• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    Díky moc!
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj všem, tak se opět pachtím se svou semestrální prací na matiku a jsem opět v ouzkých :(

Mám kružnici a lomniskátu a vypočíst obsah mezi nimi, pokud jsem správně vydedukoval, která plocha se po mě chce (viz. pdf), tak mě napadlo, že ten obsah je vlastně dvojnásobek rozdílu čtvrtiny lomniskáty a kružnice... Je tahle úvaha správná? Šlo by to tak vypočítat?
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    MIXXX: Jojo, s Martinem Krynickým jsem se už párkrát potkal. Doporučuji si přečíst jeho články ohledně vzdělávání. Má to v hlavě hodně srovnané a říká pravdu až drsně upřímně.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MIXXX: přidala jsem to na nástěnku, dobrý tip!
    MIXXX
    MIXXX --- ---
    SMARTCHIN: Na SŠ matiku je moc pěkný (alespoň dle mě) tenhle webík: http://www.realisticky.cz/
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    SMARTCHIN: zkus někoho v záhlaví, třeba to vyjde ;)
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    Ahoj, mám problém a potřebuju ho řešit. Přijali mě bez přijímaček na VŠ a teď zjišťuju, že si po čtrnácti letech z matiky nepamatuju vůbec nic, přestože mi vždycky šla. Našel by se někdo z Prahy, kdo by mi to v průběhu ledna nalil do hlavy? Ideálně rovnou v kombinaci s fyzikou.
    Potřebuju se dopracovat k limitám a derivacím, ale nutné bude i opakování středoškolské matematiky. Řekněte si, co za to, dle svých požadavků. Díky.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ták a další dotaz na cestě, vážně si začínám připadat jak totální pako... Mám určit obsah plochy ohraničení lomniskátou a kružnicí, když jsem si je vyplotil, tak jsem zjistil, že nevým, kterou plochu si to vlastně mám vyšrafovat a určit její obsah.
    Zadané křivky viz. odkaz:
    (x^2+y^2)^2=18(x^2-y^2), x^2+y^2=64 - Wolfram|Alpha
    http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x%5E2%2By%5E2%29%5E2%3D18%28x%5E2-y%5E2%29%2C+x%5E2%2By%5E2%3D64

Osobně myslím že to je plocha vně lomniskáty a uvnitř kružnice, ale nedokážu říci, jestli to tak opravdu je.

Poradí někdo prosím?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    GRIGORIJ: Áha... Jak tak googlím a koukám, tak ve Wordu to musím psát jednoduše jako L :)
    Ale moc díky...
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    CERMINEK: tak pokud mas jine pocatnecni podminky, tak to samozrejme vyjde jinak :)

Nedari najit kde? Ale nevim, proc to resis, je to jenom notace, klidne si tu transformaci oznac Bž(.) (kdyz nekde uvedes "kde Bž(.) znaci laplaceovu transformaci)
    To divny L je proste L v jinym fontu LaTeXu ($mathcal{L}$)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    GRIGORIJ: tak výsledek má být 5-x^2+3e^2x a dobral jsem se k němu, opsal jsem počáteční podmínky z úlohy od vedle...

Stále se mi ale nedaří najít to "divný L", Laplaceův operátor s transformací nesouvisí. Co to prosím je za znak? Někde se to píše jako L, ale ve většině litaratury, je to to "divné L" :D
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    CERMINEK: jo, vysledek je chybne v zadani. Je to videt na prvni pohled - neni zpusob jak bys derivovanim vysledku v zadani dostal "x"

CERMINEK: laplaceuv operator nema s lapalceovou transformaci nic spolecneho a je to "nabla na druhou"

jinak na tom druhem odkazu vypada tvuj postup rozumne, ale v tech tvych sipkach jsem se trochu ztratil... nejspis numericka chyba (trivialniho charakteru - ja je delam porad a pro overeni pouzivam nize zmineny wolfram)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Příloha tayd u toho příspěvku... Podle wolframu mám taky vásledek blbě... Kua... Kouknete na to prosím, kde je chyba?

Jinak ještě dotaz a budu vypadat asi jako úplný debil ;) při Laplaceově transformaci se píše takové to dívné L - nevím co to je za znak a jako Laplaceův operátor se píše nabla - co to je za znak a kde je vůbec ve Wordu?

WP_000791.jpg (4823854 B)
    KEJML
    KEJML --- ---
    CERMINEK: Přílohu jsi asi zapomněl připojit, ale Wolfram Alpha potvrzuje GRIGORIJův výsledek: http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%27%27+-2y%27+%3D+4x+-+2%3B+y%280%29+%3D+2%3B+y%27%280%29+%3D+1
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    GRIGORIJ: Tak přepočteno, postup vč. výsledku v příloze, ale vůbec to nesouhlasí s tím co má vyjít (cos x + e^x)... Mám tam tedy něco blbě, nebo je chybně výsledek v zadání?
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    GRIGORIJ: Díky! Jdu to přepočítat :)
    GRIGORIJ
    GRIGORIJ --- ---
    CERMINEK: podle mne je vysledek blbe, ale tvoje reseni taky :)
    jestli na to dobre koukam, tak udelas lapace leve strany a polozis to nule, ale ten obraz se nerovna nule, ale obrazu prave strany L(4x-2)=4/p^2-2/p=L(y''(x)-2y'(x)) a z toho pak vyjde y=1/2(-2x^2+exp(2x)+3)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Tak jsem pokročil a povedlo se mi spočíst první úlohu...leč chybně - nesouhlasí mi to s výsledkem v zadání a už přes dvě hodiny hledám chybu, kterou ne a ne najít... Dokážete ji někdo najít prosím?

WP_000788.jpg (799596 B)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    KEJML: Pravda, že tam jsou ty řady...

Dneska se celý den snažím najít něco okolo Laplaceovy transformace, ale aby to nebylo věta-definnice-důkaz, což je něco, co nikdy nepochopím. Prostě aby to pochopil blb jako já :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam