• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    GRIGORIJ: díky, máš samozřejmě pravdu.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    LEFTY: rotace primky o 60 stupnu podle daneho bodu...?
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    nebo (možná) poprosím o radu s typem příkladu:

dané dvě různoběžky a daný bod mimo ně. Jak sestrojit všechny rovnostranné trojůhelníky, které mají vrcholy v daném bodě a na daných různoběžkách?
    Je v tom určitě nějakej trik.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Nemáte někdo nějakej dobrej materiál (příklady s řešením) na shodná zobrazení/posunutí? Snažím se to doučit svoji švagrovou a moje matematické sebevědomí dostává na frak.
    Díky všem!
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    Mám takovej dotaz, tak snad mi můžete někdo poradit. Protože jsem matematiku nemla moc ráda a ani na ni nemám buňky ...
    Vytvořila jsem takový koncept na zlatý řez, pomocí logaritmické spirály. Budu dělat dva objekty (půdorys v podobě koláče, jsou vyobrazeny, když si sestavujete log.spirálu pomocí úseček), které budu vedle sebe, že volný prostor mezi nimi vytvoří zlatý řez. A já potřebuji vypočítat, jak ty objekty musí být velké (délka, šířka?, výška?), aby ten zlatý řez vyšel ...

Chápu, že si to nedokážete představit, jsem to asi nezvládla srozumitelnějc vysvětlit. Ale pokud by byl zájem mi poradit, tak přidám náčrty. Děkuju moc.
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    SWEETSKIN: Ja to delam tak, ze nejdriv naucim desitkovej, na kterej je jednoducha poucka, ze "pocita nuly". log 10 = 1 , log 100 = 2 atd.

A z toho si clovek muze odvodit (jesli umi mocniny), ze vlastne se ptame, na co se ma umocnit desitka, aby vyslo to cislo ktery logaritmujem.

A na konci se pak ta desitka nahradi obecnym zakladem, specialne treba tim eckem.

SWEETSKIN
    SWEETSKIN --- ---
    existuje nějaká chytrá poučka o přirozeném logaritmu? (resp. jak vysvětlit inverzní funkci k fci f(x)=e^(-x)?)
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    diky
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    GRIGORIJ: nebo, kdyz na to to tak koukam po ranu s jasnou hlavou, tak hezci reseni najdes ze vztahu S=1/2 bc sin alfa - na stranach b a c ve vzdalenosti q od vrcholu A sestrojis nove vrcholy. Pro q pak musi platit: q^2 sin alfa= 1/5 bc sin alfa => q=sqrt(1/5 bc)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    MAGGIE: nevim uplne, co je "pricka"... ale tak od oka:
    zvol si vrchol, stvor osu uhlu (nazveme ho alfa) jehoz je ten vrchol vrcholem a ved kolmici na tu osu ve vzdalenosti v=sqrt(S/(5*tan(alfa/2))) od toho vrcholu (S je obsah trojuhelniku ABC)
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    budu vdecna za natuknuti k vyreseni prikladu I-b - predem moc diky

http://www.pglbc.cz/files/chemie/matika/okruhy/02_eukleidovy_vety_%20a_%20veta_pythagorova.pdf
    BETULE
    BETULE --- ---
    uz to guglim a zejtra jdu koupit i tabulky. jinak diky, kdyztak se na vas obratim.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    BETULE: pak bych paroafrazoval ATOMOUSEK na "mame zde google"...
    Pokud mas vazne problem jen s nekterymi pravidly, tak se nestyd zeptat tady, nebo jinych relevantnich klubech (nebo mi klidne napis do posty, prinejhorsim Te odbudu odkazem)...
    BETULE
    BETULE --- ---
    ATOMOUSEK: no jo nemám ty tabulky.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BETULE: Nedostatky ze stredni skoly tezko dozenes za tri hodiny. Na tvem miste bych spis hledal nekoho, kdo by to s tebou prosel a rekl ti, co bys mela prostudovat. U stredoskolske matematiky lze tezko mluvit o pravidlech, ale spise o navycich a vybudovane predstavivosti.
    Pokud je totiz ten problem v "nekterych pravdilech", mame zde tabulky.
    BETULE
    BETULE --- ---
    ahoj, sháním někoho na jednorázové doučování, cca tři hodiny, praha. látka v příloze, hlavně potřebuji projít integrály, absolutní extrémy f dvou proměnných, limity a hopitalovo pravidlo.
    z matematiky 1 nebyl problém doučit se sama, ale občas narážím na problém, protože mám mezery ve SŠ matice a některá pravidla neznám. ideálně by šlo o tuto st, čt nebo pondělí 29., ozvěte se do pošty.

pozmat2.pdf (28705 B)
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    OTAVA: ukaz sylabus :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Dovolim si ozvat i sem - potreboval bych nekoho kdo by se mnou prosel statistiku na urovni VS, staci asi jenom zaklady., financi odmena jista :)

(zkousku delam 29. takze to trosku hori :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam