• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    CORIOLANUS
    CORIOLANUS --- ---
    SRETSIS: nebio alternativa s podstatne nizsi cennou :)
    KFF
    KFF --- ---
    SRETSIS: Na ty jsem se v DM taky se zalibenim koukala, ale cena mi prisla trosku prepalena.
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    Tip na zábavné jídlo, organické dinosauří těstoviny:)

    http://www.mujdummujsquat.blogspot.com
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    tak ono je pro nekoho kysele pro druheho preslazene. a k tem sacharidum..ovoce ma v sobe celou skalu sacharidu. napr. vlaknina jsou vlastne sacharidy...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    GIO: já letos neměla kyselé jen banánové a jablečné z extra červených moučných jablek. zbytek rozvařeného ovoce byl jak šťavel kyselý :o/
    GIO
    GIO --- ---
    TAPINA: tak vida.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak on by nebyl problém ani doma dát tam čistý bramborový škorb, ale ten pudink tam asi fakt má i ochucovací funkci.
    Polysacharidy jsou rostlině tím, čím živočichovi bílkoviny - stavební jednotky, a není to jen celulóza. Jinak teda mám první várku ze samotných jablek a je to sladký dost, doslazovat nebudu.
    GIO
    GIO --- ---
    ANNNA: presne tak.
    GIO
    GIO --- ---
    VERONIKA22: blbost. delam to zjablek a totalne kysele to neni ani omylem.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    VERONIKA22: V kupovaných je mnohdy škrob. Což pudink je, pokud vím, v podstatě zlehka ochucený škrob.
    LILY
    LILY --- ---
    ANABEL_LEE: mno jo, ono to bude celé složitější. :) Ale zase celulózu lidi trávit (narozdíl třeba od škrobu) neumí.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LILY: polysacharid je treba celuloza, z toho je cela rostlina, plod nevyjimaje. mezi tema pevnyma celulozovyma ( a jinyma polysaccharidama teda) strukturama, je voda s rozpustenyma jednodussima cukrama
    LILY
    LILY --- ---
    TAPINA: teď jsi mě znejistěla.. :)
    V ovoci jsou teda spíš mono a oligosacharidy, ale raději to nebudu zkoušet dál rozebírat, ještě bych zjistila, že plácám nějaké blbosti..
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TAPINA: já nevim proč tam rvou ten pudink, když v kupovaných to není a chutnají nám. tak proč to dělat s pudinkem.
    no chce to dělat z červeného měkkého pomalu přezrálého ovoce. jinak je všechno totálně kyselé :o/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LILY: Tak ale zase ovoce v sobě polysacharidy taky má. Ale dobrá, pro začátek udělám něco čistě ovocného, puding může být třeba příští rok.
    LILY
    LILY --- ---
    TAPINA: to už se pak nemění (už to máš jednou povařené)

    TAPINA: já bych udělala čistě jablečné a pudink pak případně dodávala dodatečně. Nabo spíš bych ho tam nedávala tak či tak. Jestli si dobře pamatuju, tak ovoce s polysacharidy (pudink je škrob) ve střevech docela kvasí, tak se snažím dávat tyhle věci odděleně a porušuju to jen v případě přidání pár hrozinek do kaše.
    GIO
    GIO --- ---
    jasny no..tak to neporadim.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GIO: Když já nemám dost místa v mrazáku, tak budu muset zavařovat.
    GIO
    GIO --- ---
    TAPINA: nesterilizuji, mrazim..
    GIO
    GIO --- ---
    pektinu, pardon
    GIO
    GIO --- ---
    TORUVIEL: jabka maji tolik peltinu, ze nevidim duvod, proc to zahustovat, je to huste azaz..kro pro ditko.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A ještě teda dotaz - když to ovoce povařím, rozmixuju, ochutnám to a bude to dost sladké, tak po sterilizaci se už chuť nezmění? Protože někdy ovoce tepelnou úpravou zhořkne, zkysne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam