• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: mně se furt plete Sunar a Sunárek a Hamé a Hamánek, tak to možná byl ten Hamánek, protože Sunárky ovocné v plastu kupuju a ty jsou 100% ovoce.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: tak to se hodně pohoršil... v pravěku, když bys synek malej (teď je v první třídě, tož asi takovej pravěk) se Sunárek prsil, jak nic nedosolujou a naopak nedoslazujou
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IORETH: podle mě ty s rýžovou moukou (alespoň teda ty, které kupuju já) nešetří na ovoci, ale zajišťují trochu hustší konzistenci - soudím tak podle toho, že té rýžové mouky tam bývá kolem 1%; zbylých 99% je ovoce a jsou to ty přesnídávky, kde je část ovoce ve formě džusu (jako třeba Babylove jablko-třešeň, kde je třešňová šťáva).

    Na ovoci šetří tuším Sunar, a ten to vycpává cukrem. Jednou a nikdy více.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZRK: přesnídávky s rýžovou moukou jsou pančované, šetří na ovoci :). Kyselost se trochu stáhne delším vařením, případně se dá přidat trochu hroznové nebo hruškové šťávy anebo banánu. To s banánem jsem ale nezkoušela zavařovat, tož nevím, co to udělá. Akorát nedoslazované věci s jablky se hrozně kazí. Vyvařuju sklenice i víčka (ty s plísní rovnou vyhazuju), zavařuju jako divá a stejně mi pár flašek do půl roka zplesniví.
    Masa se dává tak deset procent, zbytek zelenina ředěná vodou, případně zelenina říznutá bramborama nebo rýží, doředěná vodou na potřebnou konzistenci. Poměry jsou od oka, já dávala aspoň šedesát procent zeleniny, zbytek voda a plnidla (rýže, brambory). S nudlema jsem zavařovat nezkoušela, ale semolinové by měly udržet tvat :). A vždycky tam muselo být aspoň trochu rajčatového protlaku, jinak to syn nejedl :). Dělala jsem různá komba mrkev + cuketa + tykev + květák + brokolice + rajčata (protlak, ne syrová) + petržel/pastiňák + červená řepa + lilek + hrášek... vždycky pár druhů dohromady, podle oka. Skoro všude byla mrkev :). Kořenila jsem hlavně petrželí, pažitkou, oregánem a mírně i pepřem (synek to rád). Místo masa jsem často dávala červenou čočku.
    ZRK
    ZRK --- ---
    TRISSIE: Alergie v rodině z obou stran, krom máminy alergie na sluníčko, nemáme nikdo... Tak já to zkusím:)

    Dál mě zajímá - jak to děláte, aby ovocné přesnídávky nebyly moc kyselé na dítě..? Když se nepřislazuje. A bude mu stačit jen 100%ovoce? Ve spoustě přesnídávek je přidaná aspoň rýžová moučka na zasycení...

    A u masozeleninových příkrmů mají být jaké poměry?

    Jdu se dnes pouštět totiž do samovýroby. Nějaký tip na recepty?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZRK: jak to má s alergiemi?
    převařené je méně alergenní, takže pokud to je problém (alergická zátěž v rodině nebo dokonce už na nějakou potravinu reagoval špatně), zavedla bych nejdřív převařené, a když OK, tak klidně jen rozhňahňané.
    ZRK
    ZRK --- ---
    Chci se zeptat, jak je to s čerstvým ovocem u půlročního dítěte (nekojen tudíž přikrmován už od toho 4.m). Mám tu třeba skvělé měkké meruňky, tak mě zajímá, zda mu to můžu jen tak rozhňahňat nebo musím převářet?
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    pro pobavení
    Laciné smažené knedlíky pro děti? 'Naprosto šílené' | Dobrá chuť | www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/lacina-jidla-jako-smazene-knedliky-naprosto-silene-f8p-/dobra-chut.asp?c=A120613_103734_dobra-chut_glu
    LILY
    LILY --- ---
    IORETH: noo, já jsem to pro malé dítě nepotřebovala mít vyloženě v konzistenci omáčky. Za 10 let nejezení masa jsem skoro zapomněla, že omáčky existují :)), ale určitě bych ředila vodou. Resp. pro zjemnění chuti se dají dát ovesné vločky (kupuju takové drcené, taže se rychle rozvaří a nezůstanou tam kusy, navíc se to stejně rozmixuje) a ty pak naředit do ideální konzistence vodou. Stejně to dělám i s krémovými polévkami.
    A když dělám rajskou omáčku, tak tam sypu trochu sojového nebo rýžového zajíce, když ho zrovna doma mám. Patřím k těm šílencům, co se snaží mléčným výrobkům spíš vyhýbat. :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    LILY: jj, já to napsala tak nějak divně, pardon. Čím to ředíš? Nějakou alternativou mléka/smetany nebo vodou?
    LILY
    LILY --- ---
    IORETH: však já tam mouku taky nedávám.
    IORETH
    IORETH --- ---
    LILY: já jsem zmlsaná, moc mi nejedou moučné omáčky :). Synek to dlouho nemohl, dostával to ředěné vodou. Dneska už může a chutná mu to tak, že scény začne dělat až v druhé půlce porce :)
    LILY
    LILY --- ---
    IORETH: dělávala jsem to dítku stejně, jen bez té smetany. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SINSEMILLA: těstoviny mrznou a rozmrazují se velmi dobře, jak rozmixované, tak vcelku.
    Já mívám pro sebe v mrazáku jednoporce slepičího vývaru k obědu, a malé krabičky s uvařenými polévkovými těstovinami - fakt mě nebaví vařit pro sebe půl hrstičky zavářky do polívky :-)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    IORETH: to zní dobře s tou smetanou.. tak to vyzkoušim...
    IORETH
    IORETH --- ---
    SINSEMILLA: omáčky dělám z libovolné zeleniny, kterou pak rozmixuji - z červené řepy, mrkve, jiné kořenové zeleniny, lilku, cuket, dýní (a náhodných kombinací). Kromě paprik, ty rozmixováním trochu hořknou. Osmažím cibulku, dám na to zeleninu, případně maso, okořením, uvařím rozmixuju, zředím smetanou a dosolím.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SINSEMILLA: a kaše nejí?my teda dávali dlouho kaši .. ted má bud studenou večeři,nebo placky,krupici apod..
    těstoviny vydrží i nějaký ten den v ledničce. Já využívala hodně torteliny,když jsme byli někde přes oběd,jenom mu je ohřáli a mohl je jíst i rukama :)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    SINSEMILLA: Dopoledne ne, k obedu jsem myslela..
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    Mam dotaz, schyluje se k tomu, ze musim zacit delat dve tepla jidla denne, ted to resim vecer zeleninovou polivkou, kterou jime taky a solime a peprime az na taliri. Chtela bych erikovi delat testoviny, lze je mrazit? Nechce se mi kazdy vecer varit v hrnci extra hrst testovin. A druhy dotaz, jake delate omacky? Rajcatovou miva k ryzi dopoledne, tak bych chtela nejakou jinaci. A slo by si to kdyztak zamrazit rovnou po porcich? Diky predem!
    LILY
    LILY --- ---
    MEDOULKA: my jsme dost luštěninoví, jak skoro nekonzumujeme žádné maso :)
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    LILY: ook, diky:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam