• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: ten vysavač je orpvdu hlučný,ak se ani nedivím..on ale vůbec reagoval hodně špatně na náhlý hlasitý zvuk..ted se lekne,ale vyjádři se ve smyslu co to je!?
    s tím odsáváním si teda vůbec nedovedu tipnout..
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ZEMINO: a nemá to taky od tý doby, cos mu vysávala vysavačem nos? tonička se ho od tý doby taky bojí.. i když teď už míň, asi trochu zapomněla.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: mates zvuk vysavače nesnese vůbec,je hystericky,ak jsem vysávala hned jak jsem ho uložila v poledne do postýlky.jak se probudil,tak jsem ho dala do obyvaku a vysála ložnici..během spánku zametu a vytřu.. prach se dá utřít i s probuzeným dítětem.
    ted zvládnu i s matesem vytřit,ale to jen v nejnutnějším připadě :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    VERONIKA22: tak to je další mě nepochopitelná věc! jak se dá uklízet při bdělosti dítěte? my máme parkety + dlažbu, takže to znamená všechny věci uklidit a dát nahoru - vyluxovat, vytřít. to můžu dělat jen s dítětem, sedícím v krmící židličce, ale to vydrží tak nejdýl 5 minut a spustí děsnej řev. takže teď uklízím buď když je muž doma a dítě drží v náručí nebo ho odvezu k mámě a jedu si domů uklidit ;)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CASTROL: to je snad horší než podávání kravského mléka ne? je to plné pylů ( alergenů ) a snad by to děti klidně do 3let nemuseli ne?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: patřím k těm matkám co uklízí a vaří při bdělosti dítěte a při dětském spánku relaxují co to jen jde :o)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: láhev od piva Mates taky rozbil.. se prostě stane!Pokud se nepořežou jen dobře,pro příště si snad zapamatují!
    já "nebezpečné věci" dala do kupy do nějakého šupliky a ten jsem prostě zajistila,v ostatních at si hrabe..
    bavilo ho to řekněme půl roku,pak se koukal jak vařim,pak začal asistovat a když má zájem,tak mu přirazím bobek,at a vařime spolu ..
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LUBAR: a tak to já zas někdy ráda vařím a těším se na to večerní vaření, ale nesmí to být denně, to je jasný..
    s druhým a třetím dítětem už musíš být slušně obrněná :))

ZEMINO: tvé dítko vypadá nevinně - určitě je moc hodný :)) toncle včera rozbila lahev od piva, během toho, co jsem myla nádobí. máme totiž prázné sklenice na dně špajzky, kterou si ráda otevírá. většinou si vyndá ošatku s cibulí a česnekem, ale zřejmě už jí to nestačí. všechny závadné věci mimo dosah bohužel dát nemohu (to bych je musela přivázat ke stropu), ale přidělám konečně alespoň ten bezpečnostní prvek z ikea.

MALKE: seš trpělivá matka! :) určitě se tím učí, o tom žádná, ale někdy je nad moje síly ten bordel pořád dávat do pořádku. uff, takže konec chatování a jdu to tu uklidit :)
    LILY
    LILY --- ---
    Já vařím většinou za účasti dítěte. Takže dítě vysunuje a zasunuje tři obří šuplíky, co tam máme, otvírá skříňky, vyndává věci a místo nich dává prázdné flašky od piva atd.. Každopádně maximálně za půl hodiny mám všechno na sporáku a pak stačí jen sem tam zamíchat.
    MALKE
    MALKE --- ---
    QUAACA: Normálně přes den, batole nechávám škodit, kde se mu zlíbí. Odstranila jsem nebezpečné předměty, skříňky, kde jsou, nechala muže zafixovat, a v ostatních věcech vesele dělá bordel. Mám za to, že se tím učí:) Asi pět měsíců připomínal byt po zásahu batolete vnitřek tanku, dneska už je to sice hrozné, ale ne tolik - už ho nebaví věci jen vyhazovat, takže obvykle sklízím jen pár předmětů.

No a pak taky nejsem nijak zvlášť pořádkumilovná a prostě mě to ne.ere;)))
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: mám hodné dítko :)
    ale ne,vaření pro mě představuje oškrábat zeleninu,dát do papináku,zapnouut plotnu,vypnout plotnu,vytáhnout zeleninu,pomačkat/jinak upravit a hotovo dvatři .. nebo opět oloupat,osmahnoout,zalit,podusit,hotovo dvatři :) pokud se jedná o jídlo pro malého
    pokud ale vařim pro sebe,tak pokud si malý nezvládne hrát sám,tak mu bud něco pustím (pokud opravdu musim vařit)nebo vařim když spí ..nebo si zajdu na oběd někde venku zatímco malý spí..nebo jíme spolu venku
    každopádně,když byl malý jak Tonička,tka jsem prostě dala mimo dosah věci,co by mi vadily na zemi..a "hrál si" jen tkahle
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    QUAACA: vždycky jsem vařila přes den, představa, že bych měla volný čas, kdy dítě spí, trávit tím, že vařím, mě děsila a děsí.
    Pravda ale je, že pořádně vařit jsem začala až ve chvíli, kdy prvorozenému byly plus mínus dva roky, do té doby jsem se poměrně dost odbývala, vařit pro něj nemělo smysl, snědl půl skleničky a byl přecpán. Nicméně s druhým a třetím dítětem mi nezbývá nic jiného a jde to.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    LILY: týjo, to hned vyzkouším, až dojíme dnes navařené, zní to fakt skvěle..
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    ha! objevila jsem med na slazení! jelikož já sama med moc nemusim, trvalo mi to 7 měsíců...je med nezávadný pro roční dítě?
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    VERONIKA22: já jsem třeba dost polévkový typ, nedám na ně dopustit... nejsem ani tak na vývary, jako na zeleninové smetanové polévky.. namátkou: brokolicový krém, dýňový, pórková polévka, květáková, chřestová.. anebo polévky čistě zeleninové bez smetany a tam je potřeba dát koření - nové, bobkový list, pepř, nějakou bylinku (tymián, bazalka).. u těch zeleninových je důležitá ta voňavá kořenová zelenina.. a co se týče bujónu, dělám megahrnec a dávám tak lžíci alnatura bujónu z dm, kterej to chuťově myslím nezachrání
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    hele a vy vaříte přes den nebo když jde dítě spát? já vařím většinou večer, když dítě spí, ale dnes jsem se odhodlala uvařit již během dne, povzbuzena místní diskuzí - batole jsem nechala škodit v kuchyni. a že toho zvládla! než jsem nakrájela maso na guláš, vyházela mi všechno z tašky, rozmačkala zbytek kukuřičných křupek, vytahala umělohmotný mističky a rozdrobila tam šlupky z cibule. na zemi byl větší bordel, než co jsem nadělala s nádobím od vaření. děs běs! myslím, že zemino psala, že vaří denně před procházkou? to máš teda můj obdiv, buď máš hodné uvědomělé dítko nebo dělám něco špatně já ;)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADD: asi jíme v celku normálně jen včera byla taková krize ( mně se nic nechtělo a přitom hlad byl ), že jsem prostě vyndala párky. ale to už se mi nestalo víc než 2měsíce.
    my v podstatě ani tu hořčici či hlačenku moc nesmíme. metabolismus máme asi nejpomalejší na světě a celkově naše zdraví či trávicí trakt není zrovna za odměnu a tak si i zdravé jídlo vnucovat musíme.

ale musím se aspoň ohodnosti velkým plus - že jsem vyházela veškeré nádobí kde se nedá jídlo dělat na sucho bez oleje a dnes už olej používám ve strašně malém množství a taky jsme si na tu chuť nesmažených jídel zvykli :o)
    ADD
    ADD --- ---
    VERONIKA22: Tak vidíš, že vaříš. :-) Včera jsi to psala tak, jako že obden obědváte párky a obden tlačenku. :-) A přitom vyvařuješ ve všední den, jak já ani v neděli. :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADD: no on bude asi i zádrhel v tom, že u nás v rodině neumí kloudně skoro nikdo vařit ale péct se umí. takže já považuju za jednoduší upéct moučníky ( jakkoliv složité ) než uvařit dobré jednoduché jídlo. ( takže geny asi taky nepřelstvím ).
    jak popisuješ dnešní oběd tak to chválim - asi bych to jedla. ač tuňáka z konzervy ( v celku né drcelého ) nepovažuju za nic extra mlaskavého - přijde mi to takové bez chuti a zápachu ( takové mdlé ač ryby miluju ). zatim ho dávám jen do těst.salátu kam pak strkám i majonézu.
    ale já mám bohužel doma i na každý oběd i manžela a ten by tvůj oběd snědl jako předkrm a do 30min by zahlásil, že má hlad jako vlk :o(
    takže dnes jsem dělala knedlíky a omáčku s masem.

já mám párky doma spíš jako schovanou uzeninu, kterou honem vyndám a třeba strčim do franc.brambor.
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    TORUVIEL: recept na celozrnné knedlíčky by nebyl, pls? :)

CASTROL: taky jsem to četla, prý do tří let... já se proto snažím používat pro zpestření třeba kukuřičnou nebo rýžovou mouku... Ale striktně teda ten "zákaz" celozrnných věcí u dětí fakt nedržím.
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    VERONIKA22: asi tak před osmi lety jsem na tom s vařením polévek byla stejně - taky jsem měla pocit, že bez podravky, masoxu nebo něčeho podobného se fakt nedá obejít. Pak jsem měla období, kdy mi polívky nechutnaly bez zakysané smetany :)) a dneska už jsem pokročila a umím dobrou polívku i jen ze zeleniny, koření a soli. Je to hlavně věc experimentování a pak, a to je možná ještě důležitější, upravení si své vlastní chuti, uvědomit si, že podravka a spol udělá ze všeho stejnou chuť, že důležitý je naučit se vnímat ty jednotlivý chuti.
    Mně se osvědčuje dělat polívku z mála druhů zeleniny, většinou tak tři, zrovna podle toho, nač mám chuť. Je to pak pokaždé jiné,není to jen furt stejná míchano-zeleninová voda.
    Já dělám často polívku po ránu a to jí chystám tak, že si nakrájím nadrobno cibulku, nějakou tu zeleninu, osmahnu na oleji nebo másle se špetkou soli a s nějakou zelenou trávou (libeček, petržel, šalvěj, pažitka, prostě co zrovna urvu), zaleju horkou vodou a za pět minut, jen co se ta voda trochu tou zeleninou ochutí, můžu podávat. Občas tam dám trochu červené čočky (je taky tak za pět minut hotová, ale to nesmím předtím solit), jindy kuskus nebo vločky a tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam