• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    ADD
    ADD --- ---
    VERONIKA22: Tak vidíš, že vaříš. :-) Včera jsi to psala tak, jako že obden obědváte párky a obden tlačenku. :-) A přitom vyvařuješ ve všední den, jak já ani v neděli. :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADD: no on bude asi i zádrhel v tom, že u nás v rodině neumí kloudně skoro nikdo vařit ale péct se umí. takže já považuju za jednoduší upéct moučníky ( jakkoliv složité ) než uvařit dobré jednoduché jídlo. ( takže geny asi taky nepřelstvím ).
    jak popisuješ dnešní oběd tak to chválim - asi bych to jedla. ač tuňáka z konzervy ( v celku né drcelého ) nepovažuju za nic extra mlaskavého - přijde mi to takové bez chuti a zápachu ( takové mdlé ač ryby miluju ). zatim ho dávám jen do těst.salátu kam pak strkám i majonézu.
    ale já mám bohužel doma i na každý oběd i manžela a ten by tvůj oběd snědl jako předkrm a do 30min by zahlásil, že má hlad jako vlk :o(
    takže dnes jsem dělala knedlíky a omáčku s masem.

    já mám párky doma spíš jako schovanou uzeninu, kterou honem vyndám a třeba strčim do franc.brambor.
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    TORUVIEL: recept na celozrnné knedlíčky by nebyl, pls? :)


    CASTROL: taky jsem to četla, prý do tří let... já se proto snažím používat pro zpestření třeba kukuřičnou nebo rýžovou mouku... Ale striktně teda ten "zákaz" celozrnných věcí u dětí fakt nedržím.
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    VERONIKA22: asi tak před osmi lety jsem na tom s vařením polévek byla stejně - taky jsem měla pocit, že bez podravky, masoxu nebo něčeho podobného se fakt nedá obejít. Pak jsem měla období, kdy mi polívky nechutnaly bez zakysané smetany :)) a dneska už jsem pokročila a umím dobrou polívku i jen ze zeleniny, koření a soli. Je to hlavně věc experimentování a pak, a to je možná ještě důležitější, upravení si své vlastní chuti, uvědomit si, že podravka a spol udělá ze všeho stejnou chuť, že důležitý je naučit se vnímat ty jednotlivý chuti.
    Mně se osvědčuje dělat polívku z mála druhů zeleniny, většinou tak tři, zrovna podle toho, nač mám chuť. Je to pak pokaždé jiné,není to jen furt stejná míchano-zeleninová voda.
    Já dělám často polívku po ránu a to jí chystám tak, že si nakrájím nadrobno cibulku, nějakou tu zeleninu, osmahnu na oleji nebo másle se špetkou soli a s nějakou zelenou trávou (libeček, petržel, šalvěj, pažitka, prostě co zrovna urvu), zaleju horkou vodou a za pět minut, jen co se ta voda trochu tou zeleninou ochutí, můžu podávat. Občas tam dám trochu červené čočky (je taky tak za pět minut hotová, ale to nesmím předtím solit), jindy kuskus nebo vločky a tak.
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    TORUVIEL: někde jsem četla, že děti nemají jíst celozrnné...ale už nevím, do jakého věku to bylo..
    ADD
    ADD --- ---
    VERONIKA22: Tak přemýšlím o tom Tvém nezdravém odbývání... Dneska jsem dělala oběd tak, že jsem: zalila rýži vařící vodou a nechala vařit na sporáku, šla něco dělat. Za 10 minut jsem se vrátila, nakrájela červenou papriku, hodila na pánev, nastrouhala sýr, vypnula rýži i papriku, nasypala rýži a jednu konzervu tuňáka na papriku, zamíchala, přendala na talíř, posypala sýrem a šla krmit dítě a sebe. Nepřijde mi to o moc složitější než ohřát párky, nakrájet chleba, nandat hořčici... :-)
    Nevím už, jestli jsi to byla Ty, kdo se kdysi pohoršoval nad maminkou, která krmila dítě čokoládovou sušenkou, ale řeknu Ti, že mi přijde skoro nebezpečnější dávat dítěti špatný vzor ve stravovacích návycích, než se s ním občas podělit o čokoládu. My máme taky mouchy, asi každý nějaké má (a kdo je vzorný v dodržování všech pravidel, bude mít zase nervy v kyblíku), ale tím jídlem si škodíte všichni... Fakt je spousta způsobů, jak připravit zeleninu chutně. Já si třeba pro sebe dělala takové ty lepší mražené zeleniny (čínská, thaiská...), nasypala jsem to na pánev a narychlo osmahla s nějakým kořením na čínu (obyč vitana třeba), i s rohlíkem nebo chlebem je to chutné a alespoň jako změna mezi párky by to bylo dobrý. :-)
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: já se tada masoxům obloukem vyhýbám, protože jsem už před lety zjistila, že masox může polévku zkazit, pokud je člověk zvyklý dělat polévky jemné. Veškerá snaha o vytříbenou chuť je pak v pr..., protože to prostě chutná jako obyčejný masox.
    Pokud chceš mít dobou polévku, tak základ je buď použít vícero druhů zeleniny, nebo jeden či dva druhy, ale nějaké chutné (brambory, pórek, celer, brokolice, květák). A první, co uděláš, je, že zeleninu osmažíš s kořením (kmín, pepř) a trochou soli na oleji, takže pustí chuť a vůni. Pak teprve zaliješ vodou.. Taky mě napadá, že může pomoci krájet zeleninu na drobno, krom toho je to pak hotové max. za 15 minut.
    Ohledně masa nemohu sloužit, protože s ním nevařím,a le obecně se říká, že má-li mít polévka chuť, dá se vařit maso do studené vody,má-li mít chuť maso, naliješ na něj vařící.
    LILY
    LILY --- ---
    QUAACA: nastrouháš/nakrájíš na co nejmenší kousky vcelku libovolnou zeleninu (mrkev, celer, cibule, pórek, květák, kapusta, rajčata...), zejména kořenová zelenina, cibule a rajčata by podle mého chybět neměly, smícháš na pekáči s olejem, solí, trochou koření dle chuti (drcený kmín, pepř, nějaké bylinky nebo kari...), tak půl hodiny pečeš na hodně stupňů, můžeš občas promíchat, ale není nutné, a po upečení rozmixuješ.
    Případně se to nechá nerozmixované, k tomu se udělá nějaká příloha a člověk má výborný oběd. :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CASTROL: ano ano znám - u nás to proběhlo ve věku asi 9měsíců. no sranda to byla a dítě se mi i krapítek najedlo ale fakt jsem nepřenesla přes srdce - že je nenajedené a celé odpoledne před námi. takže asi po 10dnech jsem opět začla rozmělňovat jídlo a podávat na lžičce.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TORUVIEL: a jak ty polívky chutnají? já postupem let pochopila, že bez masoxu či vývaru to nejde ( pokud teda nemluvim o rajský, hráškový...). a pokud ani tu zeleninu nevařím víc jak půl hodiny tak je to prostě jen osolená voda s něčím co tam plave a fakt si na tom nepochutnám. tak buď jsem totální blbec na uvaření polívky nebo nechápu nějaké tajemství ingrediencí :o(
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    VERONIKA22: Polívka je mé oblíbené jídlo, i na jednoduchost přípravy. Žádný vývar ze slepice nepraktikuju, není to třeba. Dělám různé variace bramboračky (různé druhy zeleniny), hrstkové polévky, pro zpestření a když se mi chce se chvilku patlám s celozrnnými knedlíčky (česnek, mouka, olej, domácí čili papričky- ty do všeho, protože oba s mužem ho máme rádi a používáme ve velké míře i tam, kde se zdánlivě nehodí :o). Polévky jsou rychlé a dělám je husté, žádná osolená glutamanová voda a v tom pár mini kousků zeleniny jako to bývalo ve školních jídelnách :-) Taková polévka vydá i za druhé jídlo, alespoň pro mě, a aspoň mám pocit, že jím zdravě (ta spousta zeleniny a celozrnná mouka a tak :-)
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    hlásím, že naše dítě už 2 dny odmítá být krmeno. Nejdřív jsem nechápala, proč odmítá jídlo, ale pak se ukázalo že neodmítá jídlo, ale krmení. chce se krmit výhradně sám a nejlépe zároveň s námi při obědě. zkusila jsem mu dneska výjimečně nerozmixovat zeleninu a maso na šlichtu, aby u toho tak nenaprasil...takže máme hrášek a mrkev po celém obýváku. najedenej není, ale spokojenej děsně :) přidám odkaz na nepovinné dokumentární video: http://www.youtube.com/watch?v=1O_dtc6iGU4

    asi bude dostávat už jen větší suché těstoviny a nebo chleba se sýrem (ten moc nerozpatlá). nějaké další nápady, jak ho nechat najíst samotného a nemuset po každém jídle hodinu uklízet?
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    LILY: tak pomazánka mě taky moc zajímá...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    QUAACA: taky chci!
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LILY: tak dej recept! ;)
    LILY
    LILY --- ---
    LUBAR: jj, pomazánka z pečené zeleniny je vždycky jeden z největších hitů, když se rozhodnu dělat v rámci nějakého slavení chlebíčky či jednohubky.
    MALKE
    MALKE --- ---
    LUBAR: Máš bod - on zvyk uvařit všechno do mrtva je smrtící nejen pro zeleninu. Letos jsem učinila objev století, když jsem poprvé od školní jídelny pozřela zelenou fazolku a zjistila, že správně upravená je chutná! Růžičková kapusta se umístila na druhém místě s hodnocením "poživatelná", což je oproti původnímu stavu taky zásadní pokrok:c)
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    VERONIKA22: a zkusila jsi zeleninu nevařit, ale jen chviličku osmahnout? Anebo - co je ještě lepší upéct? Na oleji s provensálským kořením a kapkou citronu, u nás doma se po tom můžeme utlouct.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: tak ty zdravá jídla pojmenujte nějak nezdravě.. ve finále zjistite,že to není tak hrozné,pokud se to nejmenuje svým názvem..a jak vám to zachutná,tak začnete používat i ty názvy :)

    chlap když se mě takhle zeptal,co to bylo v té misce v ledničce?,tak jsem se ho zeptala,jeslti mu to chutnalo,prý jo bylo to dobré,tak jsem mu řekla,že je to celerový salát se sojanezou,tak mrkal,protože už jsem mu ho několikrát nabízela a on odmítl,aniž by ochutnal :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: když my jsme šílení strávníci. co jen trochu zavání zdravou stravou tak nám nechutná. manžel jí jen tak 20 jídel a žádné jiné kombinování mu nechutná.
    a mně pro změnu nechutná skoro žádná vařená zelenina.

    tim odbýváním myslim - třeba ohřátí párků. když mám v úmyslu strávit v kuchyni 60min tak určitě vařim něco normálně slušného/chutně zdravého. odbývání znamená - že jen dojdu do kuchyně a vyndám něco z mrazáku - to prsknu na pánvičku, do trouby či do horké vody.....nastavim minutku a pak už jen nandám na talíř.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam