• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDOULKA: abych nezapomněla. to formičkové se nenechává odležet, plní se hned po zadělání
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    BALAENA: perfekt, dekuju!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDOULKA: ok. z bezlepkové mouky (osvědčilo se mi "nastavovat" směsi čistou rýžovou nebo jahelnou, jakmile by to bylo převážně kukuřičné, bude to po chuti škrobovaté, ta mouka holt taková je) vcelku drželo linecké: 375 mouka, 195 moučk. cukr, 250 žlutý tuk, v orig. receptu je šťáva z 1/2 citrónu a kůra ze 1/4, ale to jsem většinou radši nedávala kvůli ekzému. těsto nechat odležet, vykrájet, upéct, slepit marmeládou.
    anebo formičkové dvoubarevné: 400 mouka, 230 moučk. cukr, 1,5 vanilk. cukr, 250 g 100% tuku (Omega, Ceres). zpracovat. v originále se polovina těsta obarví 2 lžícemi kakaa. to se dá nahradit karobem, ale je to jiná chuť. anebo nechat celé bílé, jen to holt nebude dvoubarevné. vymastit formičky, plnit těstem (v případě dvoubarevnosti porůznu vesele skládat), upéct, vyklápět zatepla. někdo obaluje v cukru, my necháváme většinou holé
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    BALAENA: staci jeden, co te prvni tukne do oka.. ma mouku a bilky a rozjety atop, takze cokoladu a orisky radsi nedam, aby se zas zahojila. mliko ok.
    LILY
    LILY --- ---
    BALAENA: hmm, já myslela, že vymýšlíte náhradu za heru a nějakou tu stelu či co..
    LILY
    LILY --- ---
    SHINIGAMI: aha, tento příspěvek jsem přehlédla.. :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LILY: jo, jenže Ceres se nám tady Shinigami právě snaží nahradit něčím neztuženým. péct se s ním bez problémů dá.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SHINIGAMI: to u nás nehrozí. dítěti s alergií na kokos nemůžu vařit s kokosovým olejem
    LILY
    LILY --- ---
    SHINIGAMI: já jsem jednu dobu experimentovala s palmovým olejem (který má tuhou konzistenci), někteří moji skoromakrobio kamarádi mají zase v oblibě starý dobrý Ceres a péct se s tím dá.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    BALAENA: a nejaky olej, co je za pokojove teploty tuhy? kokos nebo tak neco? priznam se, ze jsem ho nikdy nejedl, tak nevim jak presne chutna...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDOULKA: všechno, co pečeme, je bezvajco kvůli synovi. a něco se dalo i s bezlepkovou moukou. tak vydrž, přeberu je.
    mám přebírat i jiný omezení? mlíko? ořechy (bez těch teda taky pečeme, ty taky nesmí)? kakao?
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    BALAENA: nehodila bys prosim nejaky recept na bezlepko, bezvajco cukratka?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SHINIGAMI: obávám se, že když recept zní např. 400 g mouky, 230 g cukru a 250 g 100% tuku, s olejem by to nedrželo pohromadě.

u pečení se nedá tak snadno nahrazovat tekuté za tuhé nebo sypké, pokud máš nějaké požadavky na konzistenci výsledného těsta
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ja do peceni moc nevidim, ale nedaji se ztuzene tuky nahradit cistym olejem?
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    BALAENA: taky tak. a stejne bez uspechu, exem na hornim rtu uz nekolik mesicu, vypada jak kdyz ma deset oparu:(
    GIO
    GIO --- ---
    no ja kdyz to pekla, tak sjem to jeste nevedela, a jak rikam, uz mam tri druhy slepene marmeladou a jeden mi zbyl, tak vymyslim, jak to rodine zpestrit a smet si to taky dat.) nakonec to dopadne tak, ze udelam klasicky krem a holt si to nedam.)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GIO: dítě, který nemůže mléko, vejce (a u nás ještě pšenici) - co mi to jenom připomíná...
    pro chlapečka se slepovalo marmeládou nebo se dělaly druhy třeba obalený v cukru, prostě neslepovací
    GIO
    GIO --- ---
    rostlinny..jinak dite nemuze ani vajca, ale to neni tak markantni jako cukrovi slepene maslovym kremem.
    stella je ten tuk no..
    ADD
    ADD --- ---
    BALAENA: Aha, to je ono. :-) Čtu odspoda... :-)
    ADD
    ADD --- ---
    IORETH: Hera se prý právě nesmí - alespoň podle kamarádky, pro kterou to potřebuju. Prý tam něco z mléka je.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    IORETH: hera obsahuje minimálně syrovátku. z té jsme nemohli péct ani synovci, který "máslové aroma" směl, natož mému synovi,který nesměl ani to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam