• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    IORETH: cibuli taky frčíme, díky:)
    LANTHAL: diky
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    MEDOULKA: jitrocelový sirup? zrovna mám doma tenhle, ač jsem si ho kupovala pro sebe normálně v lékárně, a neměla ani jeden z tvých požadavků, tak je kupodivu bio a kinder friendly taky :)

http://www.manitera.cz/chripka/kasel/vlhky-kasel/phyteneo-jitrocelovy-sirup-bio-od-1-roku-250-ml
    IORETH
    IORETH --- ---
    MEDOULKA: cibule zalitá medem... nebo černá ředkev posypaná cukrem, to na nás taky babička zkoušela :)
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    zkoumal jste nekdo sirupy na kasel, mam na mysli nejaky "eko bio kinder friendly"? zazvor, lotos, cibule.. to vše aplikuju, ale zacal sse objevovat suchy chrchlák, tak bych se rada pripravila.
    AAMALI16
    AAMALI16 --- ---
    QASHQAI: nápodobně .)
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    BALAENA: díky.
    QASHQAI
    QASHQAI --- ---
    IBERIA: Já na mletí doma používám památečný mlýnek po prababičce-je to krásnej stroj, sice už se musí vynaložit při mletí síla, ale mele furt :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    IBERIA: mletý mák rychleji žlukne, takže si melu, když potřebuju

v Globusu teď zrovna mají v akci ten mlýnek, co mám taky
    Mlýnek na mák - Globus | AkcniCeny.cz - letáky, akce a slevy
    http://www.akcniceny.cz/detail/mlynek-na-mak-947701/
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    A jak je to s tím mákem, mám ho doma celkem dost, ale nemám mlýnek, takže ho nemletý používám jen při pečení chleba. Na nudle ho potřebuju namlít, že? Nechci si pořizovat žádný mega přístroj, máte na to něco malého, skladného? Nebo si kupujete mák rovnou mletý?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    VERONIKA22: jeste k repe - da se i zasyrova jako salat a la mrkvovy - nastrouhat najemno (nebo pouzit robot, kdyz se clovek nechce moc zaprasit), pridat nastrouhany jablko (cim vice, tim je vysledek sladsi a asi detem vic chutna) a olej. V drsnejsi verzi pro dospele davam i ocet a trochu soli.
    Koukam tedy, ze mas pozadavek na jezeni rukama, tak to asi uplne nejvhodnejsi jidlo neni, ale muzes uschovat na obdobi, az dite lepe ovladne lzici :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZEMINO: Výborně, sem s ním! Byl by to balzám na moje nervy...:c)) I když teda musím říct, abych byla korektní, že když Benovi nedovolím pít mlíko, tak i něco jí. Sice když se řekne "Oběěěěd!", tak se ozve zaryté Nenenenene, ale když nedbám a usadím ho, chopí se lžíce. Teď ještě aby začal pít a budeme kamarádi.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    BALAENA: tak by to dopadlo asi i u nás! :) ale zkusím,bramborovej on fakt je
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZEMINO: moje dítě dlouho nechtělo nic namazaný, ty placky miloval - jedl je suchý, jen pomáslovaný
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    BALAENA: jo jasně..napsala jsem to špatně..vím jaký je mezitím rozdíl.. akorát že u nás cokoliv pomazané sladkým prostě malý nebaští.. bonbony,lizatko,sušenku si dá,ale buchtu,cokoliv s náplní,polevou vezme do ruky..koukne na to,ani to neochutná a s ksichtem to vráti zpátky .. nechápu,ale jsem ráda,že sladké nás zatím míjí ..
    ikdyž občas překvapí,když koupí koblih babička,tak ho sní,když já,tak bude radši o hladu,nebo vytáhne rohlík na strouhanku :)
    MALKE: tak to zase pozor..Mates je popelnice.. sní cokkoliv :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZEMINO: To bych měla mít Matesa doma, Beno zase jí jenom střídu:c)) Mohla bych zužitkovat celý bochník:o))

VERONIKA22: Udělej pudink, nech vychladnout, rozmixuj vaničku tvarohu a přimixuj ten pudink. Podle chuti doslaď. Původně jsem to dělala kvůli Benovi, ale on to ze začátku nejedl, a já si tak zvykla, že to dělám sobě:c)) Třeba s kokosovým pudinkem je to na přesnídávku prima a můžeš si to aspoň osladit podle chuti, ne podle chuti pána z Madety:)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZEMINO: u nás doma se vždycky odlišovaly bramborový placky a bramboráky. bramboráky jsou to, co jsi popsala, a bramborový placky se dělají z vařených brambor, nastrouhat na malý slzy, zpracovat s hrubou moukou a špetičkou soli na tuhý těsto, z něj uplácat placky a péct nasucho na kamnech / litinový plotýnce. po upečení potřít rozp. máslem a podávat s marmeládou - anebo daleko nejlíp se švestkovými povidly
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: já bch řekla,že kůrka jim jede nejvíc.. včea tu Mates běhel s vydlabaným krajícem a jedl jen kůrku .. kor když jim zuby rostou,tak si to prožvýkavají ..

placky.. bud klasika .. nastrouhané brambory,vejce,sůl,česnek,majoránka,hl.mouka
    nebo nedávno ségra dovezla "dávný" recept,když nebylo nic moc doma,tak brambory nastrouháš najemno,sůl,kmín a hl.mouka - těsto rozstíráš na poolejované zelné listy rozložené na plechu.. dáš do trouby na 20-30minut na 180 stupnů
    já si je dost oblíbila,bo na nich není pak tolik oleje..nemusíš u toho stát a byt pak voní po zelí .. každopádně nejsou upečené jak klasické placky..zvrchu jsou sušší a od listu měkčí .. neboj když se listy spálí,není to špatně.. placky pak stáhneš..a dobrou chut
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZEMINO: jéé bram.placky a můžu se zeptat na postup? já je znám z dětství a nyní jsem se o ně pokoušela jen jednou a sama jsem z výsledku nebyla uchvácená tak už jsem je víckrát nezkoušela.

jinak hlásim úspěch s dnešní večeří - kostičky chleba s okurkovo, tvarohovo ochucenou pomazánkou. snědla tak 70% připravené dávky i s nějakým rajčetem :o)
    ale už jsem si někam chtěla poznamenat, že kostičky chleba s kůrkou jen rozžvejkala a vyndala zpátky. no a pak po večeři jí tchýně dala na hraní patku chleba a ona to snědla úplně celé ač vůbec nechápu čím :oD
    takže ani ta kůrka není překážkou když je mrňouskovi chce.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    u nás třeba na večeři jedou placky..bud cuketové nebo bramborové..ty jdou trhat!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    BALAENA: ááá ano pravda. dnes večer se na to např. chystám. že budou kostičky chleba a něco navrchu.

ZEMINO: křupky jí ale dopoledne i odpoledne na procházce. takže denní množství asi až až :o)

dám pak vědět co dnešní večeře :oD
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam