• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    HARIBOKACHNA: prostě část mouky nahradíš kaší (řekněme do 10-15 %), pokud je to pak výrazně hustší nebo řidší, než bývá těsto obvykle, přisypeš nebo přijeleš
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    MIC: Nemas nejaky ozkouseny recept nerada to tam sypu od oka;) vetsinou se mi takove pokusy nedari
    MIC
    MIC --- ---
    HARIBOKACHNA: jo, buď do libovolnýho těsta, nebo i eventuelně jako zahušťovadlo místo mouky. Takový ty zdravější typy pokrmů to polknou snadno.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    Ahoj nemate nekdo napad na vyuziti kase ( hipp, alnatura), Michelle je uz neji, ale mame tu zasobu asi 5 krabic jeste:( nejake buchty? Susenky?
    ZRK
    ZRK --- ---
    Se tu pochlubím včerejší dobrotou...vařila jsem přesnídávky a jedna kombinace se mi povedla tak, že jsem se jí doslova přežrala sama :)

Ukořistila jsem na trzích kilo letních jablek a kilo švestek. To jsem krátce povařila s trochou vody a jelikož vznikla docela kyselá směs, přidala tři sáčky skořicovýho cukru (byla jsem líná dojít pro skořici, jinak by tam šel třtinový a skořice zvlášť) a zahustila polentou....

Žádná věda, ale je to fakt dobrý! :)
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    zkusim jeste sem: delal nekdo detske presnidavky v domaci pekarne, jak a s jakym vysledkem?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TORUVIEL: prosimte, z jakeho maku (ktera znacka) delas to makove mleko? Delala jsem ho vždycky z nejakeho maku kupovaneho v Globusu, byl v sedem obalu a mleko bylo luxusni. Ten se z niceho nic prestal prodávat, koupili jsme místo toho Dr. Ensa mak a výsledek byl priserny. Mleko bylo sede jak blato, mirne zapachalo, nedalo se pozrit. Kamkoliv jdeme nakupovat, všude mají jen tenhle :(
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZUZKAOU: Divné odřezky pomlít a udělat z nich kebab!
    PETATA
    PETATA --- ---
    INUSHKA: já jsem to dala jen s mrkví do papiňáku, z části tedy byl příkrm mrkev- cuketa- brambor- maso a část rozmixovaného masa jsem zamrazila v tvořítkách na led
    to maso je dobré opravdu samo o sobě
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Můžeš vzít jakýkoliv libový kousek masa a podusit ho se zeleninou.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju. V Praze se nevyskytuju, jehně mi přivezou rodiče, takže ten výměnný obchod by asi byl příliš komplikovaný. Psi se holt pomějou, u vnitřnosti nikdo moc nejí, jen část rodiny játra. Z divných kusů asi bude guláš, ten mají v režiji chlapi, případně ten vývar a rizoto, to mě nenapadlo :-) Hlavně bych potřebovala vědět, co je nejlepší pro mimino (7,5 měsíce) a jak to upravit. Pečenou kýtu jí asi zatím dávat nebudu :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: jehněčí je velmi dobře stravitelné i pro dítě. Zadní maso péct a grilovat, přední dusit (včetně krku -mňam). Tu část s panenkou jako steaky. Divné kusy jako ocas, ořezané kosti, hlava, nohy na vývar a obrané pak psovi.

Dobře se to kombinuje s rýží a brambory, ze zeleniny třeba mrkev, hrášek a rajčata. Z bylinek rozmarýn, tymián,.
    Takže třeba upéct kýtu na másle s rozmarýnem a k tomu šťouchané brambory. Ze zbytků je pak výborné klasické české rizoto. Krk dušený v mrkvi. Nějaké odřezky udušené v rajčatové omáčce.

Vnitřnosti jsou lahůdka - zejména z mladého zvířete co se páslo venku. Pokud bys je fakt nesnesla v jídle a vyskytuješ se v Praze, tak se nabízím, že je vyměním za stejnou váhu kupovaných vnitřností, aby pes nepřišel zkrátka. (a případně tě zbavím i té hlavy, kostí, nohou a ocasu, pokud jsou na vás moc divné)
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    BALAENA: tak jasně. to jen že jsem zrovna to mlíko používala do našeho jídla, tak sem jí tam trošku cmrndla... samozřejmě že pro ní nechodim nakupovat exotický potraviny ;)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Můžu požádat o nějaké konkrétnější rady, jak na jehněčí? Budeme mít celé jehně a já s tím nemám vůbec žádné zkušenosti. S úpravou pro dospělé si s pomocí kuchařek a internetu nějak poradíme, vnitřnosti dostane pes, ale trochu tápu, co z toho a jak upravené můžu dát miminu. Díky.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BALAENA: Tohle je fakt, taky jsem si to několikrát ověřila na mém pokusném člověku, ona musí to nové jídlo vidět pořádně, když jí ho do něčeho zamíchám, tak to nikdy nechtěla, musela jsem zavádět postupně po jednotlivých jídlech.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LITTLE_SISTER: no jo, ale ty nejsi osmiměsíční kojenec :)
    věř tomu, že tihle mrňavci jsou s tím, že na to, co na ně čeká na lžičce, se dá spolehnout, vcelku spokojení.
    a fakt v tom, že jí podáš nějakou exotiku, není schovaná žádná výhoda. spíš bych se snažila rozšiřovat jídelníček v rámci dostupných lokálních surovin než něčím, co se vozí v plechovkách přes půl světa
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    BALAENA: nerozšifrovala jsem, v čem byla přesně chyba, ale nejedla to, no :)) ještě jsem do toho přimíchala kuskus (experimentuju :) ) a osobně se domnívám, že jí nejel ten kuskus, ptž stejně tak druhej den nejedla kuskus se špenátem a jogurtem, což v jiných variacích jí. tak nevim. ale eště určitě kokosový mlíko po troše zkusim, až se bude někam hodit. musim říct, že to bylo první jídlo, který nechtěla, jinak je to děsná pažravka. a snažim se jí vymejšlet nový jídla spíš kvůli svýmu pocitu, že by mě "nebavilo jíst dokola to samý"...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LITTLE_SISTER: a docenilo to to dítě?
    podle mých zkušeností (uznávám, malý vzorek, osobně jen syn a dva synovci, z pozorování asi dvacet dětí kamarádek) takhle malé děti dávají přednost tomu, aby to, co vypadá stejně, i stejně chutnalo. v zásadě vůbec chtějí po světě hlavně to, aby se na něj dalo spolehnout. nevadí jim, když jedí pořád "stejnou chuť", naopak tomu dávají přednost. a největší zrady se na nich dopustíš, když umožníš, aby třeba koberec, který vždycky byl suchý a teplý, byl najednou mokrý a studený. většinou neřvou kvůli tomu, že je studený, ale že se chová jinak, než se slušně vychované koberce chovat mají.
    LITTLE_SISTER
    LITTLE_SISTER --- ---
    FILOMENA: přidala jsem dvě lžíce do zeleninový kaše, aby to mělo trochu jinou chuť...
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    LITTLE_SISTER: jako nic mu tim asi neudelas, ale prvoplanove bych mu ho tam nedavala. preci jen je to exotika..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam