• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    ARAGONIT
    ARAGONIT --- ---
    prosím pro radu, jak správně spočítat a přepočítat váhu např. stříbra na koruny.
    Např. váha 11gramů x dejme tomu 10kč za gram =?
    Jak třeba napsat na kalkulačce tu váhu..?
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    SPLNYX: a) nevím, co přesně chceš počítat. pokud je takto zadán, pak velikost úhlu beta je stejná jakou velikost úhlu alfa (trojúhelník je zadán jako rovnoramenný), úhel gama je pravý. Stranu c můžeš spočítat podle Pythagorovy věty.

b) trojúhelník je pravoúhlý, můžeme dopočítat zbylé úhly (gama je pravý, beta doplněk do 180). Pak ze sinové věty spočteš velikost zbylých stran. Obsah pravoúhlého trojúhelníka je roven třeba polovině součinu velikostí obou odvěsen. Obvod zvládneš.
    KEJML
    KEJML --- ---
    RAINBOF: To máš asi jinej Wolfram než já, já tam vidím zlomek s logaritmama, numericky pak přibližně 3.00001
    http://www.wolframalpha.com/input/?i=5^3%2B5^9+%3D+%285^x%29^3
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    jo jasne tecka "u" 3ky... ne trojka no tak nic... logaritmus... hmm.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    No kdyz to hodis do wolframu tak vypadne 3...
    KEJML
    KEJML --- ---
    Tohle nemá celočíselný řešení, ti vyjde pětkovej logaritmus z 5^3+5^9 to celý lomeno třema
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    no z matiky jsem nejak vypadl :)
    KEJML
    KEJML --- ---
    RAINBOF: Ani sčítat to nejde. Když máš nějakou takovouhle teorii, doporučuju tu kalkulačku, daj se tam podobný odhady rychle ověřovat, sám jsem to mnohokrát použil :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KEJML: nojo ono se to vlastne scita co...
    KEJML
    KEJML --- ---
    RAINBOF: Už ten první řádek je špatně, 5^3 + 5^9 se totiž nerovná 5^(3*9), což si můžeš ověřit na té kalkulačce
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KEJML: no to jsem nabouchal do kalkulacky problem je ze nevim kde sem udelal chybu :)

dal jsem pokracoval jako

3*9 = x^3
    27 = x^3
    x = 3 odmocnina z 27 což je 3

kdepak je chyba ?
    KEJML
    KEJML --- ---
    RAINBOF: Když nic jinýho, to je takovej problém si tam tu trojku dosadit a nabušit to do kalkulačky? :) I když ti ti odpovídám poměrně záhy, už bys dávno věděl, že pro x=3 rovnice splněná není...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    technicka, proc vysledek
    5^3+5^9 = (5^x)^3

neni 3 ? me to nevychazi o jeden rad pritom je to snad dobre...
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    KATUSA: byt prazska, jdu se tam mrknout - pokud nekdo absolvujete, budu rada za komentar
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    Zdravím, dostala jsem pozvánku, třeba to někdo využijete:

Spirituální matematika

Matematika, jak jste se ji ve školách neučili, a přece jste v Duši měli vždycky přání se s takovou setkat.

Pro učitele, rodiče a všechny ty, kteří se nespokojí s pouhým mechanickým kalkulem, ale chtějí rozvíjet myšlení a objevit vnitřní krásu na poli skutečné matematiky.
    Témata

Dvojí bytost matematiky – svět smyslu a svět kalkulu.
    Pythagorejský mýtus o stvoření světa.
    Sedm základních matematických operací jako sedm bran vedoucích do sedmi různých světů a jejich vztah k vlastní bytosti člověka.
    Imaginace nekonečna.
    Matematika a hudba.
    Posvátná geometrie.

Více: http://www.akademietabor.cz/studium/seminare/spiritualni-matematika
    FRANKVFX
    FRANKVFX --- ---
    Nedoučuje někdo z Vás v Praze matematiku? Potřeboval bych pomoci se základní látkou: matice, diferenciální rovnice, integrály, konvergence, divergence.

Pište, prosím, do pošty. Děkuji!
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Nechcete k nám někdo jít učit matiku? :-)
    Aeb sháníme matikáře na 2. stupeň základky na Praze 6 s nástupem od září. Více v poště.
    KEJML
    KEJML --- ---
    JAKOUBEK: (KEJML) Samozřejmě jsem to blbě opsal z papíru, u toho úhlu ještě chybí jmenovatel, správně je to tedy alfa=(2 pi r1)/r3
    KEJML
    KEJML --- ---
    JAKOUBEK: Za málo, jsem aspoň zase zlehka oprášil geometrii :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KEJML: Děkuju! Už jsem se bál, že se nikdo neozve :) Zkusím to v praxi a dám vědět, jestli se modely povedly. Ještě jdou díky moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam