• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAGGIEučíme matematiku - rady, tipy, nápady
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    SWT: beru cokoliv, treba ji to poímkuze, ikdyz spsi z ni mam pocit, ze je totalne mimo a dostane dalsi kuli :(
    SWT
    SWT --- ---
    MODRAPUSINKA: Hm, můžu ti poslat některý kusy v programu GeoGebra (free), ale jak se dělá náčrt pro nekonečně mnoho řešení jsem buď už zapomněl, nebo "jsem ve škole zrovna chyběl" :)), tak snad to někdo pochopí jako zadání pro jednoznačnější výsledky a rozmaluje to, rád se doučím.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    omlouvam se, ze ted asi neodpovim na co se ptate,ale ja vubec nevim o cem je rec :D takyze segra to z vasich prispevku nepochopila a jediny co mi na to rekla je to, ze maji udelat tohle: Udelat jenom nacrt, pak narysovat a napsat postup konstrukce
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Moc diky za reakce, ja absolutne entusim vo co de, takze to preposlu moji segre a ona se k tomu snad nejak vyhadri. Propada z matiky, tak snad bude vedet o cem mluvite :-D timto pro ni take shanim doucovani v plzni. Psala jsem id maep do posty,ale zatim bez reakce. Takze zatim diky, dam vedet :-)
    SWT
    SWT --- ---
    CIBL: Jo na ty rovnostranný jsem přišel (s tím, že ty řešení jsou dvě pro každý bod M, jedno otočení přímky nedává průsečíky s k), ale rovnoramenný nedávám.
    A BD na pM tam je to p evidentně malý, tak jak jsi přišel na přímku tvořenou body P a M? Spíš mi přijde správnější úvaha THOMASMORTA o té polorovině pM, akorát že mi to řešení až tak neulehčilo ;)

Doufám, že sem pak MODRAPUSINKA hodí řešení, protože mi to vrtá v hlavě :) :)
    CIBL
    CIBL --- ---
    MODRAPUSINKA: Zadání a zřejmě znamená nalézt čtverce tak, aby A nalezelo kruznici k, C lezelo na primce p a body B,D lezely na primce urcenou body P, M.
    Pokud ano, reseni najdeme pomoci osove soumernosti kruznice k (nebo primky p) podle primky urcene body P a M.

Aspon tak by mi davalo logiku zadani i reseni, kdy v uloze a pouzijeme osovou soumernost a v uloze b otoceni, t.j. primou a neprimou shodnost.
    CIBL
    CIBL --- ---
    CIBL: tedy pro rovnostranne trojuhelniky.
    CIBL
    CIBL --- ---
    MODRAPUSINKA: Pomocí shodností (otočení, posunutí, etc..) se dá úloha b řešit tak, že otočíme kružnici k kolem bodu M o 60 stupnu na obe strany. pruseciky s primkou p nam daji 4 reseni pro bod B.
    Druha moznost je otocit primku p kolem bodu M o 60 stupnu na obe strany, pak nam 4 reseni bodu C daji pruseciky s kruznici k.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    SWT: množina pM je polorovina - přímka Ti rozdělí (eukleidovský) prostor na dvě poloroviny, bod M Ti řekne, o které polorovině se bavíme.
    SWT
    SWT --- ---
    SWT: I když teď mě napadá, že jsem se navíc nechal zavést obrázkem v definici rovnostranného trojúhelníku na wikipedii v tom smyslu, že níže napsané předpokládá, že vrchol C je hlavní vrchol a to je předpoklad , který nemusí platit, takže těch trojúhelníků bude "větší nekonečno" ... respektive (si myslím že) pro každý C na k lze sestrojit nejméně jeden rovnostranný trojúhelník MBC kde B je na p
    SWT
    SWT --- ---
    MODRAPUSINKA: hele už je to strašně dlouho (desítky let) co jsem řešil nějaký teoretický geometrie ...
    ad a) netuším, co znamená BD je prvkem množiny pM, takže s tím si neporadím vůbec (jak lze definovat množinu složenou z přímky a bodu?)
    a druhej dotaz - řešení má bejt konstrukcí nebo analyticky?
    pro b) jsem se zatím dobral toho, že těch trojúhelníků je nekonečně mnoho, a možné vrcholy C tvoří souvislou část kružnice k, ale zatím jsem nenašel způsob, jak konstrukčně najít krajní body a analyticky se mi to počítat vůbec nechce :) ... akorát vím, že lze najít rovnostrnný trojúhelník pro všechny C na k, pro které platí, že CM je větší rovno vzdálenosti C od p (ale jak tuhle množinu zkonstruovat mě nenapadá)

jo a taky jsem b) začal řešit pro rovnostranný, nikliv rovnoramenný, a tam umím najít všechny (čtyři) možná řešení (pokud jsem se nespletl)

první věc je, že body M vyhovující té vrchní části nad a)b) jsou dva, pokud se pletu tak mě někdo nakopněte ...

(a můj problém je, že jsem nějak nepobral jak na to aplikovat shodné zobrazení-otáčení)

pokud bude časem k dispozici nějaký komentář nebo řešení tak se rád dovzdělám
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    SWT: posilam zadani :-)

KEJML
    KEJML --- ---
    ELENNA: Dosazením do vzorce: http://cs.wikipedia.org/wiki/Taylorova_%C5%99ada když chceš druhýho stupně, tak tě zajímají první tři členy.
    ELENNA
    ELENNA --- ---
    Nevíte prosím někdo, jak mám v tomto f(x) = √ (1+sin4x) najít Taylorův polynom 2. stupně, když a=0 ? Díky
    SWT
    SWT --- ---
    MODRAPUSINKA: Konkrétněji?
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Prosím, umíte někdo shodný zobrazení-otáčení = potřebuju vypracovat domácí úkol pro ségru, která propadá z matematiky :-(
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    KOB
    KOB --- ---
    KOB: Za doučování samozřejmě zaplatím... a dotyčný nemusí znát vše - pokud se například najde někdo "jen" na komplexní analýzu, budu moc rád!
    KOB
    KOB --- ---
    LUKEH: ano, je to v jednom předmětu, ale náhodné procesy jsou brány jen okrajově...
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    Náhodné procesy mas taky v komplexni analyze?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam