• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    CARB6N
    CARB6N --- ---
    Jeste jsem to trochu upravil...ted to vypada takhle:

CARB6N
    CARB6N --- ---
    Ahoj, potreboval bych poradit nebo aspon popostrcit:)

Zadani: Sestrojte minimalni konecny automat nad abecedou {A,B}, ktery prijima
    prave slova, ktera obsahuji sekvenci AABAB a zaroven nekonci na sekvenci
    AB. (radu mam: Sestrojite tedy nejaky automat, ktery prijima dany jazyk, a pak provedete minimalizacni algoritmus)

Nenapadlo me nic lepsiho nez:

ale at se snazim, jak se snazim nejde mi provect ten minimalizacni algoritmus.
    Uz se s tim trapim par dni a nikde nemuzu vycist, jak na to.

JOLLLIE
    JOLLLIE --- ---
    No asi jo, já dostala jen tohle. Nic víc. O_o
    KEJML
    KEJML --- ---
    JOLLLIE: Předpokládám, že máš převést ta čísla z osmičkové do desítkové soustavy, ale nevím co bys chtěla jako výsledek... jen ta dvě převedená čísla?
    JOLLLIE
    JOLLLIE --- ---
    Ahoj... pomůže mi prosím někdo s těmito příklady?
    (0703)x a (1677)x
    nápověda je: deset je osm

Není to do školy, ale nějak to nechápu :/
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    AIRGURU: Tyjo díky moc! Právě jsi mi vysvětlil to co jsem potřeboval a díky čemu mi chyběli ty podělaný dva body... Jinak na cvika jsem chodil, ale většinu toho se řešila Gaussova eliminace, inverzní matice a lineární závislost vektorů. Na zbytek obsahu přednášek se téměř nedostalo :/
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    CERMINEK: Hele, chodil si na cviceni? Prijde mi, ze ste to tam museli delat. Kazdopadne, zkusil bych to nejdriv tak, ze ti ukazu, jak by se resil ten treti priklad, kdyby tam bylo jiny zadani, a ty si to zkus aplikovat na to zadani, co tam mas :) (zaprvy je to didaktictejsi, a zadruhy se mi to nechce cely pocitat:) )

Predstav si, ze mas prostor funkci generovany bazi (e^x , x e^x).

Co to je? No to jsou proste vsechny funkce, ktere se daji napsat ve tvaru a * e^x + b * x * e^x. Neboli, ktere jdou zapsat jako nejaka linearni kombinace prvku te baze.

To taky znamena, ze pokazdy nemusime vypisovat ty e^x, ale kazdou funkci z toho prostoru jednoznacne urcujou ty cisla a a b. Takze, kazda funkce v tom tvaru odpovida nejakymu vektoru (a,b). Takze treba vektor (2,3) odpovida funkci 2 * e^x + 3 * x * e^x.

Ted. Vime, ze funkce se daji derivovat. Taky vime, ze derivace je linearni zobrazeni (= derivace souctu je soucet derivaci, a derivace(cislo*neco) = cislo * derivace(neco)). Jeste ale navic vime, ze kdyz budeme derivovat nejakou funkci z toho naseho prostoru, tak dostaneme nejakou jinou funkci, ktera ale bude furt v tom nasem prostoru. Kdyz treba budu derivovat tu funkci 2 * e^x + 3 * x * e^x, ktera odpovida vektoru (2,3), tak dostanu 5 * e^x + 3 * x * e^x, coz je funkce odpovidajici vektoru (5,3).

Linearita a zachovani prostoru mi ale teda zarucujou, ze derivovani dokazu reprezentovat pomoci matice! Matice je neco, co kdyz vynasobim s vektorem, tak dostanu jinej vektor. A to je presne to co chci. Chci nejakou matici, kterou kdyz pustim na vektor (2,3), tak dostanu vektor (5,3). Nebo obecne, kdyz ji pustim na vektor (a,b), tak dostanu jako vysledek vektor (a+b,b). Kdyz se nad tim zamyslis, tak zjistis, ze ta matice by vypadala takhle (znacim ji D):

| 1 1 |
    | 0 1 |

Da se to resi bud soustavou rovnic, kde budou ctyri neznamy prvky matice, a dve rovnice, ale porovnanim koeficientu dostanes vsechny ctyri hned. Nebo je dost mozny, ze sloupce ty matice jsou ta derivace aplikovana na vektory (1,0) a pak (0,1). (za to nerucim, ale nejspis je to obecne pravda).

Tedka je pro nas uz i jednoduchy spocitat, jakou matici by mela druha derivace. Protoze druha derivace to je akorat dvakrat aplikovana prvni derivace. Coz je symbolicky D(D(f)) neboli "D * D * f" neboli " (D*D) * f ". Takze matice druhe derivace bude akorat maticove vynasobene D*D. Jak uz ji mame, tak muzeme jednoduse spocitat obraz, neboli v nasem pripade druhou derivaci, libovolne funkce f z toho naseho prostoru. (to muzeme i tak, ze to rucne naderivujem samozrejme, ale ted to delame maticove! :)) )

Pokud bychom chteli pocitat vzor funkce f, pri tom zobrazeni druhe derivace, tak to zas muzeme resit jako soustavu rovnic. Kdyz nam nekdo zada f = (3,4), tak hledame takovy vektor (x,y), aby

D^2 * (x,y) = (3,4) , tj. hledame, na co musime aplikovat druhou derivaci, abychom dostali (3,4). Coz je obycejna soustava rovnic, protoze D^2 je normalni matice.

Alternativne, si muzes spocitat inverzni matici k D^2, ktera dela to samy. Tu kdybys aplikoval na (3,4), tak ti jako vysledek vyjde (x,y).

V tvem pripade je akorat ta baze trochu jina, ze tam pri derivovani skacou nejaky minusy, a taky ma tri prvky, takze ty matice budou 3x3, ale jinak je v principu vsechno stejne :)

K prvnimu prikladu se mozna casem dostanu, ale nedelal jsem to, musel bych ti akorat citovat a prekladat z wikipedie :)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj! Mám tu zadání zkoušky, kde jsem neuspěl...Sice mám odchozeno vše, materiálů mám taky dost, ale pořád to není to co potřebuji..Nějak asi něvím co s tím. Z přiloženého zadání nemám tůšo co s úlohou tři. K té jsem nikde nenašel, nějaký lidsky vysvětlený postup a systém věta-definice-důkaz, kterým probíhali přednášky mi toho moc neřekne... A pak ještě úloha jedna. Tam se dokážu dobrat k vlastním číslům a vektorům, dál už nevím co s tím... celý víkend jsem se to snažil dohledat a nic :/

Neměl by jste někdo chvilku mi s tím pomoci? Díky

ula - 2011 třetí termín zadání.jpg (822236 B)
    LEANKA
    LEANKA --- ---
    poradíte mi prosím jestli dělám někde chybu..mám příklady na jednoduchý a složený úročení..
    Klient si u banky zřídil termínovaný vklad s revolvingem částkou 20000,-. Jaká částka bude na jeho účtě v případě že banka bude úročit vklad úrokovou sazbou 3%p.a. a s úroky 2xza rok za 3 roky? Daň neuvažujte..
    -počítala jsem to jako:
    P=20000,-
    Tr=3 roky
    i=3%pa = 0,03
    úroky 2x za rok

F=20000(1+0,03/2)^6 dělim 2, protože jsou úroky 2x za rok
    F=21868,-

Jaký bude úrok a jaký zůstatek na účtu budeli použito jednoduché úročení. Uvažte daň 15%...no a tady už bádám

sazba za půl roku je 0,015
    U=20000*0,015*6
    U=1800,-
    F=21800,-
    P=F/(1+i*0,85*Tr)
    21800/(1+0,03*0,85*3)
    P s daní = 20250,-

je to dobře?

dvoum spolužákům ten druhý příklad vyšel 21530,-
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Budeme ti držet palce, stačí? :)
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    za 15 minut budu psat zkoušku z Matematiky, nechtěl by mi někdo pomoct? :)
    SHONA
    SHONA --- ---
    LEFTY: prezentace o shodných zobrazeních. není zase tak přehledná, ale pokud si to pořádně přčteš, není špatná. Na stejném polohovém zadání jsou použita všechna zobrazení
    Využití geometrických zobrazení v konstrukcích - Digitální učební materiály RVP
    http://dum.rvp.cz/materialy/vyuziti-geometrickych-zobrazeni-v-konstrukcich.html
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    GRIGORIJ: díky, máš samozřejmě pravdu.
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    LEFTY: rotace primky o 60 stupnu podle daneho bodu...?
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    nebo (možná) poprosím o radu s typem příkladu:

dané dvě různoběžky a daný bod mimo ně. Jak sestrojit všechny rovnostranné trojůhelníky, které mají vrcholy v daném bodě a na daných různoběžkách?
    Je v tom určitě nějakej trik.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Nemáte někdo nějakej dobrej materiál (příklady s řešením) na shodná zobrazení/posunutí? Snažím se to doučit svoji švagrovou a moje matematické sebevědomí dostává na frak.
    Díky všem!
    YYUGH
    YYUGH --- ---
    Mám takovej dotaz, tak snad mi můžete někdo poradit. Protože jsem matematiku nemla moc ráda a ani na ni nemám buňky ...
    Vytvořila jsem takový koncept na zlatý řez, pomocí logaritmické spirály. Budu dělat dva objekty (půdorys v podobě koláče, jsou vyobrazeny, když si sestavujete log.spirálu pomocí úseček), které budu vedle sebe, že volný prostor mezi nimi vytvoří zlatý řez. A já potřebuji vypočítat, jak ty objekty musí být velké (délka, šířka?, výška?), aby ten zlatý řez vyšel ...

Chápu, že si to nedokážete představit, jsem to asi nezvládla srozumitelnějc vysvětlit. Ale pokud by byl zájem mi poradit, tak přidám náčrty. Děkuju moc.
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    SWEETSKIN: Ja to delam tak, ze nejdriv naucim desitkovej, na kterej je jednoducha poucka, ze "pocita nuly". log 10 = 1 , log 100 = 2 atd.

A z toho si clovek muze odvodit (jesli umi mocniny), ze vlastne se ptame, na co se ma umocnit desitka, aby vyslo to cislo ktery logaritmujem.

A na konci se pak ta desitka nahradi obecnym zakladem, specialne treba tim eckem.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam