• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    No diky za rady, tak priste. Akorat jsem to dala varit a bohuzel, ani mrkev ani pastinak v biokvalite ted zrovna v lednici nemam.....
    KRKA
    KRKA --- ---
    KRISTY: Uvařila bych taky s mrkví a kousek pastinaku klidne a pak vse rozmixovala s trochou vývaru.. Zbytek vyvaru zamrazit jak pise Trissie
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISTY: vývar bude lepší, když do něj přidáš mrkev. A klidně maso rozmixuj se zeleninou a vývar si nech bokem - všechny miminčí zeleninové mixáže totiž chuťově vylepší, když je uvaříš ve vývaru místo ve vodě.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    Prosimvas, tak jsem koupila pulku bio kurete, ze ho uvarim dceri, bude to jeji prvni maso. Je v tom nejakej figl, nebo staci proste hodit do vody a varit uplne bez niceho, dokud to nebude uvareny, pak maso obrat a rozmixovat s vyvarem? Dik:-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GIO: Ech, tak doufám, že se to nepotvrdí!

TORUVIEL: Je mi jasný, že týden je spíš nepříjemnost, že nebudu moct jíst jak jsem zvyklá...

TORUVIEL: Díky za doporučení! Dneska jsem si v místním biokrámku koupila špaldové mléko za 50 (a to bylo ještě v akci), nalila to do Cara a musím říct, že teda nic moc :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BLANCHE1: Tos mi připomněla, doporučuju ANNNA rýžové mléko (Reis drink) z dm drogerie, já osobně ho mám teda dost ráda a dceři taky chutná, mají verzi bez i s vápníkem, stojí 39kč/1l.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ANNNA: Taky mám, vydržela jsem to dobře 10 měsíců. Dá se, kup si rýžový nebo ovesný mlíko s Ca nebo nějaký potravinový doplňky, nechutnalo mi to na pití, ale v kafe (Caru) se to dalo, pekla jsem si domácí sladkosti s tím mlíkem, vařila si v tom mléčnou řýži, puding a podobně. Ale jak píše Toruviel, týden bez vápníku s tebou nic neudělá.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ANNNA: Říkáš na týden, to se nic nestane, když nebudeš jíst mléčné výrobky týden. V té době zvyš příjem vápníku a bílkovin z jiných zdrojů, jako exvegetariánovi ti asi nemusím říkat, v čem všem tyto látky jsou.
    GIO
    GIO --- ---
    BALAENA: asi jo, podavam svou osobni zkusenost.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GIO: to je individuální, jako ostatně všechno. ségra jedla při kojení bezmléčně skoro rok a kojila skoro do dvou let
    GIO
    GIO --- ---
    ANNNA: mam, dost blby, protoze jsem mliko diky te diete nakonec skoro ztratila a od pul roku se na kojeni vyboda uplne..
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Máte někdo zkušenost s vařením a jídlem bez mléka při kojení? Malá má protivnej průjem, jedna z variant je intolerance kravského mléka, tak ho zkusím na týden vyřadit z jídelníčku. Mám z toho docela hrůzu. Jak do sebe jako dostanu vápník a bílkoviny? Ještě ke všemu jsem ex-vegetarián, takže maso nejsem zvyklá jíst denně...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: naše mudra říkala od půl roku do roku 500ml denně, od roku 300ml denně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LANTHAL: Tak to by bylo, kaši dávám, odpoledne teda zavedu jogurt. Když není v polospánku, tak už nechce nic tekutého :o)
    Díky.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    TAPINA: podle mého co si tak vybavuju, tak tři plná "jídla" za den by měla být mléčná - tedy pokud 2x pořádně kojíš a k tomu přidáš jednu kaši nebo jogurt, tak máš splněno.
    Dcerka teď začíná 9. měsíc a mlíko má ráno a odpoledne a večer kaši. K tomu občas ještě i dopolední ovocnou přesnídávku míchám s jogurtem.
    První dítě mi bojkotovalo mlíko zhruba od roka do roka a půl - z mléčných výrobků jedl jen jogurty a sýry, mlíka se nedotknul v žádné tekuté podobě, takže jsem ho cpala tím, co jedl ... no přežil to snad bez následků. Teď ve třech letech má prozměnu bojkot zeleniny..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Kolik má osmiměsíční kojenec dostávat mléčných výrobků? Dítě mi začíná bojkotovat mléko v jakékoliv podobě kromě večerního a nočního kojení, tak bych potřebovala propočítat, jestli se vejdeme, když dám třeba jogurt.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    TRISSIE: dělám z ní sekanou. Trochu povařenou rozmačkat, přidat do mletého krutího masa + to co do sekane, česnek, vejce, strouhanka, sůl, pepř,....snese to vše. Dávám do vymazaneho skleněného pekáče, dávám s bramborovou kaší

A pak ji dělám zapečenou v remosce. Syrové brambory na tenké plátky, špetka soli, pepře, brokolice, brambory. zalít smetánkou, a nejlepší je nasypat strouhanou Nivou. Ale jde i jiný sýr, jen bych pak ty brambory trochu osolila. tak hodinku dozlatova a vsichni to milujeme
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    MAKU: To znindobre, vyzkousim. Ja znam svitek jen jako placku z mouky,masla a vajicka usmazene na panvi, ktera se po nakrajeni na kosticky sype do porkove polivky,
    MAKU
    MAKU --- ---
    Já dělám z brokolice svítek:
    (jde to i z jiné zeleniny - prostě univerzální recept na zeleninový svítek z toho, co zrovna je a co chutná): 1/2 l mléka, 3 vejce, 9 lžic dětské krupičky, sůl a koření dle preferencí (k brokolici dávám muškát), dle chuti přidat nasekanou šunku (já nedávám).
    tuhle směs smíchat se zeleninou a zapéct. Brokolici sekám dost najemno (mraženou předtím jen spařím, čerstvou trochu předvařím), taky je to dobrý z pórku - ten předtím trochu podusit; ze špenátu,...
    Někdy dělám svítek jako přílohu (třeba k rybě), někdy s brkaší nebo pečivem jako hlavní chod.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    GIO: Já taky :-), měla jsem zbytek od pondělka, zapekla a dítě zdláblo dvě (dětské) porce; jsem si myslela, jak druhou schovám na víkend a že prej ne :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam