• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    CH_IN_A
    CH_IN_A --- ---
    mel bych tu jedne odkaz na home
    Nauč sa matiku | Home
    http://www.naucsamatiku.com
    specialne pekne udelane videa
    Nauč sa matiku | Videá
    http://www.naucsamatiku.com/videa/

slovensky snad rozumite :)
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    SHONA: tak ono kdyz si neco spocitas behem urcovani podminek tak to pak muzes rovnou pouzit pokud to potrebujes a nemusis to pocitat znova......jako za pochudu to taky jde, ale snadneji se tam neco prehledne.
    SHONA
    SHONA --- ---
    podmínky mnohočlenů jsou nelepší udělat za pochdu, jak psala MAGGIE, ze součinového tvaru před krácením. Kdyby se to dělalo hned (což je určitě správně), tak počítáš ten př. vlastně dvakrát. A na to není čas :D
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    LUKEH: jasný, ale psala jsem to tak, aby to bylo zjevné z toho postupu - co mám tak zkušenost, tak spoustě lidem vyhovuje dělat ty podmínky "za pochodu" víc než ze zadání, já jsem to jako učitelka vždy akceptovala - hlavně že nakonec byly všechny správně ;)
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    Mel bych jen poznamku k tem podminkam - to ze to nesmi bejt +-1/2 by se melo zjistit uz na zacatku z toho, ze jmenovatel nesmi bejt nula. Ono to pak teda vylezlo pozdeji pri upravach, ale je lepsi si udelat vsechny podminky hned.
    MIXXX
    MIXXX --- ---
    Dokonalé děkuji veřejně.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MIXXX
    MIXXX --- ---
    Diky moc, pomohlo mi to pto ten druhy priklad (vytykani zavorky jsem si vazne uz nepamatoval)... Ale ten prvni porad ne a ne :) Ale ja to vymyslim :) Jeste jednou diky.
    STANLEY
    STANLEY --- ---
    MIXXX: OK, chce to umět počítat s mnohočleny, vzorečky a vytýkáním ;)
    U toho prvního sečíst to co je v čitateli (společný jmenovatel! a bacha na znamenénka), stejně tak ve jmenovateli, sečíst co se dá, složený zlomek převést třeba na násobení, použít vzoreček A^2 - B^2 = (A + B)(A - B),ten je tam hned dvakrát, ještě pokrátit a hotovo, případně určit podmínky řešitelnosti

u druhého v čitateli šikovně vytknout z prvních dvou členů "a", z druhých dvou"-b" , podobně upravit jmenovatel a pak vytknout celou závorku (x + y) resp (x - y), pokrátit, podmínky a hotovo :)
    MIXXX
    MIXXX --- ---
    Prosím, prosím, jak zjednodušit následující:
    (((a/(a+1))+1)/(1-((3a^2)/(1-a^2)))
    a
    (ax+ay-bx-by)/(ax-ay-bx+by)

Pro někoho asi triviální, ale já fakt nevím jak na to :( díky.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    MAGGIE: ještě jsem toho moc nepročetla a už jsem našla dva dost podstatné překlepy :( takže s tou extrémní chválou jsem to trochu přehnala (snad to byly jediné chyby, protože jinak je to opravdu zajímavá kniha!)
    FRANKVFX
    FRANKVFX --- ---
    Ahoj, pokud se mezi váma najde borec, který je ještě větší borec ve Statistice 1 (ekonomka), napište do pošty. Sháním doučování. DĚKUJU !
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    MAGGIE: Děkuju, tohle jsem hledala :)
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    kdybych nebyla na rodičovské dovolené a učila zase nějaký seminář matiky na gymplu, tak bych asi občas proložila probírané učivo věcmi z této knihy, kterou jsem dostala k Vánocům - taková populárně-naučná kniha, která se příjemně čte

Matematika, 50 myšlenek, které musíte znát - Tony Crilly | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/156125/matematika-50-myslenek-ktere-musite-znat/
    GIO
    GIO --- ---
    diky moc.
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    u = lnx; u' = 1/x
    v' = 1/x^2 ; v = -1/x...
    GIO
    GIO --- ---
    aha ale moment, ja myslela, ze mam integrovat jen x^2 a ne j1/x^2...sakrys..
    GIO
    GIO --- ---
    znam znam jdu to zkusit diky!
    RADICETA
    RADICETA --- ---
    GIO: Je-li to (lnx)/x^2, pak bych zkusil metodu per partes, kde bych lnx derivoval a 1/x^2 integroval. Per partes znáš?
    GIO
    GIO --- ---
    prosim pekne, nasmerujte me nekdo, co s tim... moc diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam