• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: dnes jsme měli rýži, hovězí maso a dostala trochu hnědé omáčky dochucené jen kostičkama nakládaných kyselých okurek.
    jinak miluje lečo ale aby se pořádně najedla tak dostává hromadu kolínek a jen několik lžič leča do toho.
    když třeba jíme bramborový guláš taky - dostane hromadu brambor a do toho krapítek omáčky na ochucení.
    LILY
    LILY --- ---
    QUAACA: uá, dostala jsem hlad :)
    Jinak když máme v jídle česnek, cibuli a lehounce pepř, tak to dítě jí s námi.
    A dnes jsem načapala muže, jak spolu snídají rizoto s hodně pálivým kari od včerejší večeře, mužovi totiž pálivé téměř nepřišlo. :)) Asi budu dnes častěji přebalovat hnusnou mazlavou hmotu, ale jinak snad dobrý.
    MEDOULKA: jo táák.. :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: mates je hrozně polivkový..a pak miluje brambory v různých podobách a těstoviny.. prostě tozatím neřeším.. samozřejmě že zkouším dát i občas z toho co vařím pro nás..ale většinou to skončí tím,že si dá brambor nebo těstovinu samostatně.. nutit ho nebudu.. jíst jí hodně i tak..
    samozřejmě že na návštěvách apod sní všechno..
    chtěla bych to mít jako tvoje kamarádka..protože díky toho,že vařím jemu zvlášt,tak pak nebaví vařit ještě pro mě,tak pak skoro nejím..
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    LILY: eh, no ja jsem inspirovala dospelackou kuchyni, omlouvam se!:)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: mňam! tak to koupím, dík.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: na másle s kmínem (zde doporučuju mletý) a s bramborami můžeš udělat i lososový filet, tam je kostí jen pár, jsou na předvídatelných místech a dobře se vyndávají, nejsou moc drobné
    a dětičkám se to růžové maso většinou líbí
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: no asi máš pravdu, je fakt, že se i z těch rizot dají dělat různé varianty, pak jsem ještě zapomněla na ryby, nějaké dětské filé na másle s kmínem a bramborem, to už jsem jí jednou dělala a byl úspěch :)
    spíš asi budu muset začít vařit častějc, vařím tak 3-4x týdně teplé jídlo, sama se někdy odbydu chlebem k obědu.

ale stejně chci vědět tipy na to co vaříte vy ostatní, pro inspiraci! ;-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: no, tak až na bod b (vzhledem ke kořenění) mi to nepřijde tak tragický. samozřejmě nebudeš těstoviny zapékat s uzeným, ale s brokolicí nebo se směsí zeleniny, přimícháš kousky kuřecího předem orestované na pánvi, rizoto a maso na kmíně je v pohodě (jen málo solit, dosolíš si na talíři), těstoviny na mnoho způsobů - i mezi tím se některé způsoby najdou, brokolice, květák, polévky stačí hlídat, co tam dáváš, to je v pohodě. nesmažíš, to je fajn, péct bys klidně mohla častěji, pod pokličkou a nenechat vysušit, aby bylo maso měkké (nakonec proč nemít společné brambory, ty k nim něco ostrého a malé necháš upéct kousek masa, to jen strčíš do trouby a minimum další práce navíc). pomazánky z vhodných surovin jsou naopak velice žádoucí.

prostě když budeš málo solit a kořenit, fakt se toho většina použít dá (že to u nás nešlo, bylo něco jiného, pro dítě s finančně náročnější potravinovou alergií fakt vaříš extra, pokud rodinu nechceš zruinovat úplně)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    já když tak přemýšlím, co doma vaříme:

a) zapečený jídla (francouzské brambory, těstoviny s uzeným a houbami, lasagne)
    b) guláše a chilli con carne (pořádně ostrý)
    c) rizoto (italský, parmezán a lišky a sušená rajčata)
    d) maso na kmíně či houbách
    e) kuskus nebo quinou s restovanou zeleninou
    f) těstoviny na mnoho způsobů (boloňské s mletým masem a rajčatovou omáčkou,
    s kuřecím či krůtím masem se smetanovou omáčkou nebo sýrovou, s pestem apod.)
    g) brokolici, květák
    h) spoustu polévek (vývary, rajskou, gulášovku, bramboračku, fazolačku, čočkovou, dýňovou, květákovou, brokolicový krém, zelňačku, ... )
    ch) smaženýho minimum (řízky, karbanátky, květákové placičky)
    i) pečeného kuřete taky minimum
    a typicky česká jídla jako knedlo zelo nebo omáčky, plněné papriky, ptáčky - nevařím vůbec, to dostáváme občas od rodičů
    pak ještě děláme hodně pomazánek (vajíčkovou, rybičkovou, pažitkovou, z jarní cibulky, cizrnovou) a slaných koláčů a štrůdlů

no a z toho je pro dítě použitelná tak půlka jídel.. takže asi to budu dělat tak, že když budu mít něco, co může i ona, tak jí to dám a jinak budu mít stále navařeno do zásoby
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    VERONIKA22: a co vaříš konkrétně za jídla? dej tip!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: ano jakmile padly první narozeniny tak jsem přestala vařit dítěti zvlášť - ale je to dané i tím, že mám nejedlíka a už mě naprosto sr.... vařit se s něčím zvlášť a pak si to neslané sníst.
    koření a ostré věci skoro nepoužívám - takže dětský oběd ukrojený z dospělého vypadá tak - že je to slané a má tam hromadu té přílohy co my ( těstoviny, brambory atd. ), maso a jen krapítek omočené v omáčce aby to nebylo suché.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ZEMINO: no právě, u nás jdou polívku (vývary, květáková, krémy) nebo těstoviny, možná maso s rýží, bramborová kaše s kuřetem.. .ale pak už nevím :)
    kamarádka říkala, že vaří pro všechny dohromady od roku dítěte
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    QUAACA: stejná jídla jsou u nás tak akorát maso s bram.kaší nebo něco na způsob kuře na smetaně.. jinak pořád vařím jídla zvlášt pro malého..
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    DOTAZ: jaká jídla vaříte pro sebe + pro děti dohromady?

my doma jíme dost ostrá jídla, hodně česneku, cibule, feferonky apod.,tak se mi moc nedaří vařit pro nás dohromady a zatím dítěti dávám její jídlo (+ ochutnat něco z našeho talíře) ale tak říkala jsem si, že už to začnu pomalu dělat dohromady (dítě 15 měs)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: to je pravda.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    QUAACA: imho jde hlavně o to, že houby jsou hůř stravitelný, takže bych je moc nedávala dětem s citlivým zažíváním. ale pokud ji pak nebude trápit bříško, asi se mnoho neděje...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    BALAENA: a co lišky? toni je včera měla u babičky rozmixované v krémové polévce ... a dobrý :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LILY: u žampiónů je jediná výjimka, ty se prý můžou už kolem roku věku. těžko říct, čím si ji zasloužily. snad že jsou jako jediný houby pro dospělého snadno stravitelné i zasyrova?

jinak lesní houby jsem dala poprvé snad kolem dvou? dvou a půl?
    MONJIE
    MONJIE --- ---
    a jeste se zeptam, kdyz jsme u te cizrny, dela nekdo Felafel?:) nevim, zdali to dobre pisu.
    LILY
    LILY --- ---
    IBERIA: já se s tím nepářu, hodím všechno včetně čočky do jednoho hrnce a používám zeleninu, co zrovna doma mám. A buď do toho přihodím těstoviny nebo rýži. Zatím mu to chutná. :)
    MONJIE: já strkám hokaido podle chuti do všeho možného. Dnes jsme ji zrovna měli v rizotu.
    MEDOULKA: ty už dáváš dítku žampiony? Já jsem někde (možná zrovna tady) četla, že houby snad až od tří let nebo tak nějak, tak mu je zatím nestrkám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam