• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: a jak jí děláš zapečenou se sýrem?

máma dělá brokolicový nákyp - přesně ten její recept neznám, ale uvařenou brokolici (hodně do měkka) smíchá se žloutky, bílky našlehá, dá je nakonec a ještě do toho přidává anglickou slaninu, strouhanku a trochu mušk.květu či oříšku, sůl, pepř. navch pak strouhá sýr. je to moc dobrý :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: můžeš jí lehce povařit (ne úplně do měkka) rozebranou na růžičky a pak jí přidat na pánev se sklovatělou cibulkou. můžeš přidat třeba do směsi zeleniny (cuketa, lilek, paprika) nebo se smetanou, či bešamelovou omáčkou + těstoviny :)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    brokolice uvařená na cibulce,česneku lehce orestovat, okořenit dle chuti,přidat smetanu, já dávám provamel (sojovou) a těstovinky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUAACA: jak upravenou?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a tedy taky musím sebekriticky přiznat, že ke společné večeři radši něco, čím se nedá v nestřežené chvilce znečistit polovina obýváku - v rámci kultury stolování jsme nasadili společné nedělní obědy s polévkou a hlavním jídlem a zatím je to velmi náročné, uhlídat tři talíře na stole :-)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: tak do těstovin?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    QUAACA: je videt, ze to je dobry napad :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    QUAACA: u nás dítě polívky-krémy nejí, takže dělám vývar + spoustu nejrůznější zeleniny
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jsem asi měla říct, že polívku ne, tu dělám taky každou chvíli :-)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    FUNTL: :))
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: já jí dávám do polívky třeba :)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    TRISSIE: brokolicova polevka (krem)?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a ještě dotaz - co s brokolicí, aby to bylo vhodné pro dospělé i batole, a nebyla to obligátní zapečená brokolice se sýrem (kterou u nás milují všichni, ale servírovat ji jednou za týden se mi nechce).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TORUVIEL: jojo, když jsem hledala, odkdy se může pepř, taky jsem narazila na takové lahůdky, jako "do šesti měsíců opravdu radši asi ne" :-)
    červenou čočku s masem malej snáší dlouhodobě dobře, ale ta by moc nadýmavá být neměla ani tak. U nás se právě většinou luštěniny s bílkovinami kombinují (manžel třeba miluje rýži s kukuřicí, černými fazolemi a spoustou sýra), tak zkusíme pomalu dát ochutnat i mrněti, jestli to bude OK nebo ne.
    jak se teď seknul, že bude jíst zásadně s námi a totéž co my, tak se mu jídelníček náhle značně rozšířil :-) no ještě že fakt skoro nesolíme, tak aspoň s tímhle si nemusím dělat starosti. A aspoň mě to motivuje, abychom večeřeli v rozumnou hodinu, co jsem těhotná, tak to dost často vypadalo tak, že v půl osmé odm jsme malýho nacpali do postele a já teprve začala vařit pro nás, což se s mou večerkou v devět půl desáté moc neslučuje.
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: červenou čočku jsem dávala tak od devíti měsíců několikrát týdně, částečně i proto, že jsem nedávala maso. Cca od roka jsem mu dávala víceméně všechno, pokud to byl ochoten sníst.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TRISSIE: Když jsem se o to zajímala, našla jsem /jak jinak/ různé informace, od 9.měsíce, od 1.roka, až od 2 let atd. Dost často jsem se setkala s mýtem, že luštěniny nadýmají a proto by je děti moc neměly /nadýmají zejména v kombinaci s jinými bílkovinami-masem třeba, což mám ozkoušeno na sobě/. Já zařazuji luštěniny dítěti (16m) do jídelníčku několikrát týdně již několik měsíců /tedy asi od roka/, nekombinuji s jinou bílkovinou, jen se zeleninou a přílohou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    odkdy vlastně děti můžou "normální" luštěniny, tedy sušený hrách, hnědou čočku, fazole?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ZRK: Nezavařuju, akorát mám v mrazáku třeba nějaké přebytky omáček apod., což se hodí, když někdy nestihnu uvařit.
    GIO
    GIO --- ---
    ZRK: uz nezavaruju nic, jelikoz ji vsecno, tak mu kazdy den neco uvarim a kdyz zbyde, dam to max na jeden den do lednice..
    ZRK
    ZRK --- ---
    Zavařujete někdo masozeleninu? Já do zásoby používám Via kelímky. Ale začíná to být lehce nepraktické. Když jich nadělám několik do zásoby a Max se rozhodne, že tohle jíst nebude, tak mi to pak leží v mrazáku a blokuje kelímky na další teda...
    BTW dneska mu nakonec vařím takovou svíčkovou jakoby. Tak doufám, že nepohrdne, mlsoun! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam