• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNNA: Brambory dělám čerstvé, spolu se svýma. Uvařím bez soli, odeberu dětskou porci, dosolím a ještě povařím.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PETATA: Jak to zmrzne, vyloupu to do zavíracího pytlíku... Ale jo, jen co se trochu rozjí, taky přejdu na skleničky. Zatím se jí do zvyšování množství nechce, tak holt ochutnává...

Jak to děláte s bramborama? Vždycky nové, nebo ohřívané? Jakmile je nechám v lednici, tak chytnou takový ten nedobrý chuťový odstín, jako.. jako ohřívané brambory a malá to moc nechce jíst.
    Mačkat/nemačkat, chladit rychle/pomalu, samotné/ve směsi?

Zatím si vystačíme s bryndákem, ale zrovna dneska měla ohřívané brambory s dýní a nějak se jí to nezdálo, tak si po chvíli vždycky nechala dát do pusy lžičku a pak začala "prdět". Krásný oranžový sprej... Bryndákový neopren už mám nachystaný, pokud to jinak nepůjde.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TAPINA: já na něho nedala dopustit,ted už ho taky moc nepoužívám,ale tenkrát bodl,nejednou jsem něco připalila a když to odnesl jednou Zepter hrnec,tak radši takhle :)
    PETATA: my jo,ale jistě by se to dalo nahradit napařovákem na knedlíky.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    MIC: diky! A jak a kdy se do toho dava to mliko? Pocitam, ze to musi bejt nejajky to UM adekvatni veku mimina...a ty vlocky se tim varem uplne rozvarej, nebo se to pak jeste mixuje?
    A co treba krupicna kase, standardni postup?
    MIC
    MIC --- ---
    KRISTY: nahážem jáhly, rýži a ev. nějaký bonusy (trochu pohanky, slunečnice, amarantu...) do vločkovače, párkrát zatočit, šup s tím do hrnce, trochu vody a vařit. Hotovo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    O domácích kaších jsem teda u mimina nikdy ani na minutu nezauvažovala. Jsem vděčná výrobcům za to, že když dítě začne večer prudit, že má hlad, tak mu za pět minut nesu hotovou kaši.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    Taky by me zajimalo, jak udelat domaci obilnou mlecnou kasi....:-)
    Jinak ja zacinala mrkvi, pak s bramborem a pak uz vsechno mozny, ditko zbastilo zatim vse bez odmluv.
    MIC
    MIC --- ---
    PETATA: něco takového: (v podstatě to rozmačká zrní/semena, čímž se stanou stravitelné a výživné.. celá nenadrcená semínka jsou dobrá akorát tak na bobík)
    LILY
    LILY --- ---
    PETATA: já jsem začánala rozvařenou rýží, takže v podstatě kaší. Jinak mi přijde ideální dýně hokaido, někdo dává brambory... Mrkev může být teoreticky taky v pohodě, ale spousta dětí na to jak na první potravinu nereaguje moc dobře a je na ni prý i dost alergií.
    PETATA
    PETATA --- ---
    ANNNA: O těch tvořítkách jsem tady četla už víckrát. Je to super nápad, jen se bojím, že to tak trošku načichne takovým tím pachem mrazáku. Po odmrazení a vymytí to chvíli vydrží ok, ale pak tam šoupnu rybu nebo něco jiného a prostě to všechno chytí takový divný oder :(

A obecně tedy plánuju, když jí bude něco chutnat, toho udělat více a zamrazit klidně ve skleničkách

ZEMINO: papiňák máme, ale žádný košík v něm tedy není...

MIC: Co to je? :)

Mimochodem, vzhledem k trošku vyšší ceně kupovaných kaší bych ráda časem zavedla (ač to sama nejím, ale třeba začnu :) ) kaše z vloček, pohanky, jáhlů atd atd. Od jakého měsíce je to vhodné?
    Nebo z čeho udělat ty první kaše?

Jak píšu, sama tohle vůbec nejím a nemám s tím jedinou zkušenost, takže jestli si někdo najdete chvíli a pomůžete mi ponořit se do tajů domácí výroby kašiček, budu moc ráda :)

Btw. už jdu shánět nějaký pořádný bryndák nebo rovnou neoprenový obleček :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZEMINO: Papiňák? Ten by mě v životě nenapadlo na příkrmy použít. Na co papiňák na věci, které jsou za deset minut hotové?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    PETATA: pokud máte doma papinak,tak doporučuju. Nic se nespali a je to razdva. Do doby prikrmu jsem ho považovala za zbytečnost. Nahoru do košíku zeleninu,brambor dolů maso,rýži. Nas malý ale jedl hned ze začátku skoro celou skleničku. Cuketa je dobra.
    MIC
    MIC --- ---
    My jsme pořídili vločkovač a na kašičky je to super. Rýže, jáhly, všechno krásně čerstvě rozdrcený, plný těch mastnej esenciálních věcí :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PETATA: Střídám vaření ve vodě a vaření v páře. Dýni a brambory beru v páře - šťouchám do uspokojivé hladkosti vidličkou. Mrkev a rýži ve vodě, mixuju tyčákem. Dál jsme se zatím nedostali :)

Takhle na začátku je pruda, jak sní dvě lžičky a konec. Vždycky toho uvařím trochu víc, čerstvé to jí dva dny a ještě namrazím v tvořítkách na led kostky jednotlivých surovin. Na jedno jídlo sní teďka cca 2-4 kostky, takže jedno vaření při střídání surovin vydrží na dva týdny.

Jo, a takové drobné varování - mrkev šíleně barví na vstupu i výstupu :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PETATA: Jo, na ty to používám taky. Měli jsme takový ten klasický hliníkový, tak už jsem ho aspoň vyhodila.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    PETATA: já vařila jen ve vodě a začínala jsem mrkví:o)
    PETATA
    PETATA --- ---
    LILY: no jeste cekam co rekne dotorka na 4. mesicni kontrole, Naty se narodila trosku prtava, tak mi prijde, ze ma vsechno tak trosku pozdeji...
    a cim tedy?
    a spis se zacina kasema nebo zeleninou?

TAPINA: kdyztak to zustane na knedliky, kdyz se to nevyuzije, ale diky :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PETATA: Ze začátku jsem vařila v páře, když se dává jen jednodruhová zelenina, tak ať v ní zůstane co nejvíc chuti. A mám tohle http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90112531/
    LILY
    LILY --- ---
    PETATA: já bych vařila ve vodě a pak s trochou té vody rozmixovala. Ale mrkví bych nezačínala.
    PETATA
    PETATA --- ---
    Brzy mě čeká vaření prvních příkrmů. Když začnu třeba mrkví, nebo s jakoukoliv jinou zeleninou, uvaří se ve vodě a rozmixuje? Nebo je lepší vařit ji v páře pomocí něčeho takového? http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/categories/series/11889/ (co z toho by jste si pořídili?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam