podobu
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: pouzival jsem kdysi, doostreni, odsum, atd - na jednotlivy soubory nebo mensi mnozstvi dost spolehlivy, ale obcas se stalo, ze to proste nedalo vetsi export. A taky jsem nenasel zpusob, jak v ty akci nebo i jinak smazat ten mezi-Tiff z LR a nechat si jen dodelany JPG z PS.
      Tak dej pak prosim vedet aktualni zkusenost :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Taky jsem na to přišel až teď nedávno. Jak to děláš, pomocí Dropletu?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Pravděpodobně jsem opět objevil Ameriku, ale při exportu v LR, lze využít předem připravené akce(makro) z Photoshopu, kdy LR exportuje, pak se rovnou otevře PS, aplikuje se akce, soubor se uloží (pokud to je součástí akce)

A lze mít takto připravené množství akcí dle potřeby - pro efekty kterých se těžko dosahuje rovnou v LR..
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      XMEDA: Zajímavý. Můžeš zkontrolovat nastavení profilů monitoru ve systémovém nastavení Windows nebo zkusit Color Profile Keeper, který se snaží udržet zadaný profil monitoru i po různých změnách:
      CPKeeper (Color Profile Keeper)
      http://goebish.free.fr/cpk/

Jinak teď dva monitory nemám, ale LR by mělo respektovat profily více monitorů a mám za to, že při tažení z jednoho na druhý se opravdu v půlce tažení skokově "přepočítají" barvy.
      XMEDA
      XMEDA --- ---
      XMEDA: Uz mam overeny cim to bylo. Kdyz pripojim druhy monitor do grafarny, tak si widle podivne prepnout jeho profil jako hlavni a rozhodi barvy v LR. Kdyz ho odpojim a vypnu/zapnu LR, je to pryc.

Ale stejne je to podivny, protoze dobry rok byly oba monitory zapojeny a behalo to korektne.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: jj, na tu rychlost práce je benchmark od Puget Systems. Ten jsem sice u sebe nedokázal rozjet, ale na webu jsou výsledky z různých systémů, což je to fajn pro orientaci.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Já trošku myslím že ten už lehce pozbyl důležitosti, ačkoliv se rychlost LR moc nepohnula, tak výkon procesorů ano a reálně by to spíše chtělo nějak měřit rychlost práce v LR než vlastní export, ten už nevidím jako problém (na rozdíl od importu třeba)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Narazil jsem na problém s naším testem. Už mám ty fotky dávno stáhnuté a teď jsem si je zkusil stáhnout znova a test proběhl pomaleji.

Ukázalo se, že u těch, co jsem měl dlouho na disku, někdy došlo k tomu, že se aktualizoval jejich proces na novější verzi 5 (netuším jak nebo kdy, není to ani v jejich historii). V originále je proces verze 3, jenže až verze 5 je akcelerovaná pomocí GPU, což ušetří asi 30 % času - do výsledků jsem dal koneckonců CPU i GPU variantu zvlášť, kde je to vidět.

Takže asi bych u toho testování přidal instrukci, ať se po importu souborů ještě manuálně aktualizuje proces na nejnovější verzi...?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: tvl to sem dobrej jantar :) no mohlo by se občas hodit... :)))
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      SKALARIAK: kouzlo casto vynikne kombinaci tech masek - nejen pricitani a odecitani, ale hlavne i Intersect/"prusecik", kterej je schovanej pod pravym tlacitkem mysi na ty masce. Tj vyberes obliceje, k tomu das Intersect s Color Range a na tom teprv tu upravu vysledny kombinace treba.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: To maskování tam pořád je, jen se to schovává :) Když vybereš Masking, tak se otevře vpravo panel a tam je "Range"... a pod tím je jak Color Range, tak Luminance Range. (Nebo prostě klávesové zkratky Shift+J a Shift+Q)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      SKALARIAK: jakože kdybych chtěl vybrat obličeje a stáhnout čevenou třeba tak o rpostě tále nejde, což tvl nechápu, když už tam integrujou "AI" :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: podle mě to luminance a color range masking už dali pryč právě z LR....
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Jasně, pořád je omezený set úprav.

... tady už jsem měl napsanou větu, že to tvoje zatím nejde, jenže ono to víceméně jde, jen jinak :) Takže větu mažu a co mě napadlo:

Color grading:
      - Maskování pomocí luminance range, např. jen světla
      - A pak zabarvení do dané barvy, případně dokonce můžeš třeba přidávat/ubírat sytost, což přes grading panel ani nejde.

HSL:
      - Maskování pomocí color range, např. jen červené
      - a pak posun Hue slideru, Exposure nebo Saturation
      - další slidery jsou rozšíření a ty zase nejdou simulovat pomocí HSL panelu.

Pořád nejdou nějaké složité křivky apod., ale spousta se toho dá nasimulovat pomocí Exposure, Contrast, Shadows, Hightlight, ...
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no ale je to tak, že pořád lze dělat na ten výběr jen ty vybraný úpravy a ne třeba color grading nebo HSL po barvách?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Ty nové AI masky jsou docela super. Zrovna jsem zkoušel u nějaké složité skupinovky:
      - automaticky vybrat pozadí a poladit ho
      - pak automaticky vybrat všechny lidi (jeden klik), omezit to jen na kůži (obličej + ruce = dva kliky) a upravit tohle

Sranda snadné a jde to pak pomocí copy & paste vložit do další skupinovky, kde to jen pár sekund přepočítává nové masky a hotovo.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      BLACKX: Mě to včera trochu v noci vypeklo:)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      HUGGI: Díky, zkusím chvíli s aktualizací počkat :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Pokud používáme pro export Mogrify2 plugin tak při aktualizaci na LR12. je nutný všechny exporty nastavit znovu(jako nové) - nepodařilo se mi zjistit proč, ale všechny mi hlásili "watermark error" - i když v nich takového nebylo.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      OCTOPUSS: Zpomaleni nevnimam, a nedavno uvedenej GPU export je super zrychleni treba. Vlastne jedinou velkou vec co bych ted chtel je generovani nahledu prave taky pomoci GPU, to by bodlo nejvic.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam